Rețeta de ciorbă de pui a la grec, dreasă cu smântână și gălbenuș de ou. O ciorbă fină, catifelată și extraordinar de gustoasă.
Nu știu de unde vine denumirea acestei ciorbe, dacă grecii într-adevăr o gătesc în acest fel sau nu. Oricum, dacă și Wikipedia ne spune că pentru români o ciorba acrită cu lămâie este "a la grec", atunci înseamnă că așa este 🙂
La noi în familie gusturile sunt împărțite: doar eu și copilul ne dăm în vânt după ciorbe drese cu smântână. Restul familiei preferă ciorbele acre, cu roșii, fără adaos de lactate.
Că veni vorba, dacă sunteți amatori de ciorbă de burtă, rețeta mea e absolut grozavă. De când am publicat-o tot primesc mesaje frumoase de la cititorii care au încercat-o 🙂 Dacă vă face cu ochiul, găsiți rețeta cu un click pe fotografia de mai jos.
Ciorba de pui a la grec, seamănă cumva, la textură, cu ciorba de burtă. E fină, catifelată, cremoasă, iar sucul de lămâie îi dă o aromă minunată. Este singura ciorbă căreia îi adaug la final și un pic de mărar, pe lângă pătrunjel. Merge de minune!
Mod de preparare ciorbă de pui a la grec
Am avut un pui de țară. Nu prea știam la ce să mă aștept, dacă fierbe repede sau nu, așa că l-am tranșat și l-am pus la fiert în multicooker, la programul de supe ca să stau fără grijă. O grijă tot am avut: am ridicat la un moment dat capacul să adun spuma care să formase, dar atât.
După ce a fiert carnea, am scos-o din supă. Pulpele le-am păstrat pentru o friptură cu cartofi la cuptor. Restul de carne am dat-o jos de pe oase și am îndepărtat pielițele, am tăiat-o cuburi și a ajuns înapoi în oală la un loc cu legumele.
La final am bătut 3 gălbenușuri, cu suc de lămâie și smântână pentru gătit, le-am crescut temperatura adăugând câte un polonic de supă fierbinte și le-am turnat în oală.
Vă las mai jos cantitățile folosite de mine și pașii de preparare. Sper să vă placă ciorba mea a la grec 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de pui a la grec
Ingrediente
- aprox. 1 kg carne de pui cu os (eu am pus un pui întreg)
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 felie de țelină
- 1 ardei gras
- 1 rădăcină de păstârnac
- 70 g orez
- 150 ml smântână pentru gătit
- 3 gălbenușuri
- sucul de la o lămâie (sau mai mult, după gust)
- mărar și pătrunjel pentru servit
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Puiul, mai ales dacă este de țară, trebuie curățat bine, eventual pârlit puțin cu o torță de bucătărie, apoi tranșat.
- Puneți carnea la fiert cu o linguriță de sare și îndepărtați spuma care se formează.
- După ce carnea este bine fiartă, o scoateți deoparte, îndepărtați oasele și pielea și tăiați cuburi carnea care se va întoarce în ciorbă. Eu am oprit pulpele pentru o friptură, restul am de carne am folosit-o la ciorbă.
- Puneți legumele la fiert în supa de carne. Dacă mai e nevoie, puteți să mai completați cu puțină apă fierbinte.
- Când legumele sunt fierte, adăugați în oală orezul spălat și carnea tăiată cuburi.
- Când orezul este fiert al dente, stingeți focul și vă ocupați de amestecul de ouă și smântână.
- Într-un castron încăpător, bateți cele 3 gălbenușuri împreună cu sucul de lămâie, apoi adăugați smântâna și omogenizați compoziția.
- Puneți un polonic de supă fierbinte în castron, peste smântână și gălbenușuri și amestecați. Supa fierbinte va găti gălbenușurile, deci acestea în nici un caz nu rămân crude.
- Mai puneți încă un polonic și amestecați din nou și tot așa, până când supa din castron ajunge să fie aproape la fel de fierbinte ca și cea din oală.
- Turnați amestecul din castron în oala cu supă (oala are deja focul stins de vreo 5-10 minute, da?) și omogenizați.
- Potriviți gustul de sare și piper și presărați mărar și pătrunjel proaspăt tocat. Acum ciorba este gata de servit.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela Newton
Intr-adevar fina si foarte satioasa pe deasupra. Noi am fript o bibilica (echivalentul puiului de curte in supermarketurile din Scotia) din care am mancat ceva carne, apoi am dezosat ce a mai ramas si am fiert oasele + pielea; in felul acesta nu mai trebuie spumuita supa, desi nu asta a fost planul, ci asa s-a nimerit. Oricum, excelenta reteta si iti multumesc!
Iuliana
Vai, bibilică....am mâncat o singură dată când eram mică, la țară.
Cred că a fost grozavă și ciorba de bibilică scoțiană 🙂 Mă bucur că v-a plăcut. Să vă fie de bine!