• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Ciorbe

    Ciorbă de pui a la grec - fină și extraordinar de gustoasă

    Publicat la 13 ianuarie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Rețeta de ciorbă de pui a la grec, dreasă cu smântână și gălbenuș de ou. O ciorbă fină, catifelată și extraordinar de gustoasă.

    Ciorba de pui a la grec

    Nu știu de unde vine denumirea acestei ciorbe, dacă grecii într-adevăr o gătesc în acest fel sau nu. Oricum, dacă și Wikipedia ne spune că pentru români o ciorba acrită cu lămâie este "a la grec", atunci înseamnă că așa este 🙂

    La noi în familie gusturile sunt împărțite: doar eu și copilul ne dăm în vânt după ciorbe drese cu smântână. Restul familiei preferă ciorbele acre, cu roșii, fără adaos de lactate.

    Că veni vorba, dacă sunteți amatori de ciorbă de burtă, rețeta mea e absolut grozavă. De când am publicat-o tot primesc mesaje frumoase de la cititorii care au încercat-o 🙂 Dacă vă face cu ochiul, găsiți rețeta cu un click pe fotografia de mai jos.

    Ciorba de burta

    Ciorba de pui a la grec, seamănă cumva, la textură, cu ciorba de burtă. E fină, catifelată, cremoasă, iar sucul de lămâie îi dă o aromă minunată. Este singura ciorbă căreia îi adaug la final și un pic de mărar, pe lângă pătrunjel. Merge de minune!

    Ciorba de pui a la grec

    Mod de preparare ciorbă de pui a la grec

    Am avut un pui de țară. Nu prea știam la ce să mă aștept, dacă fierbe repede sau nu, așa că l-am tranșat și l-am pus la fiert în multicooker, la programul de supe ca să stau fără grijă. O grijă tot am avut: am ridicat la un moment dat capacul să adun spuma care să formase, dar atât.

    pui fiert la multicooker
    ingrediente ciorba a la grec

    După ce a fiert carnea, am scos-o din supă. Pulpele le-am păstrat pentru o friptură cu cartofi la cuptor. Restul de carne am dat-o jos de pe oase și am îndepărtat pielițele, am tăiat-o cuburi și a ajuns înapoi în oală la un loc cu legumele.

    Ciorba de pui dreasa cu ou si smantana
    Ciorba dreasa cu smantana, ou și verdeata

    La final am bătut 3 gălbenușuri, cu suc de lămâie și smântână pentru gătit, le-am crescut temperatura adăugând câte un polonic de supă fierbinte și le-am turnat în oală.

    Vă las mai jos cantitățile folosite de mine și pașii de preparare. Sper să vă placă ciorba mea a la grec 🙂

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ciorba de pui a la grec

    Ciorbă de pui a la grec

    Cauți o rețetă de ciorbă cu adevărat gustoasă? Încearcă această rețetă tradițională de ciorbă de pui a la grec, fină și delicioasă!
    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 2 hours hours
    Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
    Număr de porții: 6 porții
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • aprox. 1 kg carne de pui cu os (eu am pus un pui întreg)
    • 1 ceapă
    • 2 morcovi
    • 1 felie de țelină
    • 1 ardei gras
    • 1 rădăcină de păstârnac
    • 70 g orez
    • 150 ml smântână pentru gătit
    • 3 gălbenușuri
    • sucul de la o lămâie (sau mai mult, după gust)
    • mărar și pătrunjel pentru servit
    • sare și piper după gust

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Puiul, mai ales dacă este de țară, trebuie curățat bine, eventual pârlit puțin cu o torță de bucătărie, apoi tranșat.
    • Puneți carnea la fiert cu o linguriță de sare și îndepărtați spuma care se formează.
    • După ce carnea este bine fiartă, o scoateți deoparte, îndepărtați oasele și pielea și tăiați cuburi carnea care se va întoarce în ciorbă. Eu am oprit pulpele pentru o friptură, restul am de carne am folosit-o la ciorbă.
    • Puneți legumele la fiert în supa de carne. Dacă mai e nevoie, puteți să mai completați cu puțină apă fierbinte.
    • Când legumele sunt fierte, adăugați în oală orezul spălat și carnea tăiată cuburi.
    • Când orezul este fiert al dente, stingeți focul și vă ocupați de amestecul de ouă și smântână.
    • Într-un castron încăpător, bateți cele 3 gălbenușuri împreună cu sucul de lămâie, apoi adăugați smântâna și omogenizați compoziția.
    • Puneți un polonic de supă fierbinte în castron, peste smântână și gălbenușuri și amestecați. Supa fierbinte va găti gălbenușurile, deci acestea în nici un caz nu rămân crude.
    • Mai puneți încă un polonic și amestecați din nou și tot așa, până când supa din castron ajunge să fie aproape la fel de fierbinte ca și cea din oală.
    • Turnați amestecul din castron în oala cu supă (oala are deja focul stins de vreo 5-10 minute, da?) și omogenizați.
    • Potriviți gustul de sare și piper și presărați mărar și pătrunjel proaspăt tocat. Acum ciorba este gata de servit.

    Bine de știut:

    Atenție, ciorba a la grec este foarte perisabilă. Este de preferat să faceți atât cât mâncați o dată împreună cu familia. 
    Valori nutriționale
    Ciorbă de pui a la grec
    Valori per porție
    Calorii
    371
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    24
    g
    37
    %
    Colesterol
     
    192
    mg
    64
    %
    Carbohidrați
     
    20
    g
    7
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    4
    g
    4
    %
    Proteine
     
    19
    g
    38
    %
    Vitamina A
     
    4267
    IU
    85
    %
    Calciu
     
    64
    mg
    6
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Ciorba de pui a la grec

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • bors de sfecla rosie cu cartofi
      Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
    • Ciorba de cartofi de post-reteta
      Ciorbă de cartofi, rețeta de post
    • ciorba de fasole verde cu afumatura
      Ciorbă de fasole verde cu afumătură

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Mihaela Newton

      ianuarie 16, 2020 at 8:30 pm

      Intr-adevar fina si foarte satioasa pe deasupra. Noi am fript o bibilica (echivalentul puiului de curte in supermarketurile din Scotia) din care am mancat ceva carne, apoi am dezosat ce a mai ramas si am fiert oasele + pielea; in felul acesta nu mai trebuie spumuita supa, desi nu asta a fost planul, ci asa s-a nimerit. Oricum, excelenta reteta si iti multumesc!

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 16, 2020 at 8:47 pm

        Vai, bibilică....am mâncat o singură dată când eram mică, la țară.
        Cred că a fost grozavă și ciorba de bibilică scoțiană 🙂 Mă bucur că v-a plăcut. Să vă fie de bine!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.