Go Back
+ servings
Placinte cu gem la tigaie
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Plăcinte cu gem la tigaie - cu maia naturală

Preparare10 minutes
așteptare1 hour 30 minutes
Timp total1 hour 40 minutes
Categorie: Deserturi de post
Porții: 8 plăcinte

Ingrediente

varianta simplă

  • 400 g făină tip 650 sau 000
  • 210 ml apă
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 5 g sare

varianta cu exces de maia naturală

  • 240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
  • 280 g făină tip 650 sau 000
  • 90 g apă
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 5 g sare neiodată

în plus

  • aprox. 250 g gem la alegere, dar să fie mai bine legat (să nu curgă)

Mod de preparare

  • Indiferent de varianta aleasă, puneți toate ingredientele din listă într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
  • Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
  • Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul.
  • Împărțiți aluatul în 8 părți egale pe care le modelați în formă de bilă.
  • Lăsați bilele de aluat să se odihnească pe blatul de lucru încă 15 minute, acoperite cu un prosop.
  • Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei.
  • Puneți pe fiecare turtă câte 1-2 linguri de gem, apoi împăturiți plăcintele ca un plic, așa cum vedeți în gif-ul de mai sus.
  • Coaceți turtele la foc mediu spre mic, câte 3-4 minute pe fiecare parte, sau până se rumenesc.
  • Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
  • Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.

Notă

Exces de maia naturală înseamnă resturile de maia de la hrănirile anterioare, strânse într-un borcan și păstrate la frigider.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!