Cum să faci simplu și repede cele mai bune plăcinte cu gem la tigaie. Plăcinte la tigaie în două variante - cu aluat simplu sau cu maia naturală.
Plăcinte coapte la tigaie, ca în copilăria petrecută la bunici, făcute din cel mai simplu aluat, fragede și delicioase. Cum să nu le iubești, cum? 🙂
Le făceam înainte din aluat simplu, adică doar din apă cu făină, frăgezit cu ulei. Acum le fac folosind excesul de maia naturală (discard) pe care îl adun într-un borcan după ce hrănesc maiua-mamă.
Sunt atât de fragede și de bune atât când sunt calde, cât și după ce se răcesc! Pot fi un mic dejun perfect lângă un pahar cu lapte cald sau o cană de ceai.
Firește, se pot umple cu orice altceva vă place: brânză, varză călită, ciuperci, dar preferatele mele sunt cele umplute cu gem de prune.
De data asta am folosit magiunul de prune de la Râureni pentru că am terminat deja gemul de prune fără zahăr pe care l-am făcut toamna trecută.
Din același aluat fac și turte simple la tigaie pe care le mâncăm cu salată de vinete, pastă de morcov, hummus, guacamole, etc.
Nu mai căuta drojdie! Vezi aici cum se face maiaua naturală pentru pâine 🙂
Mod de preparare plăcinte cu gem la tigaie
Modul de preparare este foarte simplu și rapid. Aluatul se poate face din făină, apă, sare și ulei sau, dacă aveți deja o maia naturală pe care o folosiți pentru a face pâine de casă, puteți folosi pentru aceste plăcinte, excesul de maia care vă rămâne de la hrăniri.
Orice variantă ați alege, aluatul are nevoie de un timp de odihnă după frământare, pentru a se relaxa rețeaua de gluten. Apoi va fi foarte moale, elastic și ușor de lucrat.
Ca să nu curgă gemul în timpul coptului, plăcintele trebuiesc împăturite ca un plic. Cel mai explicit mi s-a părut să fac un gif în care să puteți urmări cum le-am împăturit.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcinte cu gem la tigaie - cu maia naturală
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
varianta simplă
- 400 g făină tip 650 sau 000
- 210 ml apă
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 5 g sare
varianta cu exces de maia naturală
- 240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
- 280 g făină tip 650 sau 000
- 90 g apă
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 5 g sare neiodată
în plus
- aprox. 250 g gem la alegere, dar să fie mai bine legat (să nu curgă)
Instrucțiuni de preparare
- Indiferent de varianta aleasă, puneți toate ingredientele din listă într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
- Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
- Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul.
- Împărțiți aluatul în 8 părți egale pe care le modelați în formă de bilă.
- Lăsați bilele de aluat să se odihnească pe blatul de lucru încă 15 minute, acoperite cu un prosop.
- Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei.
- Puneți pe fiecare turtă câte 1-2 linguri de gem, apoi împăturiți plăcintele ca un plic, așa cum vedeți în gif-ul de mai sus.
- Coaceți turtele la foc mediu spre mic, câte 3-4 minute pe fiecare parte, sau până se rumenesc.
- Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
- Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vali
Multumesc pentru reteta, am facut cu exces de maia, cu gem si cu telemea, marar si cozi de ceapa.Am ramas placut surprinsa de textura aluatului si chiar si a doua zi era fraged, reteta salvata. 🥰
Iuliana
Mă bucur mult că v-a plăcut rețeta! Și noi le facem foarte des, cel puțin o dată pe săptămână, când hrănesc maiaua.
PRODAN MITICA
La varianta cu resturi de maia, nu trebuie sa stea in autoliza, si apoi pana isi dubleaza volumul/.
Iuliana
Nu pentru că nu folosim maia activă, ci excesul de maia rămas de la hrăniri.