Go Back
Oua vopsite natural
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 8 votes

Ouă vopsite natural

Categorie: Cum se face?

Ingrediente

ouă roșii - cu frunze de ceapă

  • 5 ouă albe
  • frunze de ceapă galbenă, roșie (sau combinate) - de la aprox. 20 de cepe mari
  • 2 linguri oțet de 9 grade
  • 1 lingură de sare
  • 1 litru apă

ouă albastre - cu varză roșie

  • 5 ouă albe
  • ½ varză roșie micuță
  • 2 linguri oțet de 9 grade
  • 1 lingură de sare
  • 1 litru apă

ouă galbene - cu turmeric

  • 5 ouă albe
  • 1 lingură cu vârf de turmeric
  • 2 linguri oțet de 9 grade
  • 2 linguri de sare
  • 1 litru de apă

ouă verzi - cu varză roșie și turmeric

  • 5 ouă albe
  • ½ varză roșie
  • 1 lingură de turmeric
  • 2 linguri oțet de 9 grade
  • 1 lingură de sare
  • 1 litru de apă

în plus

  • ulei sau slănină pentru uns ouăle

Mod de preparare

  • Pentru culori frumoase, este de preferat să folosiți ouă albe.
  • Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, spălate și degresate.
  • Varza trebuie tocată ca să își lase mai bine culoarea.
  • Indiferent de culoarea dorită și de ingredientele folosite, acestea se pun într-o oală încăpătoare, se adaugă ouăle și se pune oala la fiert la foc mic.
  • Se lasă ouăle să fiarbă 10-12 minute (de când a început apa să clocotească), apoi se stinge focul și se lasă ouăle să se răcească în oală.
  • Dacă totuși nu vă mulțumește culoarea, strecurați apa colorată într-un alt vas, aruncați frunzele de ceapă sau varza și mai lăsați ouăle câteva ore. Le verificați din când în când.
  • Dacă culoarea obținută este prea închisă (am pățit eu cu cele fierte în frunze de ceapă roșie), frecați coaja ouălor foarte ușor cu un burete de vase curat.
  • După răcire, ungeți ouăle cu un șervețel îmbibat cu ulei sau cu puțină slănină.

Video

Notă

Din cauză că am fiert ouăle împreună cu frunzele de ceapă și varza tocată, acestea au căpătat o culoare neuniformă. În locurile în care au avut frunze lipite, culoarea are altă intensitate. De fapt asta se vede cel mai bine la ouăle verzi și la cele albastre, care au fiert împreună cu bucățile de varză. Mie chiar îmi plac așa, parcă au model.
Dacă doriți o culoare uniformă, puteți fierbe ingredientele (cojile de ceapă, varza) separat, timp de aproximativ 20-30 de minute, apoi strecurați apa colorată și fierbeți ouăle în această apă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!