• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete pentru Paște

    Ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare

    Publicat la 14 aprilie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Cum să faci ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare. Ouă vopsite cu ingrediente pe care le avem în casă: frunze de ceapă, varză roșie, turmeric.

    Este prima dată când vopsesc ouăle natural, deși firește că știam că se poate și că așa e mai bine. Și pe mama, dar și pe bunica, mi le amintesc în preajma Paștelui, vopsind ouă roșii cu pliculețele mici de "Galus" care se găseau pe vremuri. Așa am făcut și eu când am ajuns la casa mea.

    Oua vopsite natural

    Anul ăsta mi-am propus să schimb lucrurile și am avut grijă să strâng din timp frunze de ceapă roșie și ceapă galbenă. Am mai cumpărat o varză roșie micuță, turmeric aveam în casă, așa că m-am pus pe experimentat.

    Mi se pare minunat că am putut vopsi ouăle cu ceea ce aveam practic prin casă. În afară de varza care a fost "sacrificată", cojile de ceapă ar fi luat drumul gunoiului, iar turmericul stă cam demult în dulap și prea rar gătesc cu el, așa că cele 2 linguri folosite la ouă au fost chiar foarte bine folosite.

    Oua vopsite natural

    Sunt foarte mirată și încântată de rezultate. Sinceră să fiu, mă așteptam să fie mai dificil, să nu prindă culorile, să trebuiască ouăle lăsate peste noapte sau mai știu eu ce. Dimpotrivă, a fost foarte simplu, iar culorile sunt minunat de frumoase.

    Aici găsești mai multe rețete pentru Paște. Cozonac, pască, drob și fripturi de miel și ied.

    Parcă îmi plac mai mult nuanțele de roșu-cărămiziu obținute acum cu frunze de ceapă decât acel roșu viu din comerț. Iar cele albastre și cele verzulii atât de frumos pastelate, sunt preferatele mele.

    Oua vopsite natural
    Oua vopsite natural

    Cred că a contat mult faptul că am avut ouă albe. Probabil pe ouă cu coaja deja roșie culorile nu ar fi ieșit atât de plăcute.

    Eu am vopsit separat ouăle cu coji de ceapă roșie și pe cele cu coji de ceapă galbenă. Cele vopsite cu ceapă galbenă au roșul cel mai plăcut, iar cele cu ceapă roșie au o culoare mai închisă și mai maronie. De fapt inițial ieșiseră aproape negre și m-am speriat când le-am văzut. Le-am frecat puțin cu un burete de vase curat și s-au făcut așa cum le vedeți. Pe unul l-am lăsat cu pete, mi s-a părut că arată chiar drăguț așa.

    Cred că iese o culoare foarte frumoasă și dacă amestecați ceapa roșie cu cea galbenă.

    Oua de Paște

    Ouăle galbene sunt fierte în apă cu turmeric, iar cele albastre în apă cu varză roșie tocată.

    Așa cum știm de la școala primară albastru+galben=verde. Într-o cratiță am pus varză roșie și turmeric și am obținut ouăle verzi 🙂

    Mod de preparare ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare

    Modul de preparare este foarte simplu: punem frunzele de ceapă, varza și turmericul, fiecare într-o cratiță, adăugăm apa, oțet (de 9 grade am avut eu, cred că merge și de 5 grade) și sarea. Punem apoi ouăle și fiecare cratiță merge la fiert pentru 10-12 minute ca să avem ouă tari.

    Lăsăm ouăle să se răcească în cratiță. Dacă nu vă mulțumește intensitatea culorii, puteți să le mai lăsați încă o oră, două.

    Scoatem ouăle, le ungem cu un șervețel îmbibat în ulei sau cu puțină slănină, dacă avem și gata! Avem cele mai frumoase ouă, vopsite natural cu ce se găsește prin casă 🙂

    ingrediente naturale pentru vopsit oua

    Vă las mai jos cantitățile folosite de mine. Folosiți-le orientativ, că nu e chiar ca la farmacie. Firește că puteți vopsi mai multe sau mai puține ouă în aceeași apă. Citiți și notele de la finalul rețetei, sunt importante!

    La final găsiți și rețeta în format video dacă vreți să vedeți exact cum am procedat. Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, click aici pentru abonare la canalul de YouTube Bucate Aromate! Postez rețete video noi, de 3 ori pe săptămână.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Oua vopsite natural

    Ouă vopsite natural

    5 from 8 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    ouă roșii - cu frunze de ceapă

    • 5 ouă albe
    • frunze de ceapă galbenă, roșie (sau combinate) - de la aprox. 20 de cepe mari
    • 2 linguri oțet de 9 grade
    • 1 lingură de sare
    • 1 litru apă

    ouă albastre - cu varză roșie

    • 5 ouă albe
    • ½ varză roșie micuță
    • 2 linguri oțet de 9 grade
    • 1 lingură de sare
    • 1 litru apă

    ouă galbene - cu turmeric

    • 5 ouă albe
    • 1 lingură cu vârf de turmeric
    • 2 linguri oțet de 9 grade
    • 2 linguri de sare
    • 1 litru de apă

    ouă verzi - cu varză roșie și turmeric

    • 5 ouă albe
    • ½ varză roșie
    • 1 lingură de turmeric
    • 2 linguri oțet de 9 grade
    • 1 lingură de sare
    • 1 litru de apă

    în plus

    • ulei sau slănină pentru uns ouăle

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Pentru culori frumoase, este de preferat să folosiți ouă albe.
    • Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, spălate și degresate.
    • Varza trebuie tocată ca să își lase mai bine culoarea.
    • Indiferent de culoarea dorită și de ingredientele folosite, acestea se pun într-o oală încăpătoare, se adaugă ouăle și se pune oala la fiert la foc mic.
    • Se lasă ouăle să fiarbă 10-12 minute (de când a început apa să clocotească), apoi se stinge focul și se lasă ouăle să se răcească în oală.
    • Dacă totuși nu vă mulțumește culoarea, strecurați apa colorată într-un alt vas, aruncați frunzele de ceapă sau varza și mai lăsați ouăle câteva ore. Le verificați din când în când.
    • Dacă culoarea obținută este prea închisă (am pățit eu cu cele fierte în frunze de ceapă roșie), frecați coaja ouălor foarte ușor cu un burete de vase curat.
    • După răcire, ungeți ouăle cu un șervețel îmbibat cu ulei sau cu puțină slănină.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    Din cauză că am fiert ouăle împreună cu frunzele de ceapă și varza tocată, acestea au căpătat o culoare neuniformă. În locurile în care au avut frunze lipite, culoarea are altă intensitate. De fapt asta se vede cel mai bine la ouăle verzi și la cele albastre, care au fiert împreună cu bucățile de varză. Mie chiar îmi plac așa, parcă au model.
    Dacă doriți o culoare uniformă, puteți fierbe ingredientele (cojile de ceapă, varza) separat, timp de aproximativ 20-30 de minute, apoi strecurați apa colorată și fierbeți ouăle în această apă.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Spor la vopsit ouă cu ce aveți prin casă! Să mi le arătați și mie! 🙂

    Iar dacă mai aveți și alte idei de cum am putea obține culori deosebite la ouă, lăsați-le în comentarii să le aflăm cu toții! 🙂

    Oua vopsite natural

    Din aceeași categorie

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • tocana de iepure
      Tocană de iepure cu vin și măsline - rețeta de iepure la cuptor
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • reteta pasca fara faina 3 linguri
      Pască fără făină, cu brânză dulce și stafide - rețeta "3 linguri"

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. cora

      aprilie 12, 2023 at 1:38 pm

      5 stars
      Nuantele sunt mai pastelate,dar sunt deosebite,au naturalete.
      P.S.Frumoasa postarea cu tema pascala(am notat) .
      Abonarea la urmatoarea postare e o confirmare a faptului ca urmarim ?Eu nu plec.:)

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        aprilie 13, 2023 at 6:57 am

        Vă mulțumesc mult că sunteți aici!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.