• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete pentru Paște

    Ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare

    Publicat la 14 aprilie 2020 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Cum să faci ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare. Ouă vopsite cu ingrediente pe care le avem în casă: frunze de ceapă, varză roșie, turmeric.

    Este prima dată când vopsesc ouăle natural, deși firește că știam că se poate și că așa e mai bine. Și pe mama, dar și pe bunica, mi le amintesc în preajma Paștelui, vopsind ouă roșii cu pliculețele mici de "Galus" care se găseau pe vremuri. Așa am făcut și eu când am ajuns la casa mea.

    Oua vopsite natural

    Anul ăsta mi-am propus să schimb lucrurile și am avut grijă să strâng din timp frunze de ceapă roșie și ceapă galbenă. Am mai cumpărat o varză roșie micuță, turmeric aveam în casă, așa că m-am pus pe experimentat.

    Mi se pare minunat că am putut vopsi ouăle cu ceea ce aveam practic prin casă. În afară de varza care a fost "sacrificată", cojile de ceapă ar fi luat drumul gunoiului, iar turmericul stă cam demult în dulap și prea rar gătesc cu el, așa că cele 2 linguri folosite la ouă au fost chiar foarte bine folosite.

    Oua vopsite natural

    Sunt foarte mirată și încântată de rezultate. Sinceră să fiu, mă așteptam să fie mai dificil, să nu prindă culorile, să trebuiască ouăle lăsate peste noapte sau mai știu eu ce. Dimpotrivă, a fost foarte simplu, iar culorile sunt minunat de frumoase.

    Aici găsești mai multe rețete pentru Paște. Cozonac, pască, drob și fripturi de miel și ied.

    Parcă îmi plac mai mult nuanțele de roșu-cărămiziu obținute acum cu frunze de ceapă decât acel roșu viu din comerț. Iar cele albastre și cele verzulii atât de frumos pastelate, sunt preferatele mele.

    Oua vopsite natural
    Oua vopsite natural

    Cred că a contat mult faptul că am avut ouă albe. Probabil pe ouă cu coaja deja roșie culorile nu ar fi ieșit atât de plăcute.

    Eu am vopsit separat ouăle cu coji de ceapă roșie și pe cele cu coji de ceapă galbenă. Cele vopsite cu ceapă galbenă au roșul cel mai plăcut, iar cele cu ceapă roșie au o culoare mai închisă și mai maronie. De fapt inițial ieșiseră aproape negre și m-am speriat când le-am văzut. Le-am frecat puțin cu un burete de vase curat și s-au făcut așa cum le vedeți. Pe unul l-am lăsat cu pete, mi s-a părut că arată chiar drăguț așa.

    Cred că iese o culoare foarte frumoasă și dacă amestecați ceapa roșie cu cea galbenă.

    Oua de Paște

    Ouăle galbene sunt fierte în apă cu turmeric, iar cele albastre în apă cu varză roșie tocată.

    Așa cum știm de la școala primară albastru+galben=verde. Într-o cratiță am pus varză roșie și turmeric și am obținut ouăle verzi 🙂

    Mod de preparare ouă vopsite natural pentru Paște și Înălțare

    Modul de preparare este foarte simplu: punem frunzele de ceapă, varza și turmericul, fiecare într-o cratiță, adăugăm apa, oțet (de 9 grade am avut eu, cred că merge și de 5 grade) și sarea. Punem apoi ouăle și fiecare cratiță merge la fiert pentru 10-12 minute ca să avem ouă tari.

    Lăsăm ouăle să se răcească în cratiță. Dacă nu vă mulțumește intensitatea culorii, puteți să le mai lăsați încă o oră, două.

    Scoatem ouăle, le ungem cu un șervețel îmbibat în ulei sau cu puțină slănină, dacă avem și gata! Avem cele mai frumoase ouă, vopsite natural cu ce se găsește prin casă 🙂

    ingrediente naturale pentru vopsit oua

    Vă las mai jos cantitățile folosite de mine. Folosiți-le orientativ, că nu e chiar ca la farmacie. Firește că puteți vopsi mai multe sau mai puține ouă în aceeași apă. Citiți și notele de la finalul rețetei, sunt importante!

    La final găsiți și rețeta în format video dacă vreți să vedeți exact cum am procedat. Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, click aici pentru abonare la canalul de YouTube Bucate Aromate! Postez rețete video noi, de 3 ori pe săptămână.

    Oua vopsite natural

    Ouă vopsite natural

    5 from 6 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest

    Ingrediente
     

    ouă roșii - cu frunze de ceapă

    • 5 ouă albe
    • frunze de ceapă galbenă, roșie (sau combinate) - de la aprox. 20 de cepe mari
    • 2 linguri oțet de 9 grade
    • 1 lingură de sare
    • 1 litru apă

    ouă albastre - cu varză roșie

    • 5 ouă albe
    • ½ varză roșie micuță
    • 2 linguri oțet de 9 grade
    • 1 lingură de sare
    • 1 litru apă

    ouă galbene - cu turmeric

    • 5 ouă albe
    • 1 lingură cu vârf de turmeric
    • 2 linguri oțet de 9 grade
    • 2 linguri de sare
    • 1 litru de apă

    ouă verzi - cu varză roșie și turmeric

    • 5 ouă albe
    • ½ varză roșie
    • 1 lingură de turmeric
    • 2 linguri oțet de 9 grade
    • 1 lingură de sare
    • 1 litru de apă

    în plus

    • ulei sau slănină pentru uns ouăle

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Pentru culori frumoase, este de preferat să folosiți ouă albe.
    • Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, spălate și degresate.
    • Varza trebuie tocată ca să își lase mai bine culoarea.
    • Indiferent de culoarea dorită și de ingredientele folosite, acestea se pun într-o oală încăpătoare, se adaugă ouăle și se pune oala la fiert la foc mic.
    • Se lasă ouăle să fiarbă 10-12 minute (de când a început apa să clocotească), apoi se stinge focul și se lasă ouăle să se răcească în oală.
    • Dacă totuși nu vă mulțumește culoarea, strecurați apa colorată într-un alt vas, aruncați frunzele de ceapă sau varza și mai lăsați ouăle câteva ore. Le verificați din când în când.
    • Dacă culoarea obținută este prea închisă (am pățit eu cu cele fierte în frunze de ceapă roșie), frecați coaja ouălor foarte ușor cu un burete de vase curat.
    • După răcire, ungeți ouăle cu un șervețel îmbibat cu ulei sau cu puțină slănină.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    Din cauză că am fiert ouăle împreună cu frunzele de ceapă și varza tocată, acestea au căpătat o culoare neuniformă. În locurile în care au avut frunze lipite, culoarea are altă intensitate. De fapt asta se vede cel mai bine la ouăle verzi și la cele albastre, care au fiert împreună cu bucățile de varză. Mie chiar îmi plac așa, parcă au model.
    Dacă doriți o culoare uniformă, puteți fierbe ingredientele (cojile de ceapă, varza) separat, timp de aproximativ 20-30 de minute, apoi strecurați apa colorată și fierbeți ouăle în această apă.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!

    Spor la vopsit ouă cu ce aveți prin casă! Să mi le arătați și mie! 🙂

    Iar dacă mai aveți și alte idei de cum am putea obține culori deosebite la ouă, lăsați-le în comentarii să le aflăm cu toții! 🙂

    Oua vopsite natural

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Cozonac cu nucă pufos și aromat
    • Pască cu brânză dulce și stafide - rețeta tradițională
    • Cozonac cu maia naturală și stafide
    • Cozonac cu gem sau dulceață - fin, aerat și aromat

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Doradă la tigaie cu roșii și usturoi
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.