Vișinata de casă - rețeta tradițională pas cu pas
Rețeta tradițională de vișinată de casă. Vișinata este o băutură românească, un lichior de vișine prezent în casa oricărui om gospodar, mai ales la sărbători sau atunci când are oaspeți.
Preparare15 minutes mins
așteptare60 days d
Timp total60 days d 15 minutes mins
Categorie: Bauturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 2 litri
Calories: 1860kcal
- 1 kg vișine cu sâmburi
- 500 g zahăr
varianta 1 - vișinată mai slabă
varianta 2 - vișinată mai tare
- 500 ml alcool dublu rafinat, 96%
Spălați vișinele și îndepărtați codițele.
Într-un borcan încăpător (3 litri) așezați vișinele și zahărul în straturi alternative. Primul strat să fie de fructe, ultimul strat de zahăr.
Peste gura borcanului așezați un tifon sau șervete de hârtie și o farfurioară. În acest fel, gazele de fermentație pot ieși afară.
Lăsați borcanul să fermenteze la temperatura camerei timp de 10 zile. Amestecați în fiecare zi ca să ajutați zahărul să se dizolve.
După cele 10 zile, turnați alcoolul și înfiletați capacul borcanului.
Țineți borcanul într-o cămară răcoroasă și întunecată pentru 2 luni.
Strecurați vișinata și păstrați-o în cămară, în sticle cu dop.
Vișinele din vișinată se păstrează în borcane cu capac și se folosesc la deserturi.
Calorii: 1860kcal | Carbohidrați: 330g | Proteine: 5g | Grăsimi: 1g | Fibre: 11g | Zahăr: 314g | Vitamina A: 320IU | Calciu: 68mg