Rețeta tradițională de vișinată de casă. Vișinata este o băutură românească, un lichior de vișine prezent în casa oricărui om gospodar, mai ales la sărbători sau atunci când are oaspeți.
În fiecare an fac lichioruri de fructe pentru că astfel de băuturi nu pot lipsi de pe o masă de sărbătoare. Pentru bărbați paleta e parcă mai largă, de la whisky și cognac, până la țuică, dar doamnele întotdeauna vor prefera un lichior dulce și aromat. În plus, licorile acestea, în ambalajul potrivit, se pot transforma în cadouri homemade foarte apreciate.
Mai aveam de anul trecut în cămară: afinată, caisată și un lichior de salcâm care nu a ajuns pe blog. Poate primăvara următoare reușesc să documentez procesul, acum deja e prea târziu. Vă las mai jos alte rețete de lichioruri care sunt deja pe blog:
Îmi lipsea din colecție tocmai o vișinată de casă tradițională, așa că am făcut-o și am filmat rețeta și pentru voi.
Este exact perioada cea mai bună pentru că acum vișinele sunt foarte bine coapte, dulci și pline de aromă. Dacă doriți să faceți o cantitate mai mare, tot ce aveți de făcut este să multiplicați cantitățile din rețeta mea.
Mod de preparare vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
Modul de preparare îl puteți vedea și în format video mai jos, la finalul rețetei. Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, acum este cel mai bun moment pentru că mai am programate multe alte rețete utile! Click aici pentru abonare!
Știu multe persoane pentru care vișinata și în general, băuturile de casă sunt așa, un fel de sperietoare. Au impresia că e nevoie de un proces foarte riguros și laborios, că e mult de muncă și că "dacă nu-mi iese?"
Nimic mai fals! Vișinata se face singură, credeți-mă și nu există "să nu iasă"! Pur și simplu nu are cum, pentru că atât e de ușor de făcut, încât nu ai ce să greșești la ea. Poate doar să încurci borcanul de zahăr cu cel de sare sau cu sare de lămâie, altfel nu-mi pot imagina 😀
Ok, să trecem la treabă! În primă fază, tot ce ne trebuie sunt vișinele spălate și fără codițe și zahăr. La 1 kg de vișine, punem 500 g de zahăr.
Ce recipient folosim la vișinată?
Folosiți orice recipient din sticlă aveți la îndemână, dar trebuie să aveți în vedere că la final va trebui să îl închideți etanș, așa că ar fi bine să fie un recipient prevăzut cu dop sau capac. O damigeană este ideală, dar la fel de bun este și un borcan.
Dacă totuși nu aveți un recipient cu capac etanș, puteți lega gura borcanului cu folie de plastic și cu sfoară sau elastic.
Pentru 1 kg de vișine, eu am folosit un borcan de 3 litri cu capac.
Despre fermentație. La ce temperatură și cât durează.
Vișinele se așează în borcan în straturi alternative: vișine-zahăr-vișine-zahăr....ultimul strat de deasupra trebuie să fie de zahăr.
În prima fază a preparării, în borcan are loc un proces de fermentație, așadar se vor forma acolo niște gaze care trebuie să poată ieși afară. În faza aceasta nu înfiletăm capacul, ci doar acoperim gura borcanului cu tifon sau șervete de hârtie și o farfurioară. Ideea este să poată ieși gazele afară, dar să nu lăsăm loc insectelor sau prafului să intre în borcan.
Lăsăm vișinele și zahărul să fermenteze cam 10 zile la temperatura camerei. Borcanul trebuie să stea la cald, nu la rece. Deci nu îl duceți în beci, nici în frigider, dar să nu cădeți nici în extrema cealaltă să îl puneți la soare ca să grăbiți procesul. Lăsați fermentația să se întâmple în ritmul ei, natural. Atunci se va extrage pe îndelete toată aroma din vișine și din sâmburi și veți avea o vișinată grozavă! 😉
Pe parcursul celor 10 zile, amestecați din când în când în borcan cu o lingură cu coadă lungă, ca să ajutați zahărul să se dizolve. Nu încercați să zdrobiți vișinele, dimpotrivă! Amestecați încet, să nu le sfărâmați! Vom avea nevoie de ele la prăjituri și torturi! 😉
Ce și cât alcool folosim pentru o vișinată de casă reușită?
După cele 10 zile de fermentație, zahărul va fi complet dizolvat, iar vișinele își vor fi lăsat suficient sirop încât să plutească în borcan. Acum este momentul să adăugăm în borcan alcoolul care să stopeze fermentația fructelor.
Se pot folosi 2 tipuri de alcool pentru a stopa fermentația și fiecare metodă are adepții ei:
- alcool dublu rafinat, de 96 de grade
- alcool mai slab, de 60 sau 40 de grade, dar de bună calitate și fără aromă specifică. De exemplu o vodkă bună, dar nu țuică de casă cu aromă de prună.
Eu folosesc mereu vodka de 40 de grade pentru că în general fac lichiorurile pentru doamne, iar doamnele mele le preferă dulci, aromate și slab alcoolizate.
Dacă știți că vor bea și bărbații familiei din vișinată, atunci cred că doriți să o faceți mai tare și va trebui să folosiți alcool dublu rafinat.
Până la urmă ideea e simplă: fermentația se oprește oricum odată ce torni alcoolul. Mai departe, vișinata de casă devine o chestiune de gust:
- dacă vrei o băutură feminină, cu mai multă aromă și mai puțin alcool, pui 500 ml de vodkă la 1 kg de vișine.
- dacă vrei o vișinată bărbătească, mai tare, pui 500 ml de alcool dublu rafinat.
- dacă nu ții neapărat ca vișinata să fie foarte concentrată și aromată, poți pune și o cantitate mai mare de alcool (dublu rafinat sau vodkă), să zicem 700 ml.
Concluzie: jonglezi cu cantitatea și tăria alcoolului, în funcție de ceea ce vrei să obții.
După ce turnăm alcoolul peste fructe, nu ne mai rămâne decât să așteptăm cam 2 luni până ce aromele se vor armoniza, acolo, în borcan și vom avea o băutură cu aromă de fructe, nu de alcool.
După această perioadă, vișinata se strecoară și se trage în sticle cu dop. Sticlele cu vișinată se păstrează în cămară, la răcoare și întuneric chiar și 3-4 ani.
La ce se folosesc vișinele din vișinată?
Vișinele din vișinată nu se aruncă! Ca și afinele din afinată, ele se păstrează în borcane închise cu capac și se folosesc la deserturi.
Vezi aici rețeta de biluțe din biscuiți cu vișine din vișinată.
Mai puteți folosi vișinele din vișinată și la cremele pentru torturi sau prăjituri. Vedeți aici un exemplu de cremă de mascarpone cu vișine.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Vișinata de casă - rețeta tradițională pas cu pas
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg vișine cu sâmburi
- 500 g zahăr
varianta 1 - vișinată mai slabă
- 500 ml vodka 40%
varianta 2 - vișinată mai tare
- 500 ml alcool dublu rafinat, 96%
Instrucțiuni de preparare
- Spălați vișinele și îndepărtați codițele.
- Într-un borcan încăpător (3 litri) așezați vișinele și zahărul în straturi alternative. Primul strat să fie de fructe, ultimul strat de zahăr.
- Peste gura borcanului așezați un tifon sau șervete de hârtie și o farfurioară. În acest fel, gazele de fermentație pot ieși afară.
- Lăsați borcanul să fermenteze la temperatura camerei timp de 10 zile. Amestecați în fiecare zi ca să ajutați zahărul să se dizolve.
- După cele 10 zile, turnați alcoolul și înfiletați capacul borcanului.
- Țineți borcanul într-o cămară răcoroasă și întunecată pentru 2 luni.
- Strecurați vișinata și păstrați-o în cămară, în sticle cu dop.
- Vișinele din vișinată se păstrează în borcane cu capac și se folosesc la deserturi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
CONSTANTIN
cred ca aveti probleme , mari probleme medicale , pai sa lasi 4-5 ani visinata ? pentru ce sa astept ? cum vine bruma incepem sa analizam , degustand azi , maine , pana itit dai seama ca a fost minunata si ....... s-a terminat
Iuliana Sbîrnea
Ce minunat ar fi să lăsăm pe fiecare să facă ce vrea cu vișinata lui și să o bea când vrea!
Doru
Poate un strop de vanilie si cateva cirese amare ratacite printre visine ar ajuta aceasta reteta. De acord cu folosirea doar a alcoolului dublu distilat (60%) neutru, obtinut din fructe, nu cereale.
Julie Therrien
Good recipe.
Thank you from Canada 🙂
Noroc !
Iuliana Sbîrnea
Ce surpriză frumoasă! Noroc!
Seby
Și încă ceva: Eu, după cele aproximativ1,5- 2 săptămâni de fermentație, pun alcolul curat, fără apă și așa rămân până în noiembrie decembrie, cel puțin (în beci) după care vine decantarea. Îmi iese clară clară, până prin primăvară! 🙂
Iuliana
Nici eu nu pun apă, dar o trag în sticle mai repede, cam prin octombrie.
Seby
3-4 ani să țină o vișinată? Eu am îmbuteliată de 6 ani și e bestială. Aromată, miros vechi, închisă la culoare. O bunătate! În plus, din culoarea roșie s-a preschimbat într-o nuanță un pic maronie. Yummy!
Iuliana
Wow, 6 ani! Trebuie să fie minunată!
Valentin
Te-am tăiat Seby, eu anul asta am "servit" vișinată uitată din 2016, șapte ani, uitată zic și pe vișini adică nefiltrată! Bestial este puțin spus ...
Cristian
Bună ziua, va rog sa ne spuneți cum ne dam seama dacă fermentația este una corectă sau una care va duce la stricare/acrire?
Au trecut 7 zile de când stau la borcan cu zahar și au putina spuma deasupra și un miros un pic înăsprit. Am gustat puțin și este ok. Este normal?
Iuliana
Nu sunt mai multe tipuri de fermentare, ci una singură care încetează de la sine cam în 10 zile, atunci când zaharul este complet dizolvat și vișinele plutesc în sirop. La acel moment nu ar trebuie să mai fie spumă deasupra. Mirosul pe care îl descrieți e perfect normal.