Rulouri cu dovleac și ciocolată albă
Rulouri cu dovleac din aluat pufos de cozonac, glazurate cu ciocolată albă. Un desert delicios de toamnă.
Preparare30 minutes mins
Gătire40 minutes mins
dospire1 hour hr 20 minutes mins
Timp total2 hours hrs 30 minutes mins
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8
Calories: 507kcal
aluatul
- 350 g făină
- 7 g drojdie uscată+2 linguri de apă
- 60 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 3 gălbenușuri
- 130 ml lapte puțin călduț
- 50 g unt 82% grăsime, topit și răcit
- un praf de sare
umplutura
- 300 g piure de dovleac
- 3 albușuri
- 80 g zahăr
- 120 g nucă măcinată
- 1 linguriță de scorțișoară
în plus
- 1 ou pentru uns deasupra
- 50 g ciocolată albă
- 1 linguriță ulei
- 50 g nucă măcinată
am folosit o tavă de aprox. 40x30 cm
aluatul
Începeți prin a topi untul. Lăsați-l să se răcească.
Hidratați drojdia uscată în 2 linguri de apă. Lăsați-o deoparte timp de 10 minute ca să se activeze.
Cerneți făina într-un bol încăpător sau direct în vasul mixerului. Adăugați drojdia hidratată, zahărul, sarea, laptele și cele 3 gălbenușuri.
Începeți să frământați la mână sau la robot și după ce aluatul începe să se lege, încorporați untul topit, turnând puțin câte puțin și frământând continuu.
Frământați aluatul cam 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână, până când este omogen, elastic și nu se mai lipește de mâini.
Puneți aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperiți cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească la temperatura camerei timp de o oră sau până când își dublează volumul (depinde de temperatura din cameră)
umplutura
Bateți albușurile spumă, apoi adăugați zahărul și mixați din nou.
Adăugați peste albușuri: nuca măcinată, piureul de dovleac, zahărul și scorțișoara. Omogenizați.
formare rulouri
Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei. Răsturnați aluatul și dați-i o formă dreptunghiulară de aproximativ 40x30 cm și 1 cm grosime.
Întindeți umplutura peste aluat, apoi rulați aluatul ca la rulade.
Cu un cuțit bine ascuțit, tăiați sulul de aluat în 8 bucăți/rulouri de grosime egală. S-ar putea ca umplutura să vă dea ceva bătăi de cap, pentru că este foarte moale și aerată. Dar dacă vă mișcați repede, veți reuși să puneți rulourile în tavă fără ca aceasta să curgă.
Așezați rulourile în tavă. Mie mi-au încăput câte 2 pe 4 rânduri.
Acoperiți tava cu un prosop și lăsați rulourile să mai dospească încă 20 de minute, cât timp se încinge cuptorul.
coacere rulouri
Bateți oul cu o furculiță și ungeti rulourile cu ou bătut, folosind o pensulă de patiserie.
Presărați deasupra rulourilor cele 50 g de nucă măcinată.
Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până când rulourile sunt bine coapte și rumenite. Puteți face testul cu scobitoarea ca să verificați aluatul.
decor
Scoateți rulourile din tavă și lăsați-le să se răcească.
Mărunțiți ciocolata albă, puneți uleiul peste ea și topiți-o la bain marie sau în cuptorul cu microunde.
Cu o linguriță, turnați ciocolata topită peste rulouri.
Calorii: 507kcal | Carbohidrați: 62g | Proteine: 12g | Grăsimi: 25g | Colesterol: 110mg | Fibre: 4g | Zahăr: 24g | Vitamina A: 6152IU | Calciu: 82mg