Go Back
+ servings
Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 20 votes

Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală

Rețeta de tort Diplomat cu fructe și frișcă, îmbrăcat în pișcoturi se șampanie. Un tort ușor, pe gustul tuturor, potrivit în orice ocazie.
Preparare30 minutes
Gătire5 minutes
la rece8 hours
Timp total8 hours 35 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 10
Calories: 556kcal

Ingrediente

baza și marginile tortului - formă cu diametrul de 24 cm

  • aprox. 32 buc pișcoturi de șampanie
  • 150 ml sirop din compot

crema Diplomat

  • 600 ml smântână pentru frișcă (min. 32% grăsime)
  • 5 ouă
  • 160 g zahăr
  • un praf de sare
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 30 g gelatină foi

fructe

  • 100 g stafide
  • 500 g cocktail de fructe din compot
  • 50 g coajă confiată de portocale
  • 20 ml rom pentru înmuiat stafidele

decor

  • 400 ml smântână pentru frișcă (min. 32% grăsime)
  • 40 g zahăr pudră
  • aprox. 100 g fructe proaspete la alegere

Mod de preparare

pregătiri

  • Puneți la rece smântâna pentru frișcă, bolul și telurile cu care veți bate smântâna.
  • Puneți stafidele la înmuiat în apă cu rom cât să le depășească.
  • Puneți fructele din compot să se scurgă într-o sită. Nu aruncați siropul!
  • Tăiați mărunt coaja confiată de portocale.

cum montăm fursecurile în forma de tort

  • Așezați inelul metalic pe un platou potrivit ca mărime.
  • Înmuiati pișcoturile pentru 1 secundă în siropul de la compot și le așezați vertical, în interiorul cercului metalic. Aveți grijă să le așezați pe toate în aceeași poziție, adică cu partea presărată cu zahăr în exterior, ca să se vadă frumos la final.
  • După ce ați terminat de așezat fursecurile pentru exteriorul tortului, așezați pișcoturi și pe fundul platoului. Acestea vor rigidiza toată structura și vor constitui baza tortului. Încercați să nu lăsați goluri, rupeți pișcoturile la dimensiunea necesară și acoperiți toate spațiile.

fructele

  • Scurgeți stafidele de romul în care au stat.
  • Într-un castron amestecați fructele din compot cu stafidele și coaja de portocală confiată. Trebuie să le aveți la îndemână atunci când montați tortul.

crema Diplomat

  • Pregătiți 2 oale care să intre una într-alta. În oala mare puneți apă la fiert. Fundul oalei mai mici nu trebuie să atingă nivelul apei.
  • În oala mai mică spargeți cele 5 ouă.
  • Peste ouă puneți zahărul și sarea. Amestecați puțin cu un tel de mână.
  • Puneți oala cu ouă peste oala mai mare în care fierbe apa.
  • Amestecați continuu cu un tel de mână până când zahărul este complet dizolvat iar crema de ouă se deschide la culoare și dă semne că începe să se îngroașe. În acel moment dați cratița deoparte. Ouăle trebuie să fie fierbinți, dar să nu fiarbă, să nu se gătească. Toată operațiunea ar trebui să dureze undeva cam între 5 și 8 minute.
  • Nu aruncați apa caldă din oală, e posibil să aveți nevoie de ea mai târziu!
  • Lăsați crema de ouă să se răcorească puțin, dar nu de tot. Din când în când mai amestecați în ea cu un tel de mână ca să nu facă pojghiță deasupra.
  • Puneți foile de gelatină la înmuiat în apă rece cât să le acopere pentru 5 minute.
  • Între timp bateți smântâna până devine frișcă fermă care nu cade de pe teluri.
  • La acest moment crema de ouă ar trebui să se fi răcorit puțin, dar să nu fie rece de tot. Puneți în ea extractul de vanilie și amestecați.
  • Stoarceți foile de gelatină și puneți-le în crema de ouă. Amestecați să se dizolve.
  • Aduceți aproape: inelul de tort cu pișcoturile montate, castronul cu fructele pregătite, crema de ouă (cu gelatina în ea) și bolul cu frișcă.
  • Atenție! din acest moment trebuie să vă mișcați foarte repede ca să nu se întărească crema.
  • Aveți, așadar, de amestecat o cremă de ouă călduță, o frișcă foarte rece și fructe. Dacă amestecați pur și simplu crema de ouă cu frișca, gelatina va acționa imediat în contact cu frișca rece și se va întări instantaneu.
  • Puneți puțină frișcă în crema de ouă ca să răciți amestecul. Cam 2 linguri mari de frișcă. Amestecați energic după fiecare. Abia după aceea turnați toată crema de ouă în bolul cu frișcă și omogenizați.
  • Puneți apoi în cremă cam ¼ din cantitatea de fructe și amestecați.
  • Dacă puneți toate fructele în cremă, când veți turna crema în formă, fructele se vor duce la fund și nu veți avea o secțiune frumoasă a feliei de tort. De aceea vom turna alternativ în formă, straturi de cremă și de fructe.

umplerea tortului cu cremă

  • Începem imediat să turnăm ¼ din cremă în formă, apoi ⅓ din fructe, iar ¼ din cremă, apoi ⅓ din fructe și tot așa. Deasupra, ultimul strat va fi de cremă. Nivelăm rapid și cu atenție după fiecare strat de cremă ca să nu rămână goluri de aer.
  • Veți observa că e din ce în ce mai greu de lucrat cu crema pentru că are tendința de a se întări.
  • Dacă cumva se întărește atât de tare încât să nu mai puteți lucra cu ea, există 2 soluții să o înmuiem ca să ne putem termina treaba: fie o încălziți puțin la bain marie (de aceea am spus să păstrați apa caldă din oală), fie o încălziți 10-20 de secunde la microunde. Atenție să nu o încălziți prea mult, să nu ajungă la fierbere pentru că se distruge gelatina!
  • După ce ați terminat de pus toate fructele și de turnat toată crema, dați tortul la frigider pentru cel puțin 6 ore sau cel mai sigur, de pe o zi pe alta.

decor

  • A doua zi bateți cei 400 ml de smântână cu cele 40 g de zahăr pudră până obțineți o frișcă fermă, care își menține frumos forma.
  • Decorați tortul cu frișcă, folosind un poș cu dui stelat. Peste frișcă puneți felii de fructe proaspete.
  • Acum tortul e gata de servit. Poftă bună!

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 556kcal | Carbohidrați: 46g | Proteine: 8g | Grăsimi: 40g | Colesterol: 226mg | Fibre: 2g | Zahăr: 31g | Vitamina A: 1789IU | Calciu: 87mg