Pregătiți 2 oale care să intre una într-alta. În oala mare puneți apă la fiert. Fundul oalei mai mici nu trebuie să atingă nivelul apei.
În oala mai mică spargeți cele 5 ouă.
Peste ouă puneți zahărul și sarea. Amestecați puțin cu un tel de mână.
Puneți oala cu ouă peste oala mai mare în care fierbe apa.
Amestecați continuu cu un tel de mână până când zahărul este complet dizolvat iar crema de ouă se deschide la culoare și dă semne că începe să se îngroașe. În acel moment dați cratița deoparte. Ouăle trebuie să fie fierbinți, dar să nu fiarbă, să nu se gătească. Toată operațiunea ar trebui să dureze undeva cam între 5 și 8 minute.
Nu aruncați apa caldă din oală, e posibil să aveți nevoie de ea mai târziu!
Lăsați crema de ouă să se răcorească puțin, dar nu de tot. Din când în când mai amestecați în ea cu un tel de mână ca să nu facă pojghiță deasupra.
Puneți foile de gelatină la înmuiat în apă rece cât să le acopere pentru 5 minute.
Între timp bateți smântâna până devine frișcă fermă care nu cade de pe teluri.
La acest moment crema de ouă ar trebui să se fi răcorit puțin, dar să nu fie rece de tot. Puneți în ea extractul de vanilie și amestecați.
Stoarceți foile de gelatină și puneți-le în crema de ouă. Amestecați să se dizolve.
Aduceți aproape: inelul de tort cu pișcoturile montate, castronul cu fructele pregătite, crema de ouă (cu gelatina în ea) și bolul cu frișcă.
Atenție! din acest moment trebuie să vă mișcați foarte repede ca să nu se întărească crema.
Aveți, așadar, de amestecat o cremă de ouă călduță, o frișcă foarte rece și fructe. Dacă amestecați pur și simplu crema de ouă cu frișca, gelatina va acționa imediat în contact cu frișca rece și se va întări instantaneu.
Puneți puțină frișcă în crema de ouă ca să răciți amestecul. Cam 2 linguri mari de frișcă. Amestecați energic după fiecare. Abia după aceea turnați toată crema de ouă în bolul cu frișcă și omogenizați.
Puneți apoi în cremă cam ¼ din cantitatea de fructe și amestecați.
Dacă puneți toate fructele în cremă, când veți turna crema în formă, fructele se vor duce la fund și nu veți avea o secțiune frumoasă a feliei de tort. De aceea vom turna alternativ în formă, straturi de cremă și de fructe.