Rețeta de tort Diplomat cu fructe și frișcă, îmbrăcat în pișcoturi se șampanie. Un tort ușor, pe gustul tuturor, potrivit în orice ocazie.
Tortul Diplomat este unul dintre torturile cele mai iubite ale românilor, martor al multor evenimente și sărbători din viețile noastre.
Că e Crăciun, Paște sau onomastica cuiva, un Diplomat e întotdeauna desertul potrivit cu care mergi la fix pentru că e ușor, cremos, foarte aspectuos și pe gustul tuturor.
Fiind înconjurat de pișcoturi de șampanie, face parte din categoria acelor rețete de deserturi fără coacere care sunt mereu la mare căutare și pe bună dreptate, căci ne scutesc de o parte din muncă.
Totuși, nu orice desert fără coacere este un desert ușor de făcut, iar eu știu câteva persoane cărora acest tort le-a dat ceva bătăi de cap. Diplomatul are câteva mici secrete de care trebuie să ții cont dacă vrei să fii sigur că fructele stau toate la locul lor atunci când tai tortul și că pișcoturile nu cad ca popicele la prima atingere. Le veți afla pe toate din rețeta pas cu pas de mai jos sau din rețeta video 😉
Esențiale pentru reușita unui tort Diplomat
- Un inel metalic de tort - folosim doar inelul, nu și baza metalică a formei. E drept că se poate construi tortul în orice vas căptușit cu folie alimentară și să îl răsturnăm după ce se întărește crema, dar personal, nu știu de ce, nu îmi place modul acesta de lucru.
- Un platou plat, potrivit ca mărime. Dacă niciunul nu se potrivește, puteți folosi o tavă din carton, de unică folosință, așa cum am folosit eu.
- Pișcoturi de șampanie sau puteți face voi două blaturi subțiri din pandișpan pe care să le folosiți sus și jos, de exemplu. În cazul acesta nu mai avem un desert fără coacere.
- Gelatina nu are cum să lipsească din rețeta aceasta și vă recomand să folosiți foi, nu granule.
- Coajă de portocală confiată. Este unul dintre ingredientele obligatorii în acest tort. Fără ea, nu există tort Diplomat. Găsiți pe blog și pe canaluld e YouTube rețeta mea de coajă de portocală confiată. Dacă nu vreți sau poate nu mai aveți timp să o faceți acasă, o puteți cumpăra online de aici.
- Frișcă naturală, cremoasă și cu gust lăptos. Mi-e de neconceput să facă cineva tortul acesta atât de fin și de cremos cu așa-zisa "frișcă vegetală.
- Vanilie naturală în cremă pentru că are o aromă subtilă și plăcută. Fie că folosiți zahăr vanilat Bourbon, păstaie de vanilie sau extract natural de vanilie, important este să nu folosiți esențe sintetice sau zahăr vanilinat care domină cu aroma lui chimică toate celelalte arome fine din acest tort.
Ce fructe se folosesc la tortul Diplomat?
Vom dori să folosim fructe diferite și divers colorate pentru ca vrem să avem o secțiune frumoasă și de asemenea un decor vesel.
Așa cum veți citi pe plicurile cu gelatină, există anumite fructe care în stare proaspătă conțin anumite enzime care nu vor permite gelatinei să se închege. Printre acestea sunt enumerate tocmai acele fructe pe care noi am fi foarte tentați să le folosim pentru ca au culori frumoase și arome deosebite: papaia, kiwi, ananas, mango. Le putem folosi, dar nu crude!
Am explicat într-un articol pe blog cum se folosește gelatina și care sunt riscurile să nu se întărească.
Atenție și la fructele care oxidează ușor și care vor avea un aspect tare neplăcut: banane sau chiar mere sau pere.
Fructele de pădure sunt minunat colorate și aromate, dar imaginați-vă puțin cam ce se întâmplă dacă puneți zmeură și afine în cremă. Fructele vor păta crema, iar culorile se vor amesteca acolo într-un mod pe care nu îl veți putea controla sau corecta.
Așadar, ca să nu riscăm nimic, după mine, cel mai sigur este să folosim fructe din compot. Eu am cumpărat o cutie mare de 800 g cu mix de fructe și a fost perfectă. Am avut 500 g de fructe pentru tort, iar siropul l-am folosit pentru înmuiat pișcoturile de șampanie.
În schimb, la decor, mai ales dacă le puneți peste un strat generos de frișcă, puteți folosi orice fructe doriți. Măcar acolo aveți mână liberă! 🙂
Cum se face crema pentru un tort Diplomat cu fructe și frișcă
Umplutura tortului de astăzi pleacă de la o cremă de ouă fiartă pe baie de abur și aromatizată cu vanilie.
În această cremă vom dizolva gelatina, apoi o vom amesteca cu frișca naturală și cu o parte din fructe.
Va rezulta o cremă fină, mătăsoasă, aerată și răcoritoare.
Mod de preparare tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
Veți găsi mai jos rețeta pas cu pas în format scris, pe care o puteți scoate la imprimantă ca să o aveți la îndemână sau dacă doriți să o păstrați la colecția voastră de rețete.
În caz de nevoie, dacă nu ați mai lucrat cu frișcă naturală, puteți citi aici cum se bate corect frișca din smântână.
La finalul rețetei scrise veți găsi și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube al blogului. Acolo puteți vedea exact cum am procedat eu cu pișcoturile de șampanie, cu fructele și cum am pregătit crema.
Iar dacă vă plac rețetele video, vă recomand să vă abonați la canalul de YouTube pentru că săptămânal public acolo 2 rețete noi. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
baza și marginile tortului - formă cu diametrul de 24 cm
- aprox. 32 buc pișcoturi de șampanie
- 150 ml sirop din compot
crema Diplomat
- 600 ml smântână pentru frișcă ((min. 32% grăsime))
- 5 ouă
- 160 g zahăr
- un praf de sare
- 2 linguri extract de vanilie
- 30 g gelatină foi
fructe
decor
- 400 ml smântână pentru frișcă ((min. 32% grăsime))
- 40 g zahăr pudră
- aprox. 100 g fructe proaspete la alegere
Instrucțiuni de preparare
pregătiri
- Puneți la rece smântâna pentru frișcă, bolul și telurile cu care veți bate smântâna.
- Puneți stafidele la înmuiat în apă cu rom cât să le depășească.
- Puneți fructele din compot să se scurgă într-o sită. Nu aruncați siropul!
- Tăiați mărunt coaja confiată de portocale.
cum montăm fursecurile în forma de tort
- Așezați inelul metalic pe un platou potrivit ca mărime.
- Înmuiati pișcoturile pentru 1 secundă în siropul de la compot și le așezați vertical, în interiorul cercului metalic. Aveți grijă să le așezați pe toate în aceeași poziție, adică cu partea presărată cu zahăr în exterior, ca să se vadă frumos la final.
- După ce ați terminat de așezat fursecurile pentru exteriorul tortului, așezați pișcoturi și pe fundul platoului. Acestea vor rigidiza toată structura și vor constitui baza tortului. Încercați să nu lăsați goluri, rupeți pișcoturile la dimensiunea necesară și acoperiți toate spațiile.
fructele
- Scurgeți stafidele de romul în care au stat.
- Într-un castron amestecați fructele din compot cu stafidele și coaja de portocală confiată. Trebuie să le aveți la îndemână atunci când montați tortul.
crema Diplomat
- Pregătiți 2 oale care să intre una într-alta. În oala mare puneți apă la fiert. Fundul oalei mai mici nu trebuie să atingă nivelul apei.
- În oala mai mică spargeți cele 5 ouă.
- Peste ouă puneți zahărul și sarea. Amestecați puțin cu un tel de mână.
- Puneți oala cu ouă peste oala mai mare în care fierbe apa.
- Amestecați continuu cu un tel de mână până când zahărul este complet dizolvat iar crema de ouă se deschide la culoare și dă semne că începe să se îngroașe. În acel moment dați cratița deoparte. Ouăle trebuie să fie fierbinți, dar să nu fiarbă, să nu se gătească. Toată operațiunea ar trebui să dureze undeva cam între 5 și 8 minute.
- Nu aruncați apa caldă din oală, e posibil să aveți nevoie de ea mai târziu!
- Lăsați crema de ouă să se răcorească puțin, dar nu de tot. Din când în când mai amestecați în ea cu un tel de mână ca să nu facă pojghiță deasupra.
- Puneți foile de gelatină la înmuiat în apă rece cât să le acopere pentru 5 minute.
- Între timp bateți smântâna până devine frișcă fermă care nu cade de pe teluri.
- La acest moment crema de ouă ar trebui să se fi răcorit puțin, dar să nu fie rece de tot. Puneți în ea extractul de vanilie și amestecați.
- Stoarceți foile de gelatină și puneți-le în crema de ouă. Amestecați să se dizolve.
- Aduceți aproape: inelul de tort cu pișcoturile montate, castronul cu fructele pregătite, crema de ouă (cu gelatina în ea) și bolul cu frișcă.
- Atenție! din acest moment trebuie să vă mișcați foarte repede ca să nu se întărească crema.
- Aveți, așadar, de amestecat o cremă de ouă călduță, o frișcă foarte rece și fructe. Dacă amestecați pur și simplu crema de ouă cu frișca, gelatina va acționa imediat în contact cu frișca rece și se va întări instantaneu.
- Puneți puțină frișcă în crema de ouă ca să răciți amestecul. Cam 2 linguri mari de frișcă. Amestecați energic după fiecare. Abia după aceea turnați toată crema de ouă în bolul cu frișcă și omogenizați.
- Puneți apoi în cremă cam ¼ din cantitatea de fructe și amestecați.
- Dacă puneți toate fructele în cremă, când veți turna crema în formă, fructele se vor duce la fund și nu veți avea o secțiune frumoasă a feliei de tort. De aceea vom turna alternativ în formă, straturi de cremă și de fructe.
umplerea tortului cu cremă
- Începem imediat să turnăm ¼ din cremă în formă, apoi ⅓ din fructe, iar ¼ din cremă, apoi ⅓ din fructe și tot așa. Deasupra, ultimul strat va fi de cremă. Nivelăm rapid și cu atenție după fiecare strat de cremă ca să nu rămână goluri de aer.
- Veți observa că e din ce în ce mai greu de lucrat cu crema pentru că are tendința de a se întări.
- Dacă cumva se întărește atât de tare încât să nu mai puteți lucra cu ea, există 2 soluții să o înmuiem ca să ne putem termina treaba: fie o încălziți puțin la bain marie (de aceea am spus să păstrați apa caldă din oală), fie o încălziți 10-20 de secunde la microunde. Atenție să nu o încălziți prea mult, să nu ajungă la fierbere pentru că se distruge gelatina!
- După ce ați terminat de pus toate fructele și de turnat toată crema, dați tortul la frigider pentru cel puțin 6 ore sau cel mai sigur, de pe o zi pe alta.
decor
- A doua zi bateți cei 400 ml de smântână cu cele 40 g de zahăr pudră până obțineți o frișcă fermă, care își menține frumos forma.
- Decorați tortul cu frișcă, folosind un poș cu dui stelat. Peste frișcă puneți felii de fructe proaspete.
- Acum tortul e gata de servit. Poftă bună!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Claudia
Tortul diplomat l-am facut de ziua baiatului meu, a împlinit 18 ani.
A avut un succes fantastic, toți invitatii l-au apreciat.
Multumesc ptr reteta.
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult că a ieșit bine tortul! Să vă trăiască băiatul și să fie sănătos!
Catalina Iantschi
Rețeta este simpla iar tortul a ieșit bestial!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult! Să îl mâncați sănătoși!
Elena Dolniceanu
Multumesc pentru reteta, foarte bine a iesit. Am folosit prima data gelatina foi si am adaptat cantitatea. Am gasit Gelatina Platinum (se pare ca sunt diferite nivele de gelificare si Platinum e cel mai puternic). Am folosit 10 foi, aproximativ 15 grame.
E mai usor de lucrat cu gelatina foi decat granule, o sa caut numai foi in viitor.
Un an nou fericit, la multi ani!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur că a ieșit bine tortul! La mulți ani! Numai bucurii în 2024!
Claudia zavada
Nu pot sa cred,a ieșit delicios,va mulțumesc din suflet pt retetă!❤
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult că a ieșit bine! Felicitări! Să îl mâncați sănătoși!
Mirela Loncar
Doamna Sbirnea, fac tortul pentru a 3 a oara dupa reteta dumneavoastra. Familia si prietenii nu mai vor alta reteta...doar asta! Nu e foarte dulce si are o aroma senzationala!! Va multumesc
Iuliana Sbîrnea
Ce bucurie îmi faceți!
Vă mulțumesc tare mult pentru mesaj!