Înainte să vă apucați de treabă, puneți brânza de vaci să se scurgă într-o sită.
Într-un castron puneți brânza de vaci, sarea, zaharul vanilat, coaja de lămâie și ouăle batute puțin cu o furculiță. Amestecați.
Puneți apoi făina și praful de copt. Amestecați la început cu o lingură.
Apoi începeți să frământați cu mâinile doar până când aluatul nu se mai lipește de castron. Nu frământați mai mult! Dacă totuși aluatul rămâne lipicios, adăugați încă o lingură de făină.
Dați aluatului o formă cilindrică. Tăiați câte 2 cm din fiecare capăt și dați-le deoparte. Restul aluatului îl împărțiți în 6 părți egale.
Din cele 6 bucăți de aluat modelați papanașii de forma unui inel sau a unei gogoși cu gaură în mijloc. Din capetele de aluat date deoparte modelați 6 biluțe.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare, cu fund mai gros. Uleiul trebuie să fie bine încins când puneți papanașii, apoi reduceți focul la moderat. Prăjiți papanașii și biluțele timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când sunt frumos rumeniți. Nu aglomerați tigaia, papanașii cresc la prăjit!
Scoateți papanașii pe un platou pe care ați pus prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
Serviți papanașii calzi, cu smântână și dulceață. Dacă doriți, puteți îndulci smântâna cu puțin zahăr vanilat.