Cauți o rețetă bună de papanași cu brânză de vaci? Vrei să fie pufoși, aromați și delicioși? Exact așa este această rețetă de papanași! Încerc-o chiar azi și spune-mi cum a ieșit! 🙂
Papanașii sunt poate cel mai iubit desert al românilor și probabil cel mai vândut în restaurantele din toată țara. Și mie îmi place să comand papanași atunci când merg în concediu.
E drept că am avut parte de multe dezamăgiri, dar am mâncat și papanași de-a dreptul memorabili! Totuși, nu vom găsi nicăieri papanași mai buni decât cei făcuți în casă, așa că astăzi vă arăt cum fac eu papanași cu crustă crocantă și frumos rumenită și cu interior moale și pufos 🙂
Pe blog și pe canalul de YouTube veți mai găsi și o altă rețetă de papanași din aluat cu griș. Folosesc rețeta acesta când vreau să fac papanași fierți sau când ne adunăm mai mulți în jurul mesei și vreau să acopăr gusturile tuturor. Din același aluat fac: papanași tăvăliți prin pesmet, papanași fierți, serviți cu smântână și dulceață sau papanași prăjiți, pe care îi servesc pudrați cu zahăr.
Papanașii sunt un desert simplu. Au nevoie de doar câteva ingrediente și se fac foarte ușor. În maxim 30 de minute familia se poate reuni în jurul mesei cu papanași calzi și fiecare îi poate servi cu exact atâta smântână și dulceață câtă dorește. Nu e ăsta farmecul tuturor deserturilor de casă? 🙂
Ce trebuie să știi pentru reușita rețetei
Folosim brânză de vaci grasă, cât mai uscată sau foarte bine scursă de zer. Brânza de vaci umedă și cremoasă nu este potrivită pentru rețeta de papanași pentru că ne forțează să adăugăm prea multă făină în aluat.
Da, fără zahăr! Zahărul înmoaie brânza de vaci și papanașii nu își vor păstra forma la prăjit. Punem doar un plic de zahăr vanilat, dar nu mai mult.
Aluatul pentru papanași trebuie să fie intens aromatizat. Cel mai des se folosește vanilia (zahărul vanilat) și coaja rasă de lămâie. După preferințe puteți folosi și alte arome: coajă rasă de portocale, scorțișoară, etc.
Papanașii se prăjesc în baie de ulei. Uleiul trebuie să fie bine încins atunci când punem papanașii în tigaie, apoi reducem imediat focul la moderat. Prăjim papanașii câte 2-3 minute pe fiecare parte până când devin aurii și sunt frumos rumeniți.
Da, din același aluat puteți face și papanași copți. Cuptorul trebuie pre încins la 180 de grade și lăsați papanașii la copt timp de aprox. 25-30 de minute sau până când se rumenesc.
Da, puteți păstra aluatul la frigider, împachetat în folie alimentară pentru 2 zile.
E de preferat să faceți atâția papanași cât puteți mânca pe loc, calzi. Dacă totuși ați făcut mai mulți, se pot încălzi a doua zi în cuptorul cu microunde. Papanașii se pot congela pentru 3 luni. Când doriți să îi mâncați, îi lăsați să se decongeleze la temperatura camerei, apoi îi încălziți puțin în cuptorul cu microunde.
Mod de preparare papanași cu brânză de vaci (VIDEO inclus)
Rețeta de papanași nu e deloc complicată, dimpotrivă. Se fac foarte ușor și rapid. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Papanași cu brânză de vaci
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat de papanași cu brânză de vaci
- 275 g brânză de vaci grasă, bine scursă
- 2 ouă
- 10 g zahăr vanilat Bourbon
- un praf de sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 220 g făină ((+1 lingură dacă mai este nevoie))
- 1 linguriță praf de copt
pentru prăjit papanașii
- aprox. 500 ml ulei
pentru servit papanașii
- smântână fermentată
- opțional - zahăr vanilat pentru îndulcit smântâna.
- dulceață de afine, vișine, căpșuni, cireșe, etc.
Instrucțiuni de preparare
cum se face aluatul pentru papanași
- Înainte să vă apucați de treabă, puneți brânza de vaci să se scurgă într-o sită.
- Într-un castron puneți brânza de vaci, sarea, zaharul vanilat, coaja de lămâie și ouăle batute puțin cu o furculiță. Amestecați.
- Puneți apoi făina și praful de copt. Amestecați la început cu o lingură.
- Apoi începeți să frământați cu mâinile doar până când aluatul nu se mai lipește de castron. Nu frământați mai mult! Dacă totuși aluatul rămâne lipicios, adăugați încă o lingură de făină.
- Dați aluatului o formă cilindrică. Tăiați câte 2 cm din fiecare capăt și dați-le deoparte. Restul aluatului îl împărțiți în 6 părți egale.
- Din cele 6 bucăți de aluat modelați papanașii de forma unui inel sau a unei gogoși cu gaură în mijloc. Din capetele de aluat date deoparte modelați 6 biluțe.
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare, cu fund mai gros. Uleiul trebuie să fie bine încins când puneți papanașii, apoi reduceți focul la moderat. Prăjiți papanașii și biluțele timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când sunt frumos rumeniți. Nu aglomerați tigaia, papanașii cresc la prăjit!
- Scoateți papanașii pe un platou pe care ați pus prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Serviți papanașii calzi, cu smântână și dulceață. Dacă doriți, puteți îndulci smântâna cu puțin zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Fănuța Sorana
Cei mai reușiți iar gustul memorabil!
Mulțumesc pentru toate explicațiile și pașii de urmat!
Iuliana Sbîrnea
Cu mare drag! Mă bucur mult că au ieșit bine și că v-au plăcut!
Loredana
Ce bine arată totul făcut de tine, Iuliana dragă! Ai mâini de aur!
Papanași nu am făcut de ceva vreme. Mi-ai dat o idee bună!
Iuliana
Mulțumesc mult, Loredana! Te pup!
Madalina
Buna ziua!
Am incercat reteta azi. Au iesit foarte buni, desi era prima data. Multumesc pentru reteta.
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că au ieșit din prima! Felicitări! Să vă fie de bine!