Puneți la fiert apa, untul, zahărul și sarea. Când amestecul ajunge la fierbere, dați cratița jos de pe foc și turnați făina, toată deodată.
Amestecați imediat cu un tel de mână, timp de1 minut ca să nu se formeze cocoloașe. Veți avea un aluat dens, greu și lipicios.
Puneți din nou cratița pe foc mediu spre mic și amestecați continuu timp de 60-90 de secunde, cu o paletă de lemn. Se vor degaja aburi, deoarece aluatul va elimina umiditatea. Pe fundul cratiței se va forma o peliculă albă, așa este normal.
Dați cratița deoparte și lăsați aluatul să se răcorească, apoi îl mutați în alt vas și încorporați ouăle pe rând, mixând după fiecare.
La final încorporați și vanilia. Trebuie să obțineți un aluat fluid, lucios, ca o cremă densă, dar care totuși curge ușor.
Puneți aluatul într-un poș de silicon cu dui stelat.
Într-o tigaie încăpătoare încălziți uleiul la aprox. 185 de grade. Turnați gogoșile în uleiul încins, la mărimea dorită, tăind aluatul cu o foarfecă.
Lăsați gogoșile să se prăjească până când se rumenesc ușor și devin aurii (1-2 minute).
Folosind o spumieră, scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
Cât sunt încă fierbinți, presărați gogoșile cu zahăr tos amestecat cu pudră de scorțișoară.
Serviți gogoșile ușor călduțe, iar după dorință le puteți înmuia în sos de ciocolată, sos de fructe sau caramel sărat.