Cum să faci cele mai bune gogoși turnate din aluat de eclere! Gogoși prăjite, crocante, cu interior moale, îmbrăcate în zahăr și scorțișoară. O rețetă irezistibilă, făcută cu ingrediente simple din cămară!
Nu cred că cineva poate rezista unor gogoși calde, proaspăt făcute. Iar aceste gogoși turnate din aluat de eclere sau de choux a la creme, sunt desertul suprem! Nu au nevoie de dospire, nu folosim nici măcar praf de copt și sunt atât de distractiv de făcut!
Forma lor s-ar putea să vă ducă cu gândul la gogoșile spaniole, churros, acele gogoși lungi, crocante, cu un mijloc pufos pe care spaniolii le mănâncă de obicei cu sos de ciocolată.
Churros se fac tot dintr-un aluat opărit, dar în rețeta mea de gogoși turnate aluatul conține unt și ouă și e mult mai bogat si mai bun. Pentru că aluatul e atât de gustos, nici nu avem nevoie de alte sosuri care să dea gust gogoșilor. Sunt pur și simplu delicioase și nu au nevoie decât de un pic de zahăr și de un praf de scorțișoară.
Mergi direct la:
Ingrediente
pentru aluatul opărit avem nevoie de:
- apă sau lapte
- unt cu min. 80% grăsime
- zahăr tos
- un praf de sare
- făină
- ouă
- vanilie
pentru prăjit gogoșile turnate
- ulei de floarea soarelui
pentru servit
- amestec de zahar tos + scorțișoară
- opțional: sos de ciocolată, sirop de fructe, sos de caramel sărat, etc.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum preparăm gogoși turnate din aluat de eclere
Aluatul pentru aceste gogoși se mai numește și "aluat opărit" pentru că efectiv făina se opărește, adică se toarnă toată deodată în amestecul de apă și unt adus la temperatura de fierbere.
După acest pas încorporăm ouăle, pe rând, apoi cu ajutorul unui poș prăjim gogoșile în ulei încins.
Găsiți în josul paginii rețeta detaliată cu fotografii ajutătoare, precum și varianta video.
Echipamente necesare
Un mixer de mână va fi de mare ajutor pentru a încorpora ouăle, iar pentru a obține forma specifică, lungă și "dungată" a acestor gogoși, ar minunat dacă ați avea un set de decorare pentru prăjituri cu poș de silicon și dui stelat.
Întrebări frecvente
Sunt ușor crocante la exterior și pufoase, fragede, aerate în interior.
Dacă nu aveți poș, puteți folosi o pungă dintr-un plastic mai gros, pe care să o tăiați la un colț.
Chiar dacă nu veți obține forma aceasta stelată din fotografii, totuși, gustul gogoșilor turnate va fi la fel de bun!
Pentru mine e suficient să tăvălesc gogoșile prin zahăr tos amestecat cu pudră de scorțișoară. După preferințe, le puteți servi cu sos de ciocolată, de caramel sau de fructe.
Cele mai bune sunt gogoșile proaspete, imediat după prăjire. Dacă totuși ați făcut mai multe și au mai rămas, păstrați-le într-o caserolă cu capac la frigider pentru 1-2 zile. Puteți congela gogoșile pentru 1-2 luni. Dezghețați-le complet înainte de servire, apoi le puteți încălzi pentru câteva minute în la cuptor.
Extra-sfaturi pentru cele mai bune gogoși turnate
- Uleiul din tigaie trebuie să fie bine încins, dar nu excesiv. Daca este prea fierbinte, gogoșile se vor rumeni prea repede la exterior și vor rămâne crude în interior. Daca este prea rece, gogoșile vor absorbi prea mult ulei și vor fi grețoase!
- Nu turnați prea multe gogoși în tigaie deoarece cresc foarte mult la prăjit.
- Stați cu ochii pe gogoși după ce le puneți în tigaie. Se prăjesc foarte repede și riscați să le rumeniți prea tare!
- Scoateți gogoșile cu o paletă cu găuri, pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
- Presărați gogoșile cu zahăr amestecat cu pudra de scorțișoară cât sunt încă fierbinți! După ce se răcesc, zahărul nu se mai lipește de ele.
Alte rețete de gogoși pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gogoși turnate din aluat de eclere
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 ml apă (sau lapte)
- 60 g unt (80% grăsime)
- 15 g zahăr (1 lingură )
- un praf de sare
- 120 g făină
- 3 ouă (XL)
- 1 linguriță extract de vanilie
- ulei pentru prăjit (aprox. 500 ml)
pentru servit
- 50 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- sos de ciocolată, sirop de fructe, sos de caramel sărat, etc.
Instrucțiuni de preparare
- Puneți la fiert apa, untul, zahărul și sarea. Când amestecul ajunge la fierbere, dați cratița jos de pe foc și turnați făina, toată deodată.
- Amestecați imediat cu un tel de mână, timp de1 minut ca să nu se formeze cocoloașe. Veți avea un aluat dens, greu și lipicios.
- Puneți din nou cratița pe foc mediu spre mic și amestecați continuu timp de 60-90 de secunde, cu o paletă de lemn. Se vor degaja aburi, deoarece aluatul va elimina umiditatea. Pe fundul cratiței se va forma o peliculă albă, așa este normal.
- Dați cratița deoparte și lăsați aluatul să se răcorească, apoi îl mutați în alt vas și încorporați ouăle pe rând, mixând după fiecare.
- La final încorporați și vanilia. Trebuie să obțineți un aluat fluid, lucios, ca o cremă densă, dar care totuși curge ușor.
- Puneți aluatul într-un poș de silicon cu dui stelat.
- Într-o tigaie încăpătoare încălziți uleiul la aprox. 185 de grade. Turnați gogoșile în uleiul încins, la mărimea dorită, tăind aluatul cu o foarfecă.
- Lăsați gogoșile să se prăjească până când se rumenesc ușor și devin aurii (1-2 minute).
- Folosind o spumieră, scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Cât sunt încă fierbinți, presărați gogoșile cu zahăr tos amestecat cu pudră de scorțișoară.
- Serviți gogoșile ușor călduțe, iar după dorință le puteți înmuia în sos de ciocolată, sos de fructe sau caramel sărat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu