Încingeți o tigaie largă, ideal antiaderentă, cu 2 linguri de ulei de măsline. Adăugați năutul scurs și clătit în prealabil. Condimentați cu sare, piper, boia (dulce sau afumată, după preferință) și oregano. Lăsați-l pe foc mediu spre mare timp de 6-7 minute, amestecând ocazional, până când devine ușor rumenit și capătă o crustă discret crocantă. Când e gata, scoateți-l din tigaie și lăsați-l deoparte.
În aceeași tigaie (nu mai spălați, rămâne și mai multă aromă!), adăugați încă 1 lingură de ulei dacă mai este nevoie. Puneți ceapa tăiată solzișori, ardeiul gras tăiat fâșii subțiri, morcovul la fel (rondele subțiri sau bastonașe) și fasolea verde. Sotăm totul la foc mediu timp de 6-8 minute, amestecând ușor, doar cât să se înmoaie ușor legumele, dar să-și păstreze textura crocantă – așa cum trebuie într-o salată caldă cu legume.
Transferați legumele gătite într-un bol mare. Adăugați năutul rumenit. Turnați sucul de lămâie și presărați coaja rasă fin. Gustați și ajustați de sare și piper, dacă e nevoie.
La final, adăugați pătrunjelul tocat mărunt și amestecați ușor. Salata este gata de servit – simplă, dar plină de arome și texturi interesante.