Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Salate

Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute

10 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Am pregătit de multe ori salată caldă de năut, în tot felul de combinații, dar varianta asta cu legume sotate și arome mediteraneene a devenit rapid preferata mea.

bol cu salata colorata cu boabe de naut si legume calde

E rapidă, e ușor de adaptat cu ce aveți prin frigider și, cel mai important, e absolut echilibrată: năut crocant, legume ușor al dente, lămâie și verdeață proaspătă. Și e gata în 20 de minute, dar pare că ai stat o oră în bucătărie.

Dacă vă plac salatele de acest gen, vă recomand să încercați și rețeta de salată cu legume coapte și brânză .

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem salată caldă de năut cu legume - rețeta video
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)
  • Ce puteți adăuga în salata caldă de năut
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu năut pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Din cantitățile de mai jos, ies aproximativ 2 porții mari dacă salata e servită ca fel principal sau 3 porții medii, dacă o serviți ca garnitură.

Dacă o serviți ca masă principală vegană, atunci să vă așteptați la 2 porții consistente. Dacă e parte dintr-un meniu mai complex, de exemplu lângă o friptură sau pe post de garnitură, poate ajunge și pentru 3-4 persoane.

ingrediente listate cu etichete pentru reteta de salata calda de naut cu legume
  • 240 g năut fiert – adică năutul dintr-o conservă, ca să economisim timp
  • 3 linguri ulei de măsline – sau ulei de floarea-soarelui.
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras - de preferat roșu sau galben pentru culoare
  • 1 morcov mare
  • 1 cană de fasole verde (~ 170 g) - proaspătă sau congelată
  • sucul de la ½ de lămâie
  • coaja de la o lămâie (nestropită) – aroma ei face toată diferența!
  • 1 linguriță oregano
  • sare și piper
  • ½ legătură de pătrunjel

Dacă vreți să aflați mai multe despre beneficiile năutului și de ce este considerat un superaliment ideal pentru mesele de post, citiți acest articol informativ de pe CSID .

Cum facem salată caldă de năut cu legume - rețeta video

Urmăriți rețeta video pentru a vedea exact textura legumelor, cum trebuie să arate năutul la final și cum se armonizează culorile în farfurie. Găsiți acolo și câteva ponturi utile pentru adaptarea rețetei după gust.

🎥 Nu uitați să vă abonați la canalul de YouTube pentru mai multe rețete rapide și gustoase: https://www.youtube.com/@Iuliana_BucateAromate/videos

Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)

Năut rumenit în tigaie cu ulei de măsline și condimente, până devine crocant – baza plină de gust pentru salata caldă.

1. Încingeți o tigaie largă, ideal antiaderentă, cu 2 linguri de ulei de măsline. Adăugați năutul scurs și clătit în prealabil. Condimentați cu sare, piper, boia (dulce sau afumată, după preferință) și oregano. Lăsați-l pe foc mediu spre mare timp de 6-7 minute, amestecând ocazional, până când devine ușor rumenit și capătă o crustă discret crocantă. Când e gata, scoateți-l din tigaie și lăsați-l deoparte.

Legume colorate sotate în tigaie – ardei roșu, morcov, ceapă și fasole verde – pentru o salată caldă crocantă și aromată.

2. În aceeași tigaie (nu mai spălați, rămâne și mai multă aromă!), adăugați încă 1 lingură de ulei dacă mai este nevoie. Puneți ceapa tăiată solzișori, ardeiul gras tăiat fâșii subțiri, morcovul la fel (rondele subțiri sau bastonașe) și fasolea verde. Sotăm totul la foc mediu timp de 6-8 minute, amestecând ușor, doar cât să se înmoaie ușor legumele, dar să-și păstreze textura crocantă – așa cum trebuie într-o salată caldă cu legume.

Suc de lămâie și coajă rasă adăugate peste salata caldă de năut cu legume sotate – pasul final pentru extra aromă și prospețime.

3. Transferați legumele gătite într-un bol mare. Adăugați năutul rumenit. Turnați sucul de lămâie și presărați coaja rasă fin. Gustați și ajustați de sare și piper, dacă e nevoie.

Pătrunjel proaspăt tocat adăugat la final peste salata caldă de legume și năut – un ultim plus de culoare și prospețime.

4. La final, adăugați pătrunjelul tocat mărunt și amestecați ușor. Salata este gata de servit – simplă, dar plină de arome și texturi interesante.

Ce puteți adăuga în salata caldă de năut

Dacă vreți să aduceți un plus de gust sau să folosiți ceea ce aveți deja prin frigider, iată câteva ingrediente care se potrivesc foarte bine cu această rețetă:

  • usturoi – 1-2 căței tocați fin sau zdrobiți, adăugați la final sau sotați ușor la început
  • dovlecel sau vinete – tăiate cuburi mici și sotate alături de celelalte legume
  • roșii cherry – adăugate crude la final sau trase rapid la tigaie
  • măsline – pentru un plus de savoare mediteraneană
  • brânză feta sau tofu – feta dacă nu ții post, tofu pentru varianta vegană
  • porumb fiert – adaugă o notă dulce și un contrast interesant de textură
  • spanac baby sau rucola – puse la final, cât să se înmoaie ușor de la căldura salatei
  • fulgi de chili sau boia iute – pentru o variantă ușor picantă
  • condimente orientale – chimion, coriandru măcinat sau za’atar, care merg foarte bine cu năutul

Folosește această rețetă ca pe o bază și adapteaz-o după gustul tău sau în funcție de ce ai la îndemână. Important este să păstrezi echilibrul între texturi și arome.

Cum se servește

Salata caldă de năut merge perfect cu lipii, cu o porție de orez, couscous sau bulgur fiert simplu.

Cum se păstrează

Salata se păstrează bine 2-3 zile la frigider, într-un recipient închis. Se poate consuma și rece sau ușor reîncălzită la tigaie sau la microunde. Nu recomand congelarea, pentru că legumele își pierd textura.

platou de lemn cu bol plin cu salata de legume si naut crocant

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Dacă folosiți fasole verde congelată, adăugați-o direct în tigaie fără decongelare.
  • Coaja de lămâie dă un gust special, dar folosiți doar lămâi bio sau bine spălate.
  • Nu exagerați cu fierberea legumelor – e ideal să rămână ușor crocante.
  • Pătrunjelul se adaugă la final ca să-și păstreze prospețimea.
  • Pentru mai multă aromă, puteți adăuga un cățel mic de usturoi, tocat fin.

Întrebări frecvente

Pot folosi năut uscat în loc de conservă?

Da, dar trebuie să-l fierbi în prealabil. Lasă-l la înmuiat peste noapte, apoi fierbe-l până devine fraged (aprox. 45-60 de minute). Poți folosi și o oală sub presiune pentru a scurta timpul.

Pot înlocui năutul cu altceva?

Da, poți folosi fasole albă sau linte fiartă, dar textura și gustul vor fi diferite. Năutul rămâne totuși cea mai potrivită variantă pentru această salată caldă.

Se poate servi și rece?

Da. Salata e delicioasă și rece, mai ales a doua zi, după ce aromele au avut timp să se întrepătrundă.

Alte rețete cu năut pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Paste cu sos de naut si rozmarin
    Paste cu cremă năut și rozmarin - rețetă de post rapidă și sănătoasă
  • Mancare de naut cu bulgur si masline
    Mâncare de năut cu bulgur și măsline - rețetă simplă de post
  • Supa crema de naut cu sunculita crocanta
    Supă cremă de năut cu șunculiță crocantă
  • Chifteluțe de năut la cuptor
    Chifteluțe de năut la cuptor - rețetă de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel

Salată caldă de năut cu legume

No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 240 g năut fiert (conservă)
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 morcov mare
  • 170 g fasole verde (proaspătă sau congelată)
  • sucul de la ½ de lămâie
  • coaja de la o lămâie (nestropită)
  • 1 linguriță oregano
  • sare și piper după gust
  • ½ legătură de pătrunjel

Instrucțiuni de preparare
 

  • Încingeți o tigaie largă, ideal antiaderentă, cu 2 linguri de ulei de măsline. Adăugați năutul scurs și clătit în prealabil. Condimentați cu sare, piper, boia (dulce sau afumată, după preferință) și oregano. Lăsați-l pe foc mediu spre mare timp de 6-7 minute, amestecând ocazional, până când devine ușor rumenit și capătă o crustă discret crocantă. Când e gata, scoateți-l din tigaie și lăsați-l deoparte.
    Năut rumenit în tigaie cu ulei de măsline și condimente, până devine crocant – baza plină de gust pentru salata caldă.
  • În aceeași tigaie (nu mai spălați, rămâne și mai multă aromă!), adăugați încă 1 lingură de ulei dacă mai este nevoie. Puneți ceapa tăiată solzișori, ardeiul gras tăiat fâșii subțiri, morcovul la fel (rondele subțiri sau bastonașe) și fasolea verde. Sotăm totul la foc mediu timp de 6-8 minute, amestecând ușor, doar cât să se înmoaie ușor legumele, dar să-și păstreze textura crocantă – așa cum trebuie într-o salată caldă cu legume.
    Legume colorate sotate în tigaie – ardei roșu, morcov, ceapă și fasole verde – pentru o salată caldă crocantă și aromată.
  • Transferați legumele gătite într-un bol mare. Adăugați năutul rumenit. Turnați sucul de lămâie și presărați coaja rasă fin. Gustați și ajustați de sare și piper, dacă e nevoie.
    Suc de lămâie și coajă rasă adăugate peste salata caldă de năut cu legume sotate – pasul final pentru extra aromă și prospețime.
  • La final, adăugați pătrunjelul tocat mărunt și amestecați ușor. Salata este gata de servit – simplă, dar plină de arome și texturi interesante.
    Pătrunjel proaspăt tocat adăugat la final peste salata caldă de legume și năut – un ultim plus de culoare și prospețime.

Bine de știut:

  • Dacă folosiți fasole verde congelată, adăugați-o direct în tigaie fără decongelare.
  • Coaja de lămâie dă un gust special, dar folosiți doar lămâi bio sau bine spălate.
  • Nu exagerați cu fierberea legumelor – e ideal să rămână ușor crocante.
  • Pătrunjelul se adaugă la final ca să-și păstreze prospețimea.
  • Pentru mai multă aromă, puteți adăuga un cățel mic de usturoi, tocat fin.
Valori nutriționale
Salată caldă de năut cu legume
Valori per porție
Calorii
308
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
5
g
8
%
Carbohidrați
 
56
g
19
%
Fibre
 
16
g
67
%
Zahăr
 
17
g
19
%
Proteine
 
14
g
28
%
Vitamina A
 
10846
IU
217
%
Calciu
 
138
mg
14
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
  • reteta salata de morcov cu iaurt grecesc
    Salată de morcovi și castraveți cu iaurt grecesc - rețetă simplă și sănătoasă
  • castron cu salata de telina cu morcov si maioneza
    Rețetă rapidă cu BlendyGo 3 - Salată de țelină cu maioneză dietetică
10 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required