Go Back
+ servings
tocanita de ardei copti
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 8 votes

Tocaniţă de ardei copţicu sos de roșii și usturiu - reteta delicioasă de vară

Rețeta tradițională de tocăniță de ardei copţi cu roșii și usturoi. O mâncare de post savuroasă, mai ales alături de o mămăliguță fierbinte.
Preparare15 minutes
Gătire30 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 4
Calories: 70kcal

Ingrediente

  • 350 g ardei copți (aprox. 5 ardei kapia)
  • 1 ceapă
  • 3 linguri ulei
  • 200 ml roșii pasate
  • 10 g făină (1 lingură)
  • 3 cătei de usturoi
  • sare, piper, cimbru uscat - după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Mod de preparare

  • Prepararea ardeilor: Dacă nu aveți ardei deja copți, coaceți ardeii, curățați-i de coajă, îndepărtați cotoarele și semințele. Dacă folosiți ardei congelați, lăsați-i să se dezghețe înainte de gătire. Nu aruncați zeama pe care o lasă ardeii, aceasta va fi folosită în rețetă.
  • Călirea legumelor: Tocați mărunt ceapa și un cățel de usturoi. Într-o tigaie sau cratiță cu capac, puneți uleiul la încins, apoi adăugați ceapa și usturoiul tocat. Amestecați și lăsați ceapa să se călească 2 minute, cât să își dezvolte aroma. Presărați un praf de sare și adăugați în tigaie 100 ml de apă. Puneți capacul și lăsați ceapa să se mai gătească timp de 5 minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească.
  • Prepararea sosului: Adăugați roșiile pasate, sare, piper și cimbru uscat după gust. Puneți capacul și lăsați legumele să fiarbă cam 10 minute.
  • Adăugarea ardeilor copți: Puneți în tigaie ardeii copți tăiați fâșii, adăugați sucul lăsat de ardeii copți și, la nevoie, completați cu puțină apă.
  • Îngroșarea sosului: Într-un castron, amestecați 1 lingură de făină cu 100 ml de apă rece și turnați amestecul în tigaie. Lăsați mâncarea să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
  • Finalizarea preparatului: Stingeți focul, presărați restul de usturoi tocat mărunt, pătrunjel proaspăt și lăsați mâncarea deoparte câteva minute, acoperită cu un capac, ca să se îmbine toate aromele.

Video

Notă

  • Coaceți ardeii pe flacără deschisă sau în cuptor pentru un gust autentic afumat.
  • Nu uitați să păstrați zeama ardeilor copți, aceasta adaugă multă savoare sosului.
  • Adăugați usturoiul tocat la final pentru a păstra aroma intensă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 70kcal | Carbohidrați: 14g | Proteine: 2g | Grăsimi: 1g | Fibre: 3g | Zahăr: 7g