Go Back
Tort cremă de zahăr ars
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă

Ingrediente

crema de zahăr ars - pentru o formă de 26 cm

  • 1 litru de lapte
  • 8 ouă
  • 400 g zahăr 200 g pentru cremă+200 g pentru caramelizat
  • 1 linguriţă de extract de vanilie

blatul

  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 50 g miez de nucă tocat - opţional
  • 4 linguri de făină

decor - optional

  • 200 ml smântână pentru frişcă
  • felii de fructe proaspete
  • fulgi de ciocolată

Mod de preparare

crema

  • Se aprinde cuptorul la 170 de grade şi se pregăteşte o tavă mai adâncă în care înainte de a o băga la cuptor împreună cu crema de zahăr ars, vom pune aprox. 1 litru de apă caldă. Apa are rolul de a împiedica crema să clocotească şi să facă bule de aer, care ar arăta în final ca un burete.
  • Într-o cratiţă care va merge la cuptor (şi care încape în tava cu apă pregătită mai sus), caramelizăm 200 g de zahăr. Rotim cratiţa în aşa fel încât zahărul topit să îmbrace şi pereţii.
  • Se bat ouăle, împreună cu zahărul şi vanilia, apoi se adaugă laptele şi se omogenizează. Se toarnă compoziţia în cratiţa cu zahăr caramelizat şi imediat ne apucăm să batem compoziţia pentru blat.

blatul

  • Se bat albuşurile spumă, apoi se toarnă treptat zahărul şi mixează in continuare până când albuşurile se întăresc din nou.
  • Se adaugă gălbenuşurile şi vanilia şi se mixează scurt, doar cât să se omogenizeze.
  • Se cerne făina peste compoziţia de ouă, se pune şi miezul de nucă şi se amestecă cu o spatulă sau cu telul de mână cu mişcări uşoare, de jos în sus, până când făina este încorporată uniform.
  • Se toarnă cu grijă aluatul pentru blat peste crema de lapte şi ouă din cratiţă. Chiar dacă pare că s-au amestecat cele două compoziţii, datorită densităţii lor diferite, se vor separa frumos în timpul coptului.
  • Se aşează cratiţa în tava cu apă şi se dau împreună la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute. Dacă blatul este copt, aluatul a devenit elastic când îl apăsaţi cu degetele şi îl vedeţi că începe să se desprindă de pe marginea formei, înseamnă ca e gata.
  • Se scoate tortul din cuptor şi se lasă să se odihnească în formă încă 15-20 de minute.
  • Se trece cu mare grijă lama unui cuţit de jur împrejurul cratiţei pe interior, ca să desprindem blatul sau crema dacă cumva s-au lipit, apoi se răstoarnă tortul pe un platou încăpător. Atenţie! Nu se ridică cratiţa, ci se lasă în această poziţie până se răceşte complet.
  • Se ornează cu frişcă, felii de fructe şi fulgi de ciocolată şi se ţine la rece cel putin 2 ore înainte de servire.

Notă

Alegeti un platou ceva mai mare pentru acest tort, poate fi şi o tavă mai adâncă de exemplu, pentru că e posibil să mai curgă din siropul de caramel care de altfel va însiropa şi blatul şi îl va face delicios şi aromat.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!