Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Apoi adăugați zahărul tos și pe cel vanilat şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.
Încorporați gălbenuşurile, uleiul şi vanilia în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se combine.
Încorporați făina în compoziția de ouă, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă sau cu un tel de mână, dar nu cu mixerul!
Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt, nivelați și coaceți la 170 de grade pentru ~ 35 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul e bine copt în mijloc.
crema
Puneți urda într-un castron încăpător și o pasați cu un blender de mână până devine o pastă fină și cremoasă. Apoi adăugați zahărul pudră, sucul de lămâie și vanilia, amestecați să se combine.
Separat, mixați smântâna pentru frișcă până se întărește, apoi adăugați puțin câte puțin din crema de urdă în 3-4 tranșe și mixați până aveți o cremă omogenă.
Dați deoparte jumătate din cremă pe care o veți folosi la decor. Păstrați-o la frigider într-o caserolă cu capac sau acoperită cu folie alimentară.
În restul de cremă, încorporați fructele tăiate cubulețe mici.
cum se montează tortul Paradis
După ce se răcește, tăiați blatul de tort pe orizontală în 3 straturi egale.
Puneți pe un platou partea de blat care a fost deasupra și îl însiropați cu sirop de la compot, amestecat cu extract de vanilie. Peste blat puneți jumătate din crema de brânză cu fructe.
Peste cremă puneți din nou blat însiropat, apoi restul de cremă și deasupra ultimul blat însiropat.
Montați un inel metalic în jurul tortului, acoperiți-l cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați tortul la frigider până a doua zi.
decor
Folosiți crema păstrată la frigider pentru a îmbrăca torul deasupra și pe lateral. Faceți și câteva aveline de cremă.
Decorați cu felii de piersici din compot sau cu alte fructe și cu frunze și flori de busuioc sau mentă proaspătă.
Notă
Blatul de tort se poate face chiar și cu 2-3 zile înainte. După ce se răcește, ambalați-l în folie alimentară și păstrați-l la frigider. Se va menține moale și fraged și va fi mai ușor de tăiat.
Nu însiropați prea mult blaturile de tort deoarece își vor pierde textura și ținuta. Pentru însiropare folosiți o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingura!
Pentru ca frișca să se bată perfect, țineți castronul și telurile mixerului la frigider pentru 1 oră. De asemenea, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece.
Nu mixați frișca prea mult, altfel se poate tăia (practic, se separă zerul).
Dacă folosiți fructe din compot, lăsați-le pentru 15 minute într-o sită ca să se scurgă bine de lichid.
Lăsați tortul să stea câteva ore la frigider înainte de servire, pentru a se întrepătrunde aromele.