Go Back
+ servings
tava cu opt pariziene pudrate cu zahar
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Cornuri cu mere și stafide (pariziene)

Pufoase și rumenite, cu multă umplutură, aceste cornuri cu mere și stafide, sau pariziene cu mere, sunt atât de ușor de făcut!
Preparare30 minutes
Gătire35 minutes
dospire1 hour 30 minutes
Timp total2 hours 35 minutes
Categorie: Desert
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8 cornuri
Calories: 419kcal

Ingrediente

  • 500 g făină tip 000
  • 180 ml lapte călduț
  • 2 ouă
  • 60 g unt 82% grăsime topit și răcit
  • 10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
  • 90 g zahăr tos
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 8 g sare

umplutura

  • 500 g mere cântărite curățate
  • 20 g zahăr sau după gust
  • 2 linguri ulei
  • 25 g stafide
  • ½ linguriță pudră de scorțișoară

deasupra

  • 1 ou bătut
  • opțional - semințe de mac
  • zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare

  • Puneți într-un vas ingredientele laptele, untul topit, ouăle bătute, esența de vanilie, coaja de lămâie și sarea. Omogenizați cu un tel de mână.
    În alt bol puneți: făina, zahărul și drojdia. Turnați puțin câte puțin din ingredientele lichide peste cele solide și frământați 10 minute la robot sau 15-20 minute cu mâna, până când obțineți un aluat fin și elastic, foarte puțin lipicios.
    Aluat frământat cu mâna
  • Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească aproximativ 60 de minute sau până când își dublează volumul. În acest timp vă ocupați de umplutură.
    aluat dospit pentru cornuri cu mere
  • Tăiați merele cuburi de aprox. 1 cm, puneți peste ele zahărul și căliți-le 5-6 minute într-o tigaie cu ulei încins. După ce se răcesc, amestecați merele cu stafidele și scorțișoara.
    Tigaie cu cuburi de mere călite în ulei
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și îl împărțiți în 8 părți egale. Întindeți cu sucitorul fiecare bucată de aluat și o tăiați pe jumătate din suprafață în mai multe fâșii, așa cum se vede în imagine.
    Aluat tăiat cu rola
  • Puneți o parte de umplutură pe capătul întreg al aluatului (aprox. 2 linguri).
    Umplutură de mere pusă cu lingura peste aluat
  • Aduceți capătul aluatului peste umplutură și sigilați presând cu degetele.
    Aluat sigilat cu degetele peste umplutură
  • Rulați partea cu umplutura peste partea tăiată și formați parizienele. Pe măsură ce sunt gata, le așezați în tavă peste hârtie de copt.
    Corn cu mere răsucit
  • Acoperiți parizienele cu un prosop curat și lăsați-le la dospit încă 30 de minute. Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Cuptorul trebuie să fie bine încins când băgați cornurile.
    opt pariziene așezate în tavă peste hârtie de copt
  • Ungeți cornurile cu ou bătut și opțional presărați-le cu semințe de mac.
    cornuri cu mere unse cu ou bătut
  • Coaceți cornurile cu mere timp de 30-35 de minute până când sunt frumos rumenite deasupra.
    cornuri rumenite in tava
  • Când sunt gata, presărați-le cu zahăr pudră și serviți cornurile calde sau reci alături de un ceai sau un pahar cu lapte.
    cornuri pudrate cu zahar

Video

Notă

Înainte de a vă apuca de treabă, citiți instrucțiunile de pe pliculețul de drojdie. La unele mărci drojdia se hidratează în prealabil în apă rece (de exemplu Pakmaya), iar altele (de exemplu Dr Oetker) se adaugă în aluat în stare uscată, odată cu făina. Eu am folosit de data aceasta Dr Oetker, de aceea nu am hidratat-o.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 419kcal | Carbohidrați: 74g | Proteine: 10g | Grăsimi: 10g | Colesterol: 84mg | Fibre: 4g | Zahăr: 22g | Vitamina A: 351IU | Calciu: 54mg