Ciulama ţărănească cu...sparanghel
Ciulama ţărănească cu sparanghel, o rețetă absolut delicioasă, cu puține ingrediente și care contrar așteptărilor nu e vreo invenție occidentală, ci foarte, foarte autohtonă.
Preparare10 minutes mins
Gătire15 minutes mins
Timp total25 minutes mins
Categorie: Feluri de baza
Porții: 2
Calories: 762kcal
- 1 legătură de sparanghel cam 12-15 tije
- 1 ceapă albă
- 4 căţei de usturoi
- 50 g unt
- 50 ml ulei
- 250 g smântână fermentată cu min. 20% grăsime
- 250-300 ml de supă de legume sau apa în care a fiert sparanghelul
- 30 g făină o lingură cu vârf
- sare după gust
- puţin pătrunjel proaspăt pentru servit
Curăţaţi tijele de sparanghel şi puneţi-le la fiert timp de 2 minute în apă cu puţină sare.
Dupa cele 2 minute, scoateţi tijele într-un castron cu apă rece în care aţi pus 3-4 cuburi de gheaţă. Apa rece va opri procesul de gătire, iar tijele vor rămâne crocante şi cu o culoare frumoasă.
Într-o tigaie puneţi la încins untul împreună cu uleiul.
Tocaţi ceapa foarte mărunt şi treceţi prin presă 3 căţei de usturoi (unul îl păstraţi deoparte).
Căliţi ceapa şi usturoiul până când ceapa devine sticloasă, adăugaţi o lingură de făină şi amestecaţi.
Făina va începe imediat să se îngroaşe. Turnaţi puţin câte puţin din supa de legume şi amestecaţi să se desfacă făina, apoi adaugați smântâna, subțiată și ea cu puţină supă.
Potriviţi gustul de sare şi piper şi lăsaţi ciulamaua să fiarbă la foc mic timp de 10-12 minute. Este important ca făina să fie bine gătită, altfel va avea gust amar.
Când ciulamaua este gata, adăugaţi şi ultimul căţel de usturoi trecut prin presă şi opriţi focul.
Aşezaţi tijele de sparanghel pe farfurii şi peste ele turnaţi ciulamaua delicioasă.
Presăraţi cu pătrunjel proaspăt şi serviţi imediat.
Calorii: 762kcal | Carbohidrați: 29g | Proteine: 9g | Grăsimi: 70g | Colesterol: 119mg | Fibre: 5g | Zahăr: 9g | Vitamina A: 2728IU | Calciu: 211mg