Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu puţin ulei o tavă potrivită ca mărime.
Ungeţi fileul de şalău cu foarte puţin ulei, condimentaţi şi aşezaţi-l în tavă. Turnaţi vinul, apoi daţi tava la cuptor pentru aprox. 20 de minute sau până când peştele este gătit şi uşor rumenit.
Lăsaţi peştele să se răcească cât timp vă ocupaţi de maioneză.
Mixaţi cele două gălbenuşuri adaugând uleiul puţin câte puţin.
Puneţi pe rând cele 2 linguri de suc de lămâie şi potriviţi gustul de sare şi piper.
Dacă doriţi o maioneză mai moale, mai relaxată, puteţi adăuga spre final, în timp ce mixaţi, 1-2 linguri de apă foarte rece.
Mărunţiţi peştele şi amestecaţi-l cu ⅔ din cantitatea de maioneză.
Aşezaţi peştele pe un platou şi decoraţi cu restul de maioneză şi capere marinate.