Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete rapide

Șalău cu maioneză, o delicatesă ca pe vremuri

176 shares
Mergi la rețetă

Pentru că se apropie sărbătoarea Floriilor, când în mod tradițional se mănâncă pește, m-am gândit să vă aduc o rețetă simplă și bună: file de șalău cu maioneză.

Rețeta asta o știu, cred, toate gospodinele din zona Galaţiului, căci șalăul cu maioneză era nelipsit de la mesele festive, așa cum de altfel era și știuca umplută, cea despre care am amintit în treacăt la rețeta de găluște în sos de smântână .

Şalău cu maioneză

Nu-ți trebuie pentru rețeta asta decât un file de șalău, care se găseşte la orice pescărie, maioneză desigur, făcută în casă și câteva capere pentru decor. Se poate și fără ele, dar eu am văzut ideea asta la Carmen de la Garda Culinară , mi-a plăcut mult și am "împrumutat-o" pe perioadă nedeterminată 😀 Într-adevăr, peștele, și mai ales maioneza, se potrivesc foarte bine cu gustul acrișor al caperelor.

Dacă indiferent de motive, nu vă place sau nu puteți consuma maioneza clasică, vă propun să o înlocuiți cu o maioneză dietetică pe bază de iaurt, fără ulei și fără ouă crude. Găsiți rețeta video pentru această maioneză cu un click pe fotografia de mai jos.

Mod de preparare șalău cu maioneză

De obicei rețeta de șalău cu maioneză se face cu peștele fiert în supă (stock) de legume sau în apă în care se adaugă puțin oțet și mirodenii gen: boabe de piper, coriandru, frunze de dafin, etc. E o metodă foarte bună și puțin mai rapidă decât cea pe care v-o propun eu astăzi.

Pentru că șalăul este un pește alb, slab și poate fi destul de fad, eu prefer să îl condimentez bine, să îi pun puțin vin alb și să îl bag la cuptor înainte de a-l amesteca cu maioneza și de a monta platoul. În felul acesta toată savoarea rămâne în fibra cărnii și nu în apa în care a fiert peștele. Dacă se și rumenește puțin, cu atât mai bine, va fi și mai gustos! E drept că la cuptor durează ceva mai mult, să zicem cam 20-25 de minute față de 8-10 minute cât ar dura la fiert, dar merită cu prisosință să aşteptăm cele câteva minute în plus pentru a obţine un gust mult mai bun.

Şalău cu maioneză

Şi tot în mod obișnuit, carnea fiartă, întreagă, se așează pe un platou și se acoperă cu maioneza. Eu nu procedez așa pentru că nu îmi place stratul ăla gros de maioneză. Prefer să mărunțesc peștele, fiind astfel mai ușor de servit și în plus, am ocazia să îl mai cercetez încă o dată să nu fi scăpat vreun os. Apoi îl amestec cam cu ⅔ din cantitatea de maioneză și decorez cu restul.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Şalău cu maioneză

Şalău cu maioneză

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • aprox 500 g file de șalău (se poate înlocui cu alt pește alb, slab)
  • 20 ml de ulei
  • 50 ml vin alb
  • cimbru uscat
  • sare și piper după gust

maioneza

  • 1 gălbenuș crud
  • 1 gălbenuș fiert
  • 200 ml ulei
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • sare și piper (de preferat piper alb după gust)
  • opțional - 1 cățel de usturoi
  • opțional - 1 lingura de muștar

pentru decor

  • câteva capere marinate

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu puţin ulei o tavă potrivită ca mărime.
  • Ungeţi fileul de şalău cu foarte puţin ulei, condimentaţi şi aşezaţi-l în tavă. Turnaţi vinul, apoi daţi tava la cuptor pentru aprox. 20 de minute sau până când peştele este gătit şi uşor rumenit.
  • Lăsaţi peştele să se răcească cât timp vă ocupaţi de maioneză.
  • Mixaţi cele două gălbenuşuri adaugând uleiul puţin câte puţin.
  • Puneţi pe rând cele 2 linguri de suc de lămâie şi potriviţi gustul de sare şi piper.
  • Dacă doriţi o maioneză mai moale, mai relaxată, puteţi adăuga spre final, în timp ce mixaţi, 1-2 linguri de apă foarte rece.
  • Mărunţiţi peştele şi amestecaţi-l cu ⅔ din cantitatea de maioneză.
  • Aşezaţi peştele pe un platou şi decoraţi cu restul de maioneză şi capere marinate.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

In fotografia de mai jos vedeți un fruct care poate părea o portocală sau o mandarină. De fapt este o lămâie Meyer. Lămâile Meyer sunt o încrucișare între lămâile normale, cele pe care le cunoaştem cu toţii și portocale. Dacă le găsiți în magazine, nu le ocoliți! Sunt mai aromate și mai puțin acide decât lămâile clasice. Merg foarte bine cu un peşte mai slab, cum e şalăul, dar şi în salate 😉

Şalău cu maioneză

Dragii mei, vă doresc poftă bună la șalău cu maioneză! Să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
176 shares

Comentarii

  1. brinza costica a zis

    octombrie 26, 2022 at 7:21 am

    Am incercat si eu "Salau cu maioneza " dar mi s-a parut extrem de grea maioneza la stomac . Eu am fiert cartofi taiati potrivit de mari , morcovi ,putin ardei gras putina telina cubulete , sare si putin vin alb demisec ( foarte putin cit sa dea o tenta un gust de vin
    Dupa ce s-au fiert legumele, le-am scos pe un platou acoperit apoi in zeama in care au fiert legumele am pus salaul portionat in functie de marimea lui dupa ce am eliminat capul .Dupa ce a fiert salaul , l-am montat pe un platou in care am lasat si putina zeama in care a fiert pestele ,
    Am facut si o maioneza putin mai acrisoara si putin sarata cu care am acoperit pestele , l-am ornat si apoi l-am pus pe masa si a fost servit .Este foarte gustos si nu este gretos la stomac.
    Puterti incerca si dvs si nu ve-ti fi dezamagiti sau dezamagite.
    Va doresc POFTA BUNA
    cOSTICA

    Răspunde
  2. Lubița a zis

    martie 30, 2018 at 7:38 am

    O rețetă super delicioasă,eu fiind din Galați am făcut-o încă din 2011 dar cu peștele fiert,acum mi-ai dat o idee cu peștele la cuptor,mulțumesc și sărbători frumoase!❤

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 30, 2018 at 9:14 am

      Da, galatencele cu siguranta stiu foarte bine reteta asta. Cu pestele facut la cuptor si bine condimentat e mai gustoasa, ai sa vezi! 🙂
      Sarbatori cu liniste si bucurie, draga Lubita!

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.