Puneţi fulgii de ovăz în blender şi pulsaţi de câteva ori până se transformă în făină.
Cerneţi făina să o aeraţi, ca să nu facă cocoloaşe atunci când o turnaţi în lapte.
Puneţi laptele la fiert, împreună cu zahărul sau îndulcitorul folosit şi un praf de sare.
Când laptele începe să fiarbă, turnaţi făina de ovăz în ploaie, amestecând continuu cu telul de mână.
Lăsaţi laptele să fiarbă la foc mic amestecând destul de des pentru că se va îngroşa şi are tendinţa să se lipească de fundul vasului.
Când budinca s-a îngroşat suficient (se mai îngroaşă un pic şi după răcire), daţi-o deoparte de pe foc, adăugaţi extractul de vanilie şi se lăsati-o să se răcească.
Între timp pasaţi fructele cât de fin doriţi. Mie la toate deserturile îmi place să simt puţin pulpa fructelor, aşa că nu am insistat foarte mult. Nu uitati să păstraţi câteva fructe şi pentru decor!
Împărţiţi budinca de ovăz în trei castronele, adăugaţi în fiecare câte un piure de fructe şi omogenizaţi. Eu am oprit câteva linguri de budincă "albă", pentru decor.
Aşezaţi budinca în pahare, în straturi alternante de culori diferite.
Decoraţi cu fructe şi frunzuliţe de mentă.
Se păstrează la frigider până la servire pentru că e mai bună când e rece.
Notă
Ajustaţi cantitatea de zahăr după gustul vostru. Eu nu am vrut un desert prea dulce, am vrut mai degrabă să simt aroma fructelor.