Budincă din făină de ovăz cu fructe proaspete sau congelate, un desert vesel, săţios şi plin de nutrienţi, perfect pentru copii și părinți.
Doamne, cât de mult iubesc reţeta asta de budincă din făină de ovăz cu fructe! Cred că nici o alta nu ilustrează mai bine specificul blogului: o reţetă simplă, dar nu chiar banală, ingrediente naturale şi la îndemâna oricui, arome şi culori minunate!
Budinca mea din faină de ovăz e ca un curcubeu. E fină, catifelată, delicioasă şi foarte hrănitoare. Pe blog, găsiti un articol detaliat despre calităţile ovăzului şi de ce este bine să îl introducem în alimentaţie.
Eu îl iubesc mai ales la micul dejun, cu lapte rece, iaurt sau făcut porridge şi garnisit apoi cu nuci, fructe şi miere, un deliciu!
De data asta am vrut un desert de post, am vrut să fie delicios şi să arate bine. Dacă e să aibă şi vreun defect ovăzul ăsta, atunci acela este că prin fierbere nu capătă o culoare prea plăcută. De aceea m-am gândit să salvez aparenţele amestecând budinca de ovăz cu piureuri de fructe diferit colorate. Efectul este spectaculos, după cum cred că arată şi pozele. Budinca asta ar fi un desert perfect la o petrecere de prichindei. Niciunul nu ar refuza o gustare atât de veselă! Dar nici adulţii nu se eschivează de la aşa o minunăţie, veţi vedea! 🙂
Mod de preparare budincă din făină de ovăz cu fructe
Am început prin a măcina fulgii de ovăz la blender, până când au devenit făină de ovăz.
Am pus laptele la fiert, am adăugat făina de ovăz în ploaie şi am lăsat să fiarbă cam 15 minute la foc mic, timp suficient ca ovăzul să se umfle şi să ajunga la consistenţa unei budinci. Cât a stat budinca la răcit, eu m-am ocupat de piureurile de fructe.
Am folosit 3 fructe, deci 3 culori diferite: mango, zmeură congelată şi afine tot congelate. Le-am pasat pe rând ca să nu amestec culorile.
Mai multe detalii tehnice despre blenderul G21 găsiţi pe site-ul distribuitorului, aici.
Cam asta e toată manopera la reţeta asta. Mai departe doar am amestecat piureurile de fructe cu budinca de ovăz şi le-am pus în pahare în straturi alternante. Nu îţi trebuie mare dexteritate, desertul ăsta va arăta extraordinar oricum.
Desigur că puteţi folosi şi făină de ovăz cumpărată, poate chiar o aveţi deja. Eu nu prea o folosesc, în schimb am mereu fulgi de ovăz în casă, aşa că mi-a surârs mai mult ideea de a-mi face făina pe loc, exact cât îmi trebuie, în loc să cumpăr o pungă mare, care apoi să zacă prin dulap cine ştie câtă vreme.
Aş mai încerca să fac budinca asta şi cu căpşuni, banane şi kiwi, sau caise, mure şi piersici. Voi ce idei delicioase mai aveţi? Deocamdată vă las mai jos cantităţile folosite de mine, ca să vă orientaţi asupra numărului de porţii.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Budincă din făină de ovăz cu fructe
Ingrediente
- 100 g fulgi de ovăz
- 700 ml de lapte (eu am folosit lapte vegetal, de soia)
- 120 g zahăr (sau alt îndulcitor, după gust)
- 2 linguriţe extract de vanilie
- un praf de sare
- 2 buc. mango
- 100 g afine congelate
- 100 g zmeură congelată
- mentă proaspătă pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi fulgii de ovăz în blender şi pulsaţi de câteva ori până se transformă în făină.
- Cerneţi făina să o aeraţi, ca să nu facă cocoloaşe atunci când o turnaţi în lapte.
- Puneţi laptele la fiert, împreună cu zahărul sau îndulcitorul folosit şi un praf de sare.
- Când laptele începe să fiarbă, turnaţi făina de ovăz în ploaie, amestecând continuu cu telul de mână.
- Lăsaţi laptele să fiarbă la foc mic amestecând destul de des pentru că se va îngroşa şi are tendinţa să se lipească de fundul vasului.
- Când budinca s-a îngroşat suficient (se mai îngroaşă un pic şi după răcire), daţi-o deoparte de pe foc, adăugaţi extractul de vanilie şi se lăsati-o să se răcească.
- Între timp pasaţi fructele cât de fin doriţi. Mie la toate deserturile îmi place să simt puţin pulpa fructelor, aşa că nu am insistat foarte mult. Nu uitati să păstraţi câteva fructe şi pentru decor!
- Împărţiţi budinca de ovăz în trei castronele, adăugaţi în fiecare câte un piure de fructe şi omogenizaţi. Eu am oprit câteva linguri de budincă "albă", pentru decor.
- Aşezaţi budinca în pahare, în straturi alternante de culori diferite.
- Decoraţi cu fructe şi frunzuliţe de mentă.
- Se păstrează la frigider până la servire pentru că e mai bună când e rece.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dragilor, sper că v-a plăcut reţeta mea de budincă-curcubeu şi că o veţi încerca cât de curând. Abia aştept să îmi spuneţi ce combinaţii inedite de fructe aţi făcut voi. Vă aştept cu impresii! 🙂
Poftă bună la budincă din făină de ovăz cu fructe!
Elenasaou a zis
Acum m-am abonat la blogul tău , am citit retea de budinca din fulgi de ovăz si abia aștept sa o fac .
Iuliana a zis
Bine ai venit, Elena! Sper sa iti placa retetele mele 🙂
Monica a zis
Lesin! Cat de bine poate sa arate!!!
Iuliana a zis
Si mai ales ce bun poate sa fie! Multumesc, Monica! 🙂