Go Back
+ servings
Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

O prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness e desertul perfect: texturi diferite, arome bogate, e moale, e spornică şi uşor de făcut.
Preparare30 minutes
Gătire30 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Desert
Cuisine: Romaneasca
Porții: 10
Calories: 657kcal

Ingrediente

blatul

  • 4 ouă mari (la temperatura camerei)
  • 90 g zahăr
  • 120 g făină tip 000
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau esenţă, pudră, pastă, etc.)
  • un praf de sare

crema de nuci cu ness

  • 500 g mascarpone (la temperatura camerei)
  • 300 g miez de nucă măcinat
  • 150 ml lapte 3.5% grăsime
  • 150 g zahăr
  • 40 ml coniac (sau rom, esenţă de rom)
  • 30 g stafide
  • 3 lingurițe ness cu granulație fină (sau mai mult, mai puţin, după gust)

în plus

  • 12 pișcoturi de șampanie
  • 150 ml cafea tare (expresso sau ness)
  • 2 lingurițe ness pentru presărat deasupra
  • puţină ciocolată pentru ras deasupra

Mod de preparare

blatul

  • Aprindeti cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Puneţi ouăle întregi, extractul de vanilie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 7 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
  • Adăugaţi făina în ploaie şi încorporaţi folosind un tel sau o spatulă.
  • Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 12-15 minute, funcţie de cuptor. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios. Blatul nu trebuie să fie rumenit şi uscat, el va rămâne uşor umed.
  • Lăsaţi blatul să se răcească complet înainte să îl tăiaţi.

crema de nuci cu ness

  • Puneţi laptele la fiert împreună cu zahărul.
  • Când laptele clocoteşte, iar zahărul este complet dizolvat, stingeţi focul şi adăugaţi nucile măcinat, stafidele şi ness-ul. Stafidele nu au nevoie de hidratare prealabilă, dimpotrivă vor vor absorbi lichidul din cremă şi se vor umfla. Amestecaţi şi lăsaţi crema să se răcească.
  • Adăugaţi coniacul când crema este rece.
  • Mixaţi uşor crema mascarpone până se desface, apoi adăugaţi putin câte puţin din crema de nuci, până când toată crema va fi uniform încorporată.

asamblare şi decor

  • Îndreptaţi marginile blatului, apoi tăiaţi-l în două bucăţi egale pe lungime.
  • Păstraţi deoparte cam un sfert din cantitatea de cremă, o vom folosi deasupra, la ultimul strat.
  • Restul de cremă o împărţiti în 2 părti egale.
  • Puneţi jumătate din cremă peste unul din blaturi.
  • Deasupra stratului de cremă aşezaţi pişcoturile de şampanie trecute câte 1 secundă prin cafea (ca la tiramisu).
  • Peste pişcoturi puneţi cealaltă jumătate de cremă, iar deasupra ultimul blat. Presaţi uşor ca blatul să se lipească de cremă.
  • Peste blat, întindeţi uniform crema păstrată deoparte.
  • Presăraţi peste cremă cele 2 linguriţe de ness (pentru uşurinţă folosiţi o strecurătoare). Nessul se va topi in contact cu crema şi va forma o glazură lipicioasă şi delicioasă.
  • Radeţi puţină ciocolată deasupra pentru un aspect mai frumos.
  • Păstraţi prăjitura la rece cel puţin 4 ore înainte de servire. De preferat ar fi să o lăsaţi de pe o zi pe alta pentru a avea timp blaturile să se înmoaie în contact cu crema.
  • Feliaţi prăjitura cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 657kcal | Carbohidrați: 49g | Proteine: 14g | Grăsimi: 46g | Colesterol: 148mg | Fibre: 3g | Zahăr: 26g | Vitamina A: 894IU | Calciu: 138mg