Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

Publicat la 29 decembrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

1540 shares
Mergi la rețetă

O prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness are tot ce-şi poate dori cineva de la un desert: texturi diferite, arome bogate, e şi moale, e şi crocantă, e şi spornică, e şi uşor de făcut. E prăjitura perfectă pentru orice ocazie. Noi am avut-o pe masa de Crăciun şi a fost foarte apreciată.

Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

Ştiu că unii dintre voi îmi vor spune că nu pot da prajitură cu ness prichindeilor pentru că devin şi mai Duracell decât sunt deja. Sunt convinsă că fiecare poate adapta reţeta după trebuinţă.

Puteţi renunţa de tot la coniacul din cremă sau să folosiţi o clasică esenţă de rom care are mai puţin alcool. Nessul se poate înlocui cu cacao, pudră de roşcove, nessquick sau mă rog, ştiţi voi mai bine ce invenţii au mai apărut şi care să fie acceptabile pentru micuţi.

Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

Mod de preparare prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

Pentru interior şi exterior am preferat de data asta să fac un blat genoise şi nu un blat din pandişpan clasic aşa cum fac de obicei. Deşi conţine aceleaşi ingrediente cam în aceleaşi proporţii, modul diferit de preparare ne duce la rezultate diferite.

Spre deosebire de pandişpan, blatul genoise nu e aerat, uscat şi spongios, ci dimpotrivă, e puţin mai compact, mai elastic, mai "gumat" şi rămâne puţin umed. Mie mi se pare mai uşor de făcut decât pandişpanul pentru că pun ouăle întregi împreună cu zahărul şi în timp ce mixerul meu cu stativ despre care v-am povestit aici le amestecă singur-singurel, eu am timp să fac altceva.

Ştiţi şi voi cât de mult contează câteva minute câştigate. Mai speli 2-3 vase de prin chiuvetă, pregăteşti alte ingrediente sau faci puţină ordine pe blatul de lucru. Sau pur şi simplu îţi tragi puţin sufletul 🙂 Ce mai, uneori câteva minute contează foarte mult în economia timpului petrecut în bucătărie.

Secretul reuşitei unui blat genoise este să mixaţi ouăle cel puţin 10-12 minute (depinde ce mixer aveţi) până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul. Vedeţi în videoclipul de mai jos cum trebuie să arate ouăle corect.

Dacă totuşi doriţi o prăjitură cremă de ness, dar cu blat de pandişpan, aruncaţi o privire şi la reţeta de prăjitură cu cremă de ness şi crocant de migdale. Poate vi se pare mai simplă, sau poate, dacă sunteţi mai avansaţi într-ale bucătărelilor mixaţi cele două reţete şi vă faceţi propria variantă care să vă satisfacă.

Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

O prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness e desertul perfect: texturi diferite, arome bogate, e moale, e spornică şi uşor de făcut.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Ingrediente
 

blatul

  • 4 ouă mari (la temperatura camerei)
  • 90 g zahăr
  • 120 g făină tip 000
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau esenţă, pudră, pastă, etc.)
  • un praf de sare

crema de nuci cu ness

  • 500 g mascarpone (la temperatura camerei)
  • 300 g miez de nucă măcinat
  • 150 ml lapte 3.5% grăsime
  • 150 g zahăr
  • 40 ml coniac (sau rom, esenţă de rom)
  • 30 g stafide
  • 3 lingurițe ness cu granulație fină (sau mai mult, mai puţin, după gust)

în plus

  • 12 pișcoturi de șampanie
  • 150 ml cafea tare (expresso sau ness)
  • 2 lingurițe ness pentru presărat deasupra
  • puţină ciocolată pentru ras deasupra

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Aprindeti cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Puneţi ouăle întregi, extractul de vanilie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 7 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
  • Adăugaţi făina în ploaie şi încorporaţi folosind un tel sau o spatulă.
  • Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 12-15 minute, funcţie de cuptor. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios. Blatul nu trebuie să fie rumenit şi uscat, el va rămâne uşor umed.
  • Lăsaţi blatul să se răcească complet înainte să îl tăiaţi.

crema de nuci cu ness

  • Puneţi laptele la fiert împreună cu zahărul.
  • Când laptele clocoteşte, iar zahărul este complet dizolvat, stingeţi focul şi adăugaţi nucile măcinat, stafidele şi ness-ul. Stafidele nu au nevoie de hidratare prealabilă, dimpotrivă vor vor absorbi lichidul din cremă şi se vor umfla. Amestecaţi şi lăsaţi crema să se răcească.
  • Adăugaţi coniacul când crema este rece.
  • Mixaţi uşor crema mascarpone până se desface, apoi adăugaţi putin câte puţin din crema de nuci, până când toată crema va fi uniform încorporată.

asamblare şi decor

  • Îndreptaţi marginile blatului, apoi tăiaţi-l în două bucăţi egale pe lungime.
  • Păstraţi deoparte cam un sfert din cantitatea de cremă, o vom folosi deasupra, la ultimul strat.
  • Restul de cremă o împărţiti în 2 părti egale.
  • Puneţi jumătate din cremă peste unul din blaturi.
  • Deasupra stratului de cremă aşezaţi pişcoturile de şampanie trecute câte 1 secundă prin cafea (ca la tiramisu).
  • Peste pişcoturi puneţi cealaltă jumătate de cremă, iar deasupra ultimul blat. Presaţi uşor ca blatul să se lipească de cremă.
  • Peste blat, întindeţi uniform crema păstrată deoparte.
  • Presăraţi peste cremă cele 2 linguriţe de ness (pentru uşurinţă folosiţi o strecurătoare). Nessul se va topi in contact cu crema şi va forma o glazură lipicioasă şi delicioasă.
  • Radeţi puţină ciocolată deasupra pentru un aspect mai frumos.
  • Păstraţi prăjitura la rece cel puţin 4 ore înainte de servire. De preferat ar fi să o lăsaţi de pe o zi pe alta pentru a avea timp blaturile să se înmoaie în contact cu crema.
  • Feliaţi prăjitura cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită.
Valori nutriționale
Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness
Valori per porție
Calorii
657
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
46
g
71
%
Colesterol
 
148
mg
49
%
Carbohidrați
 
49
g
16
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
26
g
29
%
Proteine
 
14
g
28
%
Vitamina A
 
894
IU
18
%
Calciu
 
138
mg
14
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness

Aceasta fiind ultima reţetă din acest an, vă doresc un 2018 care sa vină cu bucurie şi să vă fie spornic şi frumos în toate!

Şi desigur, poftă bună la prăjitura cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
1540 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x