Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Pâine cu măsline Kalamata şi busuioc (cu maia naturală)

Preparare14 hrs
Gătire45 mins
Timp total14 hrs 45 mins
Categorie: Pâine
Autor: Iuliana - Bucate Aromate

Ingrediente

Mod de preparare

  • Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi cele două tipuri de făină. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa.
  • Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
  • Presăraţi sarea peste aluat şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Spre sfârsitul frământării adăugaţi măslinele şi busuiocul uscat.
  • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
  • Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
  • In acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
  • Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în banetonul înfăinat. Puteţi folosi pentru dospit orice coş de nuiele sau o altă formă în care aţi pus în prealabil o pânză de in sau bumbac bine înfăinată.
  • Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
  • Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore (de seara până dimineaţa).
  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
  • Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
  • Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
  • Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!