• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Pâine cu maia naturală

    Pâine cu măsline Kalamata şi busuioc (cu maia naturală)

    Publicat la 27 octombrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Nu se putea să treacă săptămâna fără să vă arăt ultima mea ispravă: pâine cu măsline Kalamata şi busuioc, o reţetă tot cu maia naturală, aşa cum au fost mai toate dintre cele postate în ultima vreme. Pâinea asta e foarte gustoasă datorită măslinelor din aluat şi are o aromă subtilă şi minunată dată de busuiocul uscat. Nu mai e nevoie decât de puţin unt întins peste o felie şi gata, eşti în rai! 🙂

    Parcă încep să mă înţeleg din ce în ce mai bine cu aluaturile dospite cu maia naturală. Am prins curaj şi încerc să îmi aduc şi eu aportul personal la unele reţete. Desigur, uneori pâinea e o reuşită, cum e cazul reţetei de azi, alteori însă, inovaţiile mele nu merită să vadă lumina blogului.  Totuşi, din eşecuri învăţ cel mai mult, aşa că merg înainte, îmi asum riscuri, iar cu voi împărtăşesc doar reuşitele.

    Dintre toate pâinile mele, cele care conţin făină integrală îmi plac cel mai mult. Am găsit o făină integrală excelentă, de la 7 Spice, care se comportă foarte bine în aluat, are un gust minunat și dă pâinii o culoare frumoasă. Pentru obţinerea făinii integrale, bobul de grâu este măcinat în totalitate, nu suferă nici o prelucrare prealabilă şi nu se îndepărtează nimic. Absolut tot bobul de grâu, ajunge în punga de făină. De aceea făina integrală are o culoare mai închisă şi o textură mai grosieră care o face să crească un pic mai greu. Conţine în schimb mai multe fibre şi mai multe vitamine, e mai sănătoasă şi mai gustoasă.

    Pentru a putea păstra formula 1:2:3, cea pe care am folosit-o şi până acum la pâinile mele, făina integrală trebuie totuşi folosită în combinaţie cu o făină albă tip 650. Încă nu mă încumet să fac o pâine integrală 100% pentru că absoarbe mai multă apă şi  nu am găsit formula potrivită care să mă convingă.

    Pâine cu măsline Kalamata şi busuioc

    Mod de preparare pâine cu măsline Kalamata şi busuioc

    Nimic nou ca mod de preparare pentru acest aluat în afara faptului că spre finalul frământării la robot am dat drumul în cuvă măslinelor Kalamata feliate şi busuiocului uscat. În rest, procedeul este acelaşi: autoliză 30 de minute, frământare scurtă de 7 minute, apoi prima dospire de 2,5 ore cu 2 împachetări (vezi detalii) şi dospirea finală care se face la rece în timp ce eu dorm bine-merci.

    Ar fi o noutate:  pentru că aluatul e unul destul de umed, cu 71% hidratare, am renunţat pentru moment la cele 2 etape de preformare şi formare. De fapt, mai corect spus, le-am cumulat într-una singură. Adică după prima dospire dau formă pâinii şi o aşez direct în baneton. Nu am remarcat diferenţe, pâinea creşte la fel de frumos şi e la fel de bună.

    Nu încetez să mă minunez cât de puţină muncă efectivă implică o pâine, faţă de ceea ce credeam eu. Pur şi simplu nu frămânţi la ea decât maxim 10 minute, asta dacă frămânţi cu mâna, dacă ai un robot, nici măcar atât nu faci 🙂

    Pâine cu măsline Kalamata şi busuioc (cu maia naturală)

    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 14 hours
    Gătire: 45 minutes
    Timp total: 14 hours 45 minutes

    Echipamente necesare

    robot de bucatarie KA
    baneton oval
    baneton oval

    Ingrediente
     

    • 175 g maia naturală cu 100% hidratare
    • 350 g apă plată sau filtrată
    • 355 g făină albă tip 650
    • 170 g făină integrală (am folosit 7Spice)
    • 12 g sare neiodată
    • 120 g măsline Kalamata fără sâmburi
    • 2 linguriţe busuioc uscat

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi cele două tipuri de făină. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa.
    • Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
    • Presăraţi sarea peste aluat şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Spre sfârsitul frământării adăugaţi măslinele şi busuiocul uscat.
    • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
    • Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
    • In acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch & Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
    • Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în banetonul înfăinat. Puteţi folosi pentru dospit orice coş de nuiele sau o altă formă în care aţi pus în prealabil o pânză de in sau bumbac bine înfăinată.
    • Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
    • Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore (de seara până dimineaţa).
    • Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
    • Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
    • Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
    • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
    • Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
    • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
    • Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!

    Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.

    Vă doresc spor la frământat pâine cu măsline Kalamata şi busuioc!

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Pâine cu mix de făinuri şi susan (cu maia naturală)
    • Pâine cu făină integrală și semințe de in (cu maia naturală)
    • Prima pâine cu maia naturală. Formula 1:2:3
    • Maia naturală pentru pâine de casă. Cum se cultivă de la zero, cum se păstrează.

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Loredana

      octombrie 29, 2017 at 6:17 pm

      Blogul tau are o calitate exceptionala. Nu mai zic de fotografii! ma bucur pt tine si pentru ca pasiunea iti infloreste tot mai mult!

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 30, 2017 at 9:02 am

        Multumesc mult, Loredana! Te imbratisez!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.