Go Back
+ servings
Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

Preparare45 minutes
Gătire15 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Desert
Porții: 8

Ingrediente

blatul - pentru o formă cu pereţi detaşabili cu diametrul de 18cm

  • 100 g de faină
  • 20 g de cacao neagră
  • 70 g de zahăr
  • 120 ml apă minerală
  • 1 linguriţă de extract de vanilie
  • 50 g ulei de cocos sau unt de cocos foarte moale
  • ½ linguriţă de praf de copt
  • un praf de sare

îngheţată de căpșuni

  • 200 ml cremă de cocos rece
  • 1 linguriţă de unt de cocos moale dar nu lichid
  • 200 g de căpşuni pasate
  • 50 g căpşuni tăiate cuburi
  • 3 linguri de miere de albine sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust

îngheţată de cocos cu lime

  • 250 ml cremă de cocos rece
  • 1 linguriţă de unt de cocos moale dar nu lichid
  • coaja rasă de la 2 lime
  • sucul de ½ lime cam 2 linguri
  • 3 linguri de miere de albine sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust

decor

  • 200 ml cremă de cocos rece
  • 2 linguri de miere de albine sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust
  • 1 linguriţă foarte rasă de amidon
  • 7-8 căpşuni proaspete
  • 1 lime tăiat felii
  • coajă rasă de lime

Mod de preparare

blatul

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de tort cu pereţi detaşabili şi diametrul de 18 cm.
  • Mixaţi la un loc toate ingredientele din listă. Veţi obţine o compoziţie cremoasă, de consistenţa unei smântâni groase.
  • Puneţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi blatul la cuptor pentru 15-20 de minute. Faceţi testul scobitorii să vă asiguraţi că este copt în mijloc.
  • Scoateţi blatul la răcit pe un grătar.
  • După ce blatul e complet rece, puneţi-l pe un platou potrivit şi montaţi din nou inelul de tort în jurul lui.

îngheţata de căpsuni

  • Spălaţi şi pasaţi la chopper 200 g de căpşuni. Restul de 50 g le tăiaţi cubuleţe.
  • Mixaţi crema de cocos cu untul de cocos şi mierea (sau îndulcitorul) timp de 2-3 minute până devine fermă ca o frişcă, îşi păstrează forma şi nu cade de pe teluri.
  • Adăugaţi piureul de căpşuni, apoi cuburile de căpşuni şi omogenizaţi.
  • Turnaţi compoziţia peste blatul de tort, nivelaţi şi daţi forma la congelator pentru 30 de minute.

îngheţata de cocos cu lime

  • Mixaţi crema de cocos cu untul de cocos şi mierea (sau îndulcitorul) , la fel ca mai sus. La final adăugaţi coaja rasă de la 2 lime şi sucul de la ½ de lime.
  • Scoateţi tortul din congelator şi turnaţi îngheţata de cocos peste cea de căpşuni.
  • Nivelaţi şi daţi din nou forma la congelator.

decor - înainte de servire

  • Scoateţi tortul din congelator cu cel puţin 1 oră înainte de servire.
  • Desprindeţi cu grijă inelul metalic, trecând lama unui cuţit subţire de jur împrejurul pereţilor.
  • Mixaţi crema de cocos cu mierea de albine (sau îndulcitorul) şi amidonul (are rolul de a absorbi umiditatea şi de a ajuta crema să îşi păstreze forma).
  • Decoraţi tortul folosind de preferat un poş cu dui stelat.
  • Adăugaţi jumătăţi de căpşuni proaspete şi felii foarte subţiri de lime.
  • Presăraţi cu coajă proaspăt rasă de lime.
  • Pentru a porţiona frumos tortul, încălziţi în prealabil lama cuţitului în apă fierbinte.

Notă

De fiecare dată, scurgeţi lichidul din cutia de cremă de cocos. Dacă îl păstraţi, după mixare crema se va înmuia prea tare, iar îngheţata va face ace de gheaţă. Nu aruncaţi lichidul, este foarte bun şi aromat! Îl puteţi folosi la un smoothie sau la micul dejun cu cereale.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!