Vă vine să credeţi sau nu, tortul diafan pe care îl vedeţi în fotografii este un tort vegan, făcut deci doar cu ingrediente vegetale, naturale şi sănătoase. Ba mai mult, este un tort de îngheţată, că tot ne aşteaptă vara cam nehotărâtă după colţ. Dar să vă povestesc cum de am ajuns la ideea acestui tort şi de ce "vegan".
Prietenii mei de la Vegis au lansat o provocare online. Au pus la dispoziţia bloggerilor pasionaţi un ulei de cocos extravirgin bio de la Niavis şi ne-au provocat să gătim cu el o reţetă deosebită. Din punctul meu de vedere, uleiul de cocos se pretează cel mai bine în reţete vegane. Parcă e păcat să îl combini cu grăsimi animale, pur şi simplu nu merge.
Nu e prima dată când Vegis îmi aruncă mănuşa. Tot în urma unei colaborări cu ei am făcut cele mai bune deserturi vegane ale mele. Îmi plac provocările şi produsele lor pentru că mă scot din zona mea de confort şi trebuie să caut o altă abordare, să adaptez stilul meu de gătit şi să reinventez felul în care fac deserturile. În acest fel descopăr gusturi şi texturi noi şi de fiecare dată simt că mi-am mai depăşit o limită, reuşind să fac deserturi surprinzător de frumoase şi mai ales foarte bune, fără să folosesc ouă, lapte sau frişcă.
Şi am mai avut o motivaţie să fac o reţetă specială. Avem în familie o persoană la care ţin foarte mult şi care are un stil de viaţă vegan. De dragul ei mă străduiesc să experimentez cât mai multe reţete de acest fel. Ne vedem destul de rar dată fiind distanţa fizică dintre noi, dar îmi place să o răsfăţ şi să o surprind cu ceva bun atunci când vine la noi. Acest tort de îngheţată cu atâtea culori şi arome delicioase, sunt convinsă că i-ar plăcea foarte mult, aşa că îl voi reface cu siguranţă!
Au apărut căpşunile, deja au invadat pieţele, iar eu nu pot rezista tentaţiei. Primul meu gând a fost la un desert care să le conţină din belşug, pe cât posibil şi la interior şi la exterior, ceea ce am şi făcut. Dar la fel de bine se poate face și cu alte fructe, de exemplu cu mure, zmeură, afine sau chiar cu caise când va fi vremea lor.
Tortul vegan de astăzi are blat cu ulei de cocos şi cacao, un strat de îngheţată de cocos şi căpşuni şi unul de îngheţată de cocos aromată cu lime. Pentru straturile de îngheţată am folosit cremă de cocos (sau smântână de cocos) pentru că are conţinut mai mare de grăsimi şi în acest fel obţinem o îngheţată mai cremoasă. La fel de bine se poate folosi şi partea solidă a conservelor de lapte de cocos.
Deşi m-am gândit şi la varianta de a congela tortul gata ornat, am vrut totuşi să avem fructe proaspete în farfurie, aşa că înainte de servire l-am decorat rapid cu câteva moţuri de cremă de cocos, jumătăţi de căpşuni şi felii străvezii de lime.
Mod de preparare tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni
Reţeta nu este deloc greu de făcut şi cu toate că lista pare lungă, dacă vă uitaţi cu atenţie, veţi vedea că de fapt acest tort are doar câteva ingrediente. Cu excepţia fructelor, găsiţi tot ce aveţi nevoie pe site-ul vegis.ro. Vă trebuie doar puţină răbdare pentru că e un tort care se lucrează strat după strat. Dar e o reţetă frumoasă şi plină de prospeţime, merită din plin așteptarea.
O puteţi face cu 1-2 zile înainte, pentru o masă de week-end în familie sau pentru atunci când aveţi musafiri într-o după-amiază însorită de vară. Va trebui doar să scoateţi tortul din congelator cam cu o oră şi jumătate înainte să vă aşezaţi la masă (depinde şi de temperatura din cameră) şi vă asigur că toată lumea va fi plăcut surprinsă de acest desert deosebit.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - pentru o formă cu pereţi detaşabili cu diametrul de 18cm
- 100 g de faină
- 20 g de cacao neagră
- 70 g de zahăr
- 120 ml apă minerală
- 1 linguriţă de extract de vanilie
- 50 g ulei de cocos (sau unt de cocos foarte moale)
- ½ linguriţă de praf de copt
- un praf de sare
îngheţată de căpșuni
- 200 ml cremă de cocos rece
- 1 linguriţă de unt de cocos moale (dar nu lichid)
- 200 g de căpşuni pasate
- 50 g căpşuni tăiate cuburi
- 3 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)
îngheţată de cocos cu lime
- 250 ml cremă de cocos rece
- 1 linguriţă de unt de cocos moale (dar nu lichid)
- coaja rasă de la 2 lime
- sucul de ½ lime (cam 2 linguri)
- 3 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)
decor
- 200 ml cremă de cocos rece
- 2 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)
- 1 linguriţă foarte rasă de amidon
- 7-8 căpşuni proaspete
- 1 lime tăiat felii
- coajă rasă de lime
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de tort cu pereţi detaşabili şi diametrul de 18 cm.
- Mixaţi la un loc toate ingredientele din listă. Veţi obţine o compoziţie cremoasă, de consistenţa unei smântâni groase.
- Puneţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi blatul la cuptor pentru 15-20 de minute. Faceţi testul scobitorii să vă asiguraţi că este copt în mijloc.
- Scoateţi blatul la răcit pe un grătar.
- După ce blatul e complet rece, puneţi-l pe un platou potrivit şi montaţi din nou inelul de tort în jurul lui.
îngheţata de căpsuni
- Spălaţi şi pasaţi la chopper 200 g de căpşuni. Restul de 50 g le tăiaţi cubuleţe.
- Mixaţi crema de cocos cu untul de cocos şi mierea (sau îndulcitorul) timp de 2-3 minute până devine fermă ca o frişcă, îşi păstrează forma şi nu cade de pe teluri.
- Adăugaţi piureul de căpşuni, apoi cuburile de căpşuni şi omogenizaţi.
- Turnaţi compoziţia peste blatul de tort, nivelaţi şi daţi forma la congelator pentru 30 de minute.
îngheţata de cocos cu lime
- Mixaţi crema de cocos cu untul de cocos şi mierea (sau îndulcitorul) , la fel ca mai sus. La final adăugaţi coaja rasă de la 2 lime şi sucul de la ½ de lime.
- Scoateţi tortul din congelator şi turnaţi îngheţata de cocos peste cea de căpşuni.
- Nivelaţi şi daţi din nou forma la congelator.
decor - înainte de servire
- Scoateţi tortul din congelator cu cel puţin 1 oră înainte de servire.
- Desprindeţi cu grijă inelul metalic, trecând lama unui cuţit subţire de jur împrejurul pereţilor.
- Mixaţi crema de cocos cu mierea de albine (sau îndulcitorul) şi amidonul (are rolul de a absorbi umiditatea şi de a ajuta crema să îşi păstreze forma).
- Decoraţi tortul folosind de preferat un poş cu dui stelat.
- Adăugaţi jumătăţi de căpşuni proaspete şi felii foarte subţiri de lime.
- Presăraţi cu coajă proaspăt rasă de lime.
- Pentru a porţiona frumos tortul, încălziţi în prealabil lama cuţitului în apă fierbinte.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă doriţi să urmăriţi această campanie lansată de Vegis şi să vedeţi toate reţetele cu cocos propuse de bloggeri, căutaţi pe reţetelele de socializare (Facebook, Instagram) hashtagul #retetameacucocos. Sunt convinsă că veţi descoperi o mulţime de reţete minunate de la care să vă inspiraţi 🙂
mimiignatescu a zis
Foarte interesant si original; dar trebuie tinut in congelator, daca nu ai musafiri sa il consumi pe tot.
Unde ai gasit crema de cocos, sau ai preparat-o?
Iuliana a zis
Buna Mimi,
Crema o cumpar din Carrefour. E la cutiute mici, de carton.
relutza68 a zis
Wow! Esti fenomenala! Am facut si eu azi o inghetata rapida vegana de banane si capsuni,dar tortul tau e cu totul alta poveste.E rafinat si delicios de frumos(si ca gust pot jura).Deja a sosit caldura asa ca sper sa il fac cat de curând.Felicitari!!!!
Iuliana a zis
Multumesc! 🙂 Sper sa il incerci si mai ales sa iti placa!
vavaly a zis
la fel ca tine am gandit si eu: uleiul asta merge perfect la o rețetă de desert vegan. desi am mai glumit eu ca fac cartofi prajiti, tot la un desert ma gandesc.. dar la ce am vazut acum la tine... mi ai luat piuitul. as vrea sa spun ca ma ambitionezi sa fac ceva si mai si dar ar fi doar o iluzie :).
felicitari!
aaa, si mi-am dat seama ce imi trebuie mie: un platou din assta cu picior. arata superb tortul pe el, decat pe farfurie. uite cum lungesc eu liste de must have uri :)))
Iuliana a zis
Hai, treci la treaba ca ambitia asta e constructiva. Si-apoi, nu stim exact ce prefera nici juriul, nici publicul 🙂
Am visat si eu multa vreme la un platou cu picior. Un timp l-am improvizat (un platou simplu si un castronel cu fundu-n sus pus dedesubt) pentru ca cele pe care le gaseam de cumparat online erau foarte scumpe. Pe asta l-am gasit intamplator la Pepco, era si la reducere, am dat 20 ron pe el, incredibil! Plus ca ii pot pune de fiecare data alta pamblica asortata cu preparatul 🙂
vavaly a zis
wow, esti geniala. intai voi folosi castronul si apoi cand am bani la pepco dau navala :)). deja mi am adunat ideile, acum sa le pun cap la cap 🙂
Iuliana a zis
Vezi ca merge si cu castron, vaza, pahar...vezi ce se potriveste. Eu am un platou transparent pe care l-am pus peste o cupa de inghetata din sticla, de exemplu... Succes! 🙂