• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Deserturi de post

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Publicat la 10 mai 2017 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Vă vine să credeţi sau nu, tortul diafan pe care îl vedeţi în fotografii este un tort vegan, făcut deci doar cu ingrediente vegetale, naturale şi sănătoase. Ba mai mult, este un tort de îngheţată, că tot ne aşteaptă vara cam nehotărâtă după colţ. Dar să vă povestesc cum de am ajuns la ideea acestui tort şi de ce "vegan".

    Prietenii mei de la Vegis au lansat o provocare online. Au pus la dispoziţia bloggerilor pasionaţi un ulei de cocos extravirgin bio de la Niavis şi ne-au provocat să gătim cu el o reţetă deosebită. Din punctul meu de vedere, uleiul de cocos se pretează cel mai bine în reţete vegane. Parcă e păcat să îl combini cu grăsimi animale, pur şi simplu nu merge.

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Nu e prima dată când Vegis îmi aruncă mănuşa. Tot în urma unei colaborări cu ei am făcut cele mai bune deserturi vegane ale mele. Îmi plac provocările şi produsele lor pentru că mă scot din zona mea de confort şi trebuie să caut o altă abordare, să adaptez stilul meu de gătit şi să reinventez felul în care fac deserturile. În acest fel descopăr gusturi şi texturi noi şi de fiecare dată simt că mi-am mai depăşit o limită, reuşind să fac deserturi surprinzător de frumoase şi mai ales foarte bune, fără să folosesc ouă, lapte sau frişcă.

    Şi am mai avut o motivaţie să fac o reţetă specială. Avem în familie o persoană la care ţin foarte mult şi care are un stil de viaţă vegan. De dragul ei mă străduiesc să experimentez cât mai multe reţete de acest fel. Ne vedem destul de rar dată fiind distanţa fizică dintre noi, dar îmi place să o răsfăţ şi să o surprind cu ceva bun atunci când vine la noi. Acest tort de îngheţată cu atâtea culori şi arome delicioase, sunt convinsă că i-ar plăcea foarte mult, aşa că îl voi reface cu siguranţă!

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Au apărut căpşunile, deja au invadat pieţele, iar eu nu pot rezista tentaţiei. Primul meu gând a fost la un desert care să le conţină din belşug, pe cât posibil şi la interior şi la exterior, ceea ce am şi făcut. Dar la fel de bine se poate face și cu alte fructe, de exemplu cu mure, zmeură, afine sau chiar cu caise când va fi vremea lor.

    Tortul vegan de astăzi are blat cu ulei de cocos şi cacao, un strat de îngheţată de cocos şi căpşuni şi unul de îngheţată de cocos aromată cu lime. Pentru straturile de îngheţată am folosit cremă de cocos (sau smântână de cocos) pentru că are conţinut mai mare de grăsimi şi în acest fel obţinem o îngheţată mai cremoasă. La fel de bine se poate folosi şi partea solidă a conservelor de lapte de cocos.

    Deşi m-am gândit şi la varianta de a congela tortul gata ornat, am vrut totuşi să avem fructe proaspete în farfurie, aşa că înainte de servire l-am decorat rapid cu câteva moţuri de cremă de cocos, jumătăţi de căpşuni şi felii străvezii de lime.

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Mod de preparare tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Reţeta nu este deloc greu de făcut şi cu toate că lista pare lungă, dacă vă uitaţi cu atenţie, veţi vedea că de fapt acest tort are doar câteva ingrediente. Cu excepţia fructelor, găsiţi tot ce aveţi nevoie pe site-ul vegis.ro. Vă trebuie doar puţină răbdare pentru că e un tort care se lucrează strat după strat. Dar e o reţetă frumoasă şi plină de prospeţime, merită din plin așteptarea.

    O puteţi face cu 1-2 zile înainte, pentru o masă de week-end în familie sau pentru atunci când aveţi musafiri într-o după-amiază însorită de vară. Va trebui doar să scoateţi tortul din congelator cam cu o oră şi jumătate înainte să vă aşezaţi la masă (depinde şi de temperatura din cameră) şi vă asigur că toată lumea va fi plăcut surprinsă de acest desert deosebit.

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 45 minutes minutes
    Gătire: 15 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour
    Număr de porții: 8
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    blatul - pentru o formă cu pereţi detaşabili cu diametrul de 18cm

    • 100 g de faină
    • 20 g de cacao neagră
    • 70 g de zahăr
    • 120 ml apă minerală
    • 1 linguriţă de extract de vanilie
    • 50 g ulei de cocos (sau unt de cocos foarte moale)
    • ½ linguriţă de praf de copt
    • un praf de sare

    îngheţată de căpșuni

    • 200 ml cremă de cocos rece
    • 1 linguriţă de unt de cocos moale (dar nu lichid)
    • 200 g de căpşuni pasate
    • 50 g căpşuni tăiate cuburi
    • 3 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)

    îngheţată de cocos cu lime

    • 250 ml cremă de cocos rece
    • 1 linguriţă de unt de cocos moale (dar nu lichid)
    • coaja rasă de la 2 lime
    • sucul de ½ lime (cam 2 linguri)
    • 3 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)

    decor

    • 200 ml cremă de cocos rece
    • 2 linguri de miere de albine (sau îndulcitor de ștevie, sirop de arţar după gust)
    • 1 linguriţă foarte rasă de amidon
    • 7-8 căpşuni proaspete
    • 1 lime tăiat felii
    • coajă rasă de lime

    Instrucțiuni de preparare
     

    blatul

    • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de tort cu pereţi detaşabili şi diametrul de 18 cm.
    • Mixaţi la un loc toate ingredientele din listă. Veţi obţine o compoziţie cremoasă, de consistenţa unei smântâni groase.
    • Puneţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi blatul la cuptor pentru 15-20 de minute. Faceţi testul scobitorii să vă asiguraţi că este copt în mijloc.
    • Scoateţi blatul la răcit pe un grătar.
    • După ce blatul e complet rece, puneţi-l pe un platou potrivit şi montaţi din nou inelul de tort în jurul lui.

    îngheţata de căpsuni

    • Spălaţi şi pasaţi la chopper 200 g de căpşuni. Restul de 50 g le tăiaţi cubuleţe.
    • Mixaţi crema de cocos cu untul de cocos şi mierea (sau îndulcitorul) timp de 2-3 minute până devine fermă ca o frişcă, îşi păstrează forma şi nu cade de pe teluri.
    • Adăugaţi piureul de căpşuni, apoi cuburile de căpşuni şi omogenizaţi.
    • Turnaţi compoziţia peste blatul de tort, nivelaţi şi daţi forma la congelator pentru 30 de minute.

    îngheţata de cocos cu lime

    • Mixaţi crema de cocos cu untul de cocos şi mierea (sau îndulcitorul) , la fel ca mai sus. La final adăugaţi coaja rasă de la 2 lime şi sucul de la ½ de lime.
    • Scoateţi tortul din congelator şi turnaţi îngheţata de cocos peste cea de căpşuni.
    • Nivelaţi şi daţi din nou forma la congelator.

    decor - înainte de servire

    • Scoateţi tortul din congelator cu cel puţin 1 oră înainte de servire.
    • Desprindeţi cu grijă inelul metalic, trecând lama unui cuţit subţire de jur împrejurul pereţilor.
    • Mixaţi crema de cocos cu mierea de albine (sau îndulcitorul) şi amidonul (are rolul de a absorbi umiditatea şi de a ajuta crema să îşi păstreze forma).
    • Decoraţi tortul folosind de preferat un poş cu dui stelat.
    • Adăugaţi jumătăţi de căpşuni proaspete şi felii foarte subţiri de lime.
    • Presăraţi cu coajă proaspăt rasă de lime.
    • Pentru a porţiona frumos tortul, încălziţi în prealabil lama cuţitului în apă fierbinte.

    Bine de știut:

    De fiecare dată, scurgeţi lichidul din cutia de cremă de cocos. Dacă îl păstraţi, după mixare crema se va înmuia prea tare, iar îngheţata va face ace de gheaţă. Nu aruncaţi lichidul, este foarte bun şi aromat! Îl puteţi folosi la un smoothie sau la micul dejun cu cereale.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Dacă doriţi să urmăriţi această campanie lansată de Vegis şi să vedeţi toate reţetele cu cocos propuse de bloggeri, căutaţi pe reţetelele de socializare (Facebook, Instagram) hashtagul #retetameacucocos. Sunt convinsă că veţi descoperi o mulţime de reţete minunate de la care să vă inspiraţi 🙂

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni

    Vă doresc zile cu soare, prieteni aproape şi poftă bună la un tort vegan de îngheţată cu cocos şi căpşuni!

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • prajitura cu bulion
      Prăjitură cu bulion, rețeta de post cu 4 foi și cremă de griș
    • batoane cu mac în secțiune
      Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"
    • Reteta taietei cu nuci si pesmet caramelizat
      Tăieței cu nucă și pesmet caramelizat - rețeta ca în copilărie

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. mimiignatescu

      iunie 10, 2017 at 7:52 pm

      Foarte interesant si original; dar trebuie tinut in congelator, daca nu ai musafiri sa il consumi pe tot.
      Unde ai gasit crema de cocos, sau ai preparat-o?

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 13, 2017 at 9:33 am

        Buna Mimi,
        Crema o cumpar din Carrefour. E la cutiute mici, de carton.

        Răspunde
    2. relutza68

      mai 14, 2017 at 9:46 pm

      Wow! Esti fenomenala! Am facut si eu azi o inghetata rapida vegana de banane si capsuni,dar tortul tau e cu totul alta poveste.E rafinat si delicios de frumos(si ca gust pot jura).Deja a sosit caldura asa ca sper sa il fac cat de curând.Felicitari!!!!

      Răspunde
      • Iuliana

        mai 14, 2017 at 9:50 pm

        Multumesc! 🙂 Sper sa il incerci si mai ales sa iti placa!

        Răspunde
    3. vavaly

      mai 10, 2017 at 10:35 am

      la fel ca tine am gandit si eu: uleiul asta merge perfect la o rețetă de desert vegan. desi am mai glumit eu ca fac cartofi prajiti, tot la un desert ma gandesc.. dar la ce am vazut acum la tine... mi ai luat piuitul. as vrea sa spun ca ma ambitionezi sa fac ceva si mai si dar ar fi doar o iluzie :).
      felicitari!
      aaa, si mi-am dat seama ce imi trebuie mie: un platou din assta cu picior. arata superb tortul pe el, decat pe farfurie. uite cum lungesc eu liste de must have uri :)))

      Răspunde
      • Iuliana

        mai 10, 2017 at 11:46 am

        Hai, treci la treaba ca ambitia asta e constructiva. Si-apoi, nu stim exact ce prefera nici juriul, nici publicul 🙂
        Am visat si eu multa vreme la un platou cu picior. Un timp l-am improvizat (un platou simplu si un castronel cu fundu-n sus pus dedesubt) pentru ca cele pe care le gaseam de cumparat online erau foarte scumpe. Pe asta l-am gasit intamplator la Pepco, era si la reducere, am dat 20 ron pe el, incredibil! Plus ca ii pot pune de fiecare data alta pamblica asortata cu preparatul 🙂

        Răspunde
        • vavaly

          mai 10, 2017 at 7:22 pm

          wow, esti geniala. intai voi folosi castronul si apoi cand am bani la pepco dau navala :)). deja mi am adunat ideile, acum sa le pun cap la cap 🙂

          Răspunde
          • Iuliana

            mai 10, 2017 at 10:07 pm

            Vezi ca merge si cu castron, vaza, pahar...vezi ce se potriveste. Eu am un platou transparent pe care l-am pus peste o cupa de inghetata din sticla, de exemplu... Succes! 🙂

            Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.