Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

Preparare15 mins
Gătire35 mins
Timp total50 mins
Categorie: Desert
Porții: 8 -10
Autor: Iuliana @ Bucate Aromate

Ingrediente

blatul

  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 120 g ciocolata neagră
  • 20 g de cacao neagră
  • 100 g zahăr
  • 60 g făină
  • 2 ouă
  • 2-3 picături de esenţă naturală de trandafiri depinde cât este de concentrată
  • 1 linguriţă de petale de trandafiri măcinate
  • un praf de sare

crema de ciocolată

  • 200 ml smântână pentru frişcă min. 30% grăsime
  • 120 g ciocolată neagră
  • 1-2 linguriţe de zahăr pudră după gust
  • 3-4 picături de esenţă naturală de trandafiri

glazura

  • 100 g ciocolată neagră
  • 1 lingură de ulei

decor

  • petale şi boboci de trandafiri comestibili

Mod de preparare

blatul

  • Punem la topit ciocolata mărunţită împreună cu untul. Amestecăm continuu, până când ambele sunt topite complet, apoi lăsăm amestecul să se răcorească.
  • Aprindeţi cuptorul la 175 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de tort de 18 cm.
  • Peste ciocolata topită adăugaţi zahărul, esenţa de trandafiri şi petalele măcinate. Omogenizaţi.
  • Încorporati pe rând cele două ouă amestecând bine cu telul după fiecare.
  • Cerneţi făina, sarea şi pudra de cacao pentru a evita cocoloaşele şi încorporaţi-le în amestecul de mai sus.
  • Turnaţi compoziţia în formă şi coaceţi pentru 35 de minute.
  • Scoateţi blatul din cuptor şi lăsaţi-l să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi îl puteţi scoate pe un grătar.
  • E de preferat ca blatul să îl faceţi cu o seară înainte pentru a avea timp să se răcească complet. Blatul brownie va crăpa la suprafaţă, şi va rămâne uşor lipicios la interior. Aşa este normal să fie, nu e nimic greşit. Dacă nu s-a răcit complet, fiind moale în interior va fi foarte greu de feliat.

crema de ciocolată

  • Mărunţiţi ciocolata cu un cuţit.
  • Puneţi smântâna la încălzit într-o crăticioară cu fund gros. Când smântâna este fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) se dă deoparte şi imediat se adaugă ciocolata mărunţită. Nu se amestecă, se lasă să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Apoi amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
  • Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi esenţa de trandafir, amestecaţi, apoi daţi cratiţa la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
  • Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veți vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.

asamblarea

  • Tăiaţi în 2 straturi egale blatul brownie. Nu vă speriaţi dacă în mijloc e mai lipicios, aşa trebuie să fie.
  • Aşezaţi pe un platou partea de deasupra a blatului, cea mai neuniformă.
  • Peste blat puneţi crema de ciocolată. Nivelaţi.
  • Aşezaţi deasupra al doilea blat, cu partea plană în sus (cea care a fost la baza tăvii). Avem nevoie de o suprafaţă uniformă pe care să turnăm glazura.

glazura şi decor

  • Puneţi ciocolata la topit la bain marie împreună cu uleiul, sau la microunde, de 3 ori câte 1 minut.
  • Când ciocolata a devenit fluidă, turnaţi-o peste tort lăsând să cadă şi pe margini.
  • Nivelaţi cu o spatulă sau faceţi câteva "valuri" la suprafaţa tortului. Se vor vedea frumos când glazura se va răci.
  • Decoraţi cu boboci şi petale de trandafir.
  • Daţi tortul la rece pentru cel puţin 1 oră înainte de servire.
  • Feliaţi tortul cu un cuţit cu lama subţire şi bine ascuţită, pentru a nu crăpa glazura de ciocolată
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!