Exact acum 1 an foloseam pentru prima dată boboci de trandafiri într-o reţetă de desert. Îmi dorisem mult să fac un tort cu cremă de trandafiri şi lămâie şi după ce l-am gândit în detaliu vreme de vreo săptămână, mi-am pus ideea în practică şi am publicat reţeta chiar de Mărţişor. Tortul meu a fost un mare succes la toţi cei care au gustat din el, dar şi la cititori. A rămas una dintre reţetele mele cele mai iubite, de care sunt tare mândră, cu atât mai mult cu cât reţeta e 100% concepţie proprie. Ca şi tortul de astăzi de altfel 🙂
Şi uite-aşa m-am îndrăgostit eu de bobocii de trandafiri şi am început să îi folosesc mai des în reţete. Am făcut brownie cu trandafiri, ceai de trandafiri, bezele cu trandafiri şi fursecuri cu trandafiri. Credeţi că m-am oprit aici? 😀 Nicidecum! N-a durat mult şi după tortul cu trandafiri roşii am început să visez cum ar arăta nişte bobocei galbeni pe glazura unui tort de ciocolată...şi uite-aşa s-a născut tortul de azi. M-am hotărât să public mai devreme reţeta lui, ca să vă las timp să vă organizaţi în cazul în care vreţi să îl pregătiţi pentru Dragobete, 1 sau 8 Martie.
Tort mai ciocolatos decât ăsta nu cred să existe. Blatul e plin de ciocolată, crema la fel. Ca să fie tacâmul complet l-am mai şi glazurat tot cu ciocolată. Prin atâta ciocolată răzbate totuşi foarte prezentă, minunata aromă de trandafiri. Ciocolată şi trandafiri, o combinaţie sublimă de care nu cred că o să mă dezîndrăgostesc vreodată!
Deşi poate suna pretenţios, să ştiţi că reţeta e foarte simplă şi se face uşor. Foarte, vă promit! Nu e vorba decât de un blat brownie tăiat în două şi un ganache de ciocolată. Chiar şi ingredientele sunt puţine la număr şi exceptând esenţa de trandafiri sunt destul de uzuale în deserturi, poate le aveţi în casă chiar acum.
Avem din nou de-a face cu un tort dens, cu multe calorii, din care e musai să servim porţii mici. Deci un tort de 18 cm diametru e ultra-suficient pentru o familie, ba chiar puteţi să vă fericiţi şi prietenii invitându-i la un desert deosebit.
Vă mai spun doar că puteţi găsi trandafiri comestibili şi esenţă naturală de trandafiri la magazinele naturiste, sau la magazinele online şi vă las mai jos reţeta în formatul printabil.
Mod de preparare tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
blatul
- 100 g unt cu 82% grăsime
- 120 g ciocolata neagră
- 20 g de cacao neagră
- 100 g zahăr
- 60 g făină
- 2 ouă
- 2-3 picături de esenţă naturală de trandafiri (depinde cât este de concentrată)
- 1 linguriţă de petale de trandafiri măcinate
- un praf de sare
crema de ciocolată
- 200 ml smântână pentru frişcă (min. 30% grăsime)
- 120 g ciocolată neagră
- 1-2 linguriţe de zahăr pudră (după gust)
- 3-4 picături de esenţă naturală de trandafiri
glazura
- 100 g ciocolată neagră
- 1 lingură de ulei
decor
- petale şi boboci de trandafiri comestibili
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Punem la topit ciocolata mărunţită împreună cu untul. Amestecăm continuu, până când ambele sunt topite complet, apoi lăsăm amestecul să se răcorească.
- Aprindeţi cuptorul la 175 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de tort de 18 cm.
- Peste ciocolata topită adăugaţi zahărul, esenţa de trandafiri şi petalele măcinate. Omogenizaţi.
- Încorporati pe rând cele două ouă amestecând bine cu telul după fiecare.
- Cerneţi făina, sarea şi pudra de cacao pentru a evita cocoloaşele şi încorporaţi-le în amestecul de mai sus.
- Turnaţi compoziţia în formă şi coaceţi pentru 35 de minute.
- Scoateţi blatul din cuptor şi lăsaţi-l să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi îl puteţi scoate pe un grătar.
- E de preferat ca blatul să îl faceţi cu o seară înainte pentru a avea timp să se răcească complet. Blatul brownie va crăpa la suprafaţă, şi va rămâne uşor lipicios la interior. Aşa este normal să fie, nu e nimic greşit. Dacă nu s-a răcit complet, fiind moale în interior va fi foarte greu de feliat.
crema de ciocolată
- Mărunţiţi ciocolata cu un cuţit.
- Puneţi smântâna la încălzit într-o crăticioară cu fund gros. Când smântâna este fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) se dă deoparte şi imediat se adaugă ciocolata mărunţită. Nu se amestecă, se lasă să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Apoi amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
- Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi esenţa de trandafir, amestecaţi, apoi daţi cratiţa la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
- Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veți vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.
asamblarea
- Tăiaţi în 2 straturi egale blatul brownie. Nu vă speriaţi dacă în mijloc e mai lipicios, aşa trebuie să fie.
- Aşezaţi pe un platou partea de deasupra a blatului, cea mai neuniformă.
- Peste blat puneţi crema de ciocolată. Nivelaţi.
- Aşezaţi deasupra al doilea blat, cu partea plană în sus (cea care a fost la baza tăvii). Avem nevoie de o suprafaţă uniformă pe care să turnăm glazura.
glazura şi decor
- Puneţi ciocolata la topit la bain marie împreună cu uleiul, sau la microunde, de 3 ori câte 1 minut.
- Când ciocolata a devenit fluidă, turnaţi-o peste tort lăsând să cadă şi pe margini.
- Nivelaţi cu o spatulă sau faceţi câteva "valuri" la suprafaţa tortului. Se vor vedea frumos când glazura se va răci.
- Decoraţi cu boboci şi petale de trandafir.
- Daţi tortul la rece pentru cel puţin 1 oră înainte de servire.
- Feliaţi tortul cu un cuţit cu lama subţire şi bine ascuţită, pentru a nu crăpa glazura de ciocolată
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Relutza a zis
Bună Iuliana!! Doresc să fac acest tort de Ziua Îndrăgostiților, dar aici nu găsesc esenta de trandafiri și nici apa .Se găsesc doar petale.Am sa încerc sa fac un ceai mai concentrat pe care sa il folosesc. Si pentru crema am dulceață de trandafiri. Ce zici?Se poate inlocui asa?
Iuliana a zis
Buna Relutza, nu stiu unde locuiesti, dar sa stii ca de obicei poti gasi apa de trandafiri in magazinele arabesti sau libaneze. Ei o folosesc mult la deserturi, asa ca sigur trebuie sa o aiba. Dar daca nu e, nu e, adaptam noi cumva 🙂
Eu as zice sa nu te complici cu ceaiul pentru ca oricum nu va iesi suficient de concentrat incat sa parfumeze blatul si e posibil sa adaugi prea mult lichid in compozitie.
Daca ai dulceata de trandafiri pune 2 linguri in blat si tot vreo 2 linguri in crema si vei avea cred eu, suficienta aroma. Si la dulceata va trebui sa te orientezi, cat e de concentrata, sa nu fie prea lichida si sa inmoaie crema si blatul. Daca adaugi dulceata va trebui sa mai reduci cantitatea de zahar din reteta.
Blatul e foarte umed, ciocolatos, lasa-l bine sa se raceasca ca sa il poti felia, sau imparte compozitia in doua si coace 2 blaturi subtiri ca sa-ti fie mai usor.
Succes! Sa imi spui cum a iesit 🙂
Relutza a zis
Mulțumesc pentru sugestii.Iti voi spune cum a ieșit, dar cred că va fi foarte bun, ca tot ce am gatit de pe site.
Relutza a zis
Bună Iuliana!Nu am făcut tortul de ziua indrăgostiților, dar l-am făcut ieri pentru că astăzi iubitul meu soț împlinește o oarecare vârstă..Am respectat sfaturile tale și a ieșit un tortulet bun, bun și minunat de ciocolatos.Ai dreptate! Combinația ciocolată cu trandafiri e una învingătoare. Mulțumesc
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca a fost si pe gustul vostru combinatia 🙂
La multi ani frumosi si plini de bucurii sotului tau!
Relutza a zis
Mulțumim frumos!
mimiignatescu a zis
Buna Iuliana,
Am facut si eu acest blat, testand un cuptor electric nou, caruia nu ii stiu foarte bine rostul.
Nu stiu cum te impaci tu cu cuptorul pe gaz, dar mie mi se ard blaturile pe fund. Ca urmare, am achizitionat un cuptoras electric, in care blatul brownie a crescut frumusel, s-au facut crapaturile acelea, si cand am intrerupt, s-a lasat.Nu era suficient de inalt, asa ca am mai facut un blat din 2 oua, pe care l-am gasit la tine; cel cu lapte batut( iaurt) in compozitie. El a iesit mai bine, dar l-am taiat in doua.Le-am alternat cu blatul de brownie. In final, a fost bine. Pentru mine cuptorul pe gaz este o problema; nu poti regla temperatura, sau nu este constanta in tot cuptorul, si lucruri de felul asta.
Toate cele bune...o sa incerc si eu painea cu chimen si bere neagra!😀
Iuliana a zis
Buna Mimi,
Eu ma impac relativ bine cu cuptorul meu pe gaz. Are un buton de reglare a temperaturii pe care ma pot baza si nu arde de jos cum stiu ca se intampla de obicei. Deocamdata nu planuiesc sa-l schimb, e ok pentru mine. Dar desigur ca un cuptor electric e mult mai bun.
Blatul brownie asa face, se crapa si se lasa. Dar eu l-am lasat sa se raceasca foarte bine, apoi l-am taiat in 2 blaturi subtiri. Bine ca te-ai descurcat pana la urma. Ai cumparat si trandafiri?
mimiignatescu a zis
Unde se gasesc bobocii de trandafir comestibili?
Iuliana a zis
Eu i-am luat de la pastaidevanilie.ro, dar am vazut si la magazinele naturiste din oras sau la magazinele de ceaiuri.
Kossmin a zis
Arata extraordinar de bine, iar gustul presupun ca a fost delicios. Va trebui sa cumpar unul, d3 pofta, daca tot am privit la imaginile cu tortul.
Loredana a zis
Adevarul e ca arata absolut spectaculos si sunt sigura ca e si delicios. .
Iuliana a zis
Multumesc, draga mea! A fost...s-a dus, altul la rand! 🙂
Iuliana a zis
Blatul este brownie, nu e nicidecum pufos. Nu-i trebuie nimic care sa il faca sa creasca sau sa aereze compozitia. Ba chiar as zice ca un brownie nu trebuie sa creasca de felul lui.
Stiu ca prin traditie romanii (me included) se asteapta la blaturi pe care le facem intai pufoase si uscate, apoi le insiropam ca sa dregem busuiocul si sa devina umede si aromate 😀 , dar brownie prin definitie e umed, moale, lipicios, ciocolatos.
o femeie a zis
daaaa, obisnuinta romaneasca din mine a ridicat aceste intrebari!! 😀
Iuliana a zis
Stiiiuuu! 🙂
Eu m-am mai "dat pe brazda" dar intreaga mea familie protesteaza la blaturile umede pe motiv ca "e necopt, trebuia sa-l mai lasi putin la cuptor" 😀 😀 😀
o femeie a zis
Super usor de facut blatul: fara oua separate si batute...nici macar praf de copt?