Într-o cratiţă încăpătoare, punem la fiert laptele, cu zahărul şi un praf de sare.
Spălăm orezul în mai multe ape până când apa rămâne curată.
Când laptele ajunge la temperatura de fierbere şi începe să se umfle, adăugăm orezul.
Lăsăm orezul să fiarbă la foc mic şi amestecăm din când în când să nu se lipească de fundul vasului. Ar trebui să dureze în jur de 20-30 de minute, depinde şi de tipul de orez folosit.
Când orezul este fiert, dăm cratiţa deoparte, adăugăm untul şi amestecăm să se topească şi să se distribuie uniform în masa de orez cu lapte.
Lăsăm orezul să se răcească până la temperatura camerei, apoi îl aromatizăm cu vanilie şi coajă rasă de lămâie.
Aprindem cuptorul la 180 de grade şi ungem cu unt o formă de tort sau o cratiţa cu diametrul de 26 cm.
Separăm albuşurile de gălbenuşuri.
Batem gălbenuşurile cu o furculiţă, doar cât să se desfacă, ca la omletă şi le încorporăm în orezul cu lapte. Tot acum punem şi merişoarele.
Batem albuşurile spumă şi le încorporăm şi pe ele, amestecând încet, cu o spatulă de jos în sus.
Turnăm compoziţia în formă, mai presărăm deasupra câteva merişoare ca să se vadă frumos, şi dăm budinca la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Puteţi face testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că e bine coaptă şi în mijoc.
Lăsati budinca să se răcească în formă, apoi dacă aţi folosit o formă cu inel detaşabil, o scoateţi pe un platou. Dacă aţi folosit o cratiţă, o răsturnaţi.
Opţional se poate servi pudrată cu zahăr vanilat.