Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

Preparare30 mins
Gătire20 mins
Timp total50 mins
Categorie: Desert
Porții: 8
Autor: Iuliana S.

Ingrediente

pentru o formă cu inel detașabil de 18 cm

    blatul

    • 70 g unt gras
    • 70 g ciocolată neagră 50% cacao
    • 1 ou
    • 100 g zahăr
    • 50 g faină
    • un praf de sare
    • 20 ml coniac - pentru însiropat blatul
    • 1/2 linguriţă pudră de vanilie

    crema de brânză

    jeleu de vişine

    • 300 g vişine
    • 100 ml de apă
    • 120 g zahăr
    • 3 foi de gelatină 5 g gelatină granule

    decor

    • 125 g mascarpone la temperatura camerei
    • 50 g zahăr pudră
    • 1/2 linguriţă pudră de vanilie
    • picături de ciocolată

    pentru bordura de ciocolată - opţional

    • 50 g ciocolată neagă 50% cacao
    • 1 folie de transfer cu modelul dorit

    Mod de preparare

    blatul

    • Aprindem cuptorul la 180 de grade și tapetăm cu hârtie de copt (udată şi stoarsă ca să se aşeze mai bine) o formă care va merge la cuptor.
    • Într-o căticioară punem la topit la foc mic ciocolata ruptă bucăţele mici şi untul. Amestecăm continuu până se topesc.
    • Batem ouăle împreună cu zahărul şi le adăugăm peste ciocolata topită. Omogenizăm.
    • Turnăm şi făina, un praf de sare și vanilia şi amestecam cu un tel de mână până avem o compoziţie omogenă, de consistenţa unei smântâni groase.
    • Turnăm compoziţia în formă, nivelăm şi dăm blatul la cuptorul încins pentru 15 de minute. Chiar dacă vi se va părea că blatul nu e copt, nu îl lăsaţi mai mult la cuptor pentru că se va întări. Blatul trebuie să râmână moale şi umed la interior.
    • Lăsaţi blatul să se răcească, apoi astezaţi-l pe un platou și montați din nou inelul în jurul lui.
    • Înțepați din loc în loc blatul cu dinții unei furculițe și însiropaţi-l cu coniacul.

    crema de brânză

    • Se amestecă brânza cu zahărul pudră, coaja de lămâie și vanilia.
    • Brânza mascarpone se freacă puțin cu o furculiță să se desfacă, apoi se încorporează în brânza îndulcită.
    • Se toarnă crema peste blatul însiropat, se nivelează si se dă la rece până e gata jeleul de vișine.

    jeleu de vişine

    • Se pun vișinele la fiert cu apa și zahărul. Dacă folosiți vișine congelate nu e nevoie să le decongelați înainte.
    • Se lasă sa dea 2-3 clocote cât să se înmoaie puțin fructele și să se formeze un sirop cu o culoare roșie, frumoasă.
    • Între timp hidratați foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute.
    • Dați vasul cu vişine deoparte de pe foc și adăugați foile de gelatina hidratate. Amestecați până când gelatina este complet dizolvată, apoi turnați jeleul peste crema de brânză.
    • Dați din nou forma la rece până se încheagă complet jeleul.
    • Treceți cu un cuțit cu lama subțire de jur împrejurul tortului ca să îl desprindeți de formă, apoi îndepărtați inelul metalic.

    decor

    • Amestecați crema de mascarpone cu zahărul pudră și pudra de vanilie.
    • Ornați folosind un poș cu dui în forma de floare și decorați cu picături de ciocolată.

    bordura de ciocolată - opţional

    • Tăiați o folie de transfer sau o hârtie de copt de lungime egală cu circumferinţa tortului plus 2 cm, iar ca lăţime trebuie sa fie cu 1-2 cm mai mare decât înălțimea tortului.
    • Topiți ciocolata la bain marie apoi o întindeți uniform peste folia de transfer așezată cu modelul în sus (sau peste hârtia de copt), apoi montaţi hârtia în jurul tortului.
    • Daţi tortul la frigider pentru 20 de minute. Îndepărtaţi uşor folia/hârtia. Bordura de ciocolată va rămâne în jurul tortului.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!