Tortul cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine pe care vi-l arăt astăzi, l-am făcut pentru masa din seara de Revelion. Cum urma să am oaspeţi la masă şi aveam o presimţire că n-o să mai rămână nicio firimitură din tortuleţul meu bun şi frumos, am aranjat masa şi m-am grăbit să îi fac câteva fotografii aşa întreg. Mai târziu presimţirile mele s-au adeverit: s-a mâncat tot-tot şi nu am mai apucat să fotografiez şi o felie în secţiune, aşa cum fac de obicei la torturi. Mi-a părut rău că nu l-am făcut într-o formă mai mare, dar m-am gândir că erau deja prea multe mâncăruri, mai aveam şi alte prăjituri, ştiţi voi cum se întâmplă de sărbători...
Combinaţia de ciocolată-brânză-vişine e sublimă! Aromele şi texturile se întrepătrund şi se combină perfect. E un tort uşor şi de făcut, dar şi de digerat. Blatul ciocolatos e de fapt un brownie foarte puţin însiropat cu un strop de coniac. Desigur, dacă aveţi copii mici sau alte interdicţii, puteţi să renunţaţi la alcool.
Crema am făcut-o cu brânză de vaci, de-a noastră, autohtonă. Atâta doar să aveţi grijă să alegeţi o brânză grasă, bine scursă, cu cât mai uscată, cu atât mai bine. Brânza de vaci dietetică e prea apoasă, dar dacă doriţi neapărat să o folosiţi, ţineti cont că va trebui să puneţi gelatină în cremă! Am aromatizat crema cu puţină coajă de lămâie şi cu vanilie, iar ca să fie mai cremoasă şi să aibă "ţinută" fără să fie nevoie de gelatină, am amestecat-o cu mascarpone la temperatura camerei.
Stratul de jeleu de vişine îi dă tortului un gust fresh-acrişor. Desigur, puteţi folosi vişine congelate, aşa cum de altfel puteţi folosi orice alte fructe vă plac.
Decorul rămâne la latitudinea fiecăruia. Eu l-am înfăşurat într-o bordură de ciocolată, pentru că îmi mai rămăsese o folie de transfer şi s-a potrivit la fix cu tortul ăsta. Folia de transfer am mai folosit-o şi v-am povestit despre ea la tortul spirală cu cremă de ciocolată. Cu o căutare pe Google găsiţi mai multe magazine online care vând aşa ceva.
Oricum, tortul arată foarte bine şi dacă îl lăsaţi "natural", neornat Straturile colorate diferit se văd frumos, la fel şi jeleul roşu de vişine. Eventual îi puteţi face doar deasupra câteva aveline din mascarpone şi gata.
Mod de preparare tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o formă cu inel detașabil de 18 cm
blatul
- 70 g unt gras
- 70 g ciocolată neagră (50% cacao)
- 1 ou
- 100 g zahăr
- 50 g faină
- un praf de sare
- 20 ml coniac - pentru însiropat blatul
- ½ linguriţă pudră de vanilie
crema de brânză
- 250 g brânză de vaci grasă
- 150 g zahăr pudră
- ½ linguriţă coajă rasă de lămâie
- ½ linguriţă pudră de vanilie
- 125 g mascarpone la temperatura camerei
jeleu de vişine
- 300 g vişine din compot
- 100 ml de apă
- 120 g zahăr
- 5 g gelatină granule
decor
- 125 g mascarpone la temperatura camerei
- 50 g zahăr pudră
- ½ linguriţă pudră de vanilie
- picături de ciocolată
pentru bordura de ciocolată - opţional
- 50 g ciocolată neagă (50% cacao)
- 1 folie de transfer cu modelul dorit
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și tapetăm cu hârtie de copt (udată şi stoarsă ca să se aşeze mai bine) o formă care va merge la cuptor.
- Într-o căticioară punem la topit la foc mic ciocolata ruptă bucăţele mici şi untul. Amestecăm continuu până se topesc.
- Batem ouăle împreună cu zahărul şi le adăugăm peste ciocolata topită. Omogenizăm.
- Turnăm şi făina, un praf de sare și vanilia şi amestecam cu un tel de mână până avem o compoziţie omogenă, de consistenţa unei smântâni groase.
- Turnăm compoziţia în formă, nivelăm şi dăm blatul la cuptorul încins pentru 15 de minute. Chiar dacă vi se va părea că blatul nu e copt, nu îl lăsaţi mai mult la cuptor pentru că se va întări. Blatul trebuie să râmână moale şi umed la interior.
- Lăsaţi blatul să se răcească, apoi astezaţi-l pe un platou și montați din nou inelul în jurul lui.
- Înțepați din loc în loc blatul cu dinții unei furculițe și însiropaţi-l cu coniacul.
crema de brânză
- Se amestecă brânza cu zahărul pudră, coaja de lămâie și vanilia.
- Brânza mascarpone se freacă puțin cu o furculiță să se desfacă, apoi se încorporează în brânza îndulcită.
- Se toarnă crema peste blatul însiropat, se nivelează si se dă la rece până e gata jeleul de vișine.
jeleu de vişine
- Se pun vișinele la fiert cu apa și zahărul. Dacă folosiți vișine congelate nu e nevoie să le decongelați înainte.
- Se lasă sa dea 2-3 clocote cât să se înmoaie puțin fructele și să se formeze un sirop cu o culoare roșie, frumoasă.
- Între timp hidratați foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute.
- Dați vasul cu vişine deoparte de pe foc și adăugați foile de gelatina hidratate. Amestecați până când gelatina este complet dizolvată, apoi turnați jeleul peste crema de brânză.
- Dați din nou forma la rece până se încheagă complet jeleul.
- Treceți cu un cuțit cu lama subțire de jur împrejurul tortului ca să îl desprindeți de formă, apoi îndepărtați inelul metalic.
decor
- Amestecați crema de mascarpone cu zahărul pudră și pudra de vanilie.
- Ornați folosind un poș cu dui în forma de floare și decorați cu picături de ciocolată.
bordura de ciocolată - opţional
- Tăiați o folie de transfer sau o hârtie de copt de lungime egală cu circumferinţa tortului plus 2 cm, iar ca lăţime trebuie sa fie cu 1-2 cm mai mare decât înălțimea tortului.
- Topiți ciocolata la bain marie apoi o întindeți uniform peste folia de transfer așezată cu modelul în sus (sau peste hârtia de copt), apoi montaţi hârtia în jurul tortului.
- Daţi tortul la frigider pentru 20 de minute. Îndepărtaţi uşor folia/hârtia. Bordura de ciocolată va rămâne în jurul tortului.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
mirela mainea
M-ar interesa daca pot face tortul cu ricotta in loc de branza de vaci ! Multumesc .
Iuliana
Da, puteti folosi ricotta sau urda in locul branzei de vaci.
Ramona
Buna ziua! Îmi puteți spune va rog ce dimensiune are tava pentru blat?
Iuliana Sbîrnea
Am folosit o tavă cu inel detașabil de 18 cm.
Laura C.
Arata fenomenal! La multi ani, Iuliana!
Iuliana
Multumesc, Laura! La multi ani si tie si multe bucurii in 2017! 🙂