Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

2253 shares
Mergi la rețetă

Tortul cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine pe care vi-l arăt astăzi, l-am făcut pentru masa din seara de Revelion. Cum urma să am oaspeţi la masă şi aveam o presimţire că n-o să mai rămână nicio firimitură din tortuleţul meu bun şi frumos, am aranjat masa şi m-am grăbit să îi fac câteva fotografii aşa întreg. Mai târziu presimţirile mele s-au adeverit: s-a mâncat tot-tot şi nu am mai apucat să fotografiez şi o felie în secţiune, aşa cum fac de obicei la torturi. Mi-a părut rău că nu l-am făcut într-o formă mai mare, dar m-am gândir că erau deja prea multe mâncăruri, mai aveam şi alte prăjituri, ştiţi voi cum se întâmplă de sărbători...

Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

Combinaţia de ciocolată-brânză-vişine e sublimă! Aromele şi texturile se întrepătrund şi se combină perfect. E un tort uşor şi de făcut, dar şi de digerat. Blatul ciocolatos e de fapt un brownie foarte puţin însiropat cu un strop de coniac. Desigur, dacă aveţi copii mici sau alte interdicţii, puteţi să renunţaţi la alcool.

Crema am făcut-o cu brânză de vaci, de-a noastră, autohtonă. Atâta doar să aveţi grijă să alegeţi o brânză grasă, bine scursă, cu cât mai uscată, cu atât mai bine. Brânza de vaci dietetică e prea apoasă, dar dacă doriţi neapărat să o folosiţi, ţineti cont că va trebui să puneţi gelatină în cremă! Am aromatizat crema cu puţină coajă de lămâie şi cu vanilie, iar ca să fie mai cremoasă şi să aibă "ţinută" fără să fie nevoie de gelatină, am amestecat-o cu mascarpone la temperatura camerei.

Stratul de jeleu de vişine îi dă tortului un gust fresh-acrişor. Desigur, puteţi folosi vişine congelate, aşa cum de altfel puteţi folosi orice alte fructe vă plac.

Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

Decorul rămâne la latitudinea fiecăruia. Eu l-am înfăşurat într-o bordură de ciocolată, pentru că îmi mai rămăsese o folie de transfer şi s-a potrivit la fix cu tortul ăsta. Folia de transfer am mai folosit-o şi v-am povestit despre ea la tortul spirală cu cremă de ciocolată. Cu o căutare pe Google găsiţi mai multe magazine online care vând aşa ceva.

Oricum, tortul arată foarte bine şi dacă îl lăsaţi "natural", neornat Straturile colorate diferit se văd frumos, la fel şi jeleul roşu de vişine. Eventual îi puteţi face doar deasupra câteva aveline din mascarpone şi gata.

Mod de preparare tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o formă cu inel detașabil de 18 cm

blatul

  • 70 g unt gras
  • 70 g ciocolată neagră (50% cacao)
  • 1 ou
  • 100 g zahăr
  • 50 g faină
  • un praf de sare
  • 20 ml coniac - pentru însiropat blatul
  • ½ linguriţă pudră de vanilie

crema de brânză

  • 250 g brânză de vaci grasă
  • 150 g zahăr pudră
  • ½ linguriţă coajă rasă de lămâie
  • ½ linguriţă pudră de vanilie
  • 125 g mascarpone la temperatura camerei

jeleu de vişine

  • 300 g vişine din compot
  • 100 ml de apă
  • 120 g zahăr
  • 5 g gelatină granule

decor

  • 125 g mascarpone la temperatura camerei
  • 50 g zahăr pudră
  • ½ linguriţă pudră de vanilie
  • picături de ciocolată

pentru bordura de ciocolată - opţional

  • 50 g ciocolată neagă (50% cacao)
  • 1 folie de transfer cu modelul dorit

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade și tapetăm cu hârtie de copt (udată şi stoarsă ca să se aşeze mai bine) o formă care va merge la cuptor.
  • Într-o căticioară punem la topit la foc mic ciocolata ruptă bucăţele mici şi untul. Amestecăm continuu până se topesc.
  • Batem ouăle împreună cu zahărul şi le adăugăm peste ciocolata topită. Omogenizăm.
  • Turnăm şi făina, un praf de sare și vanilia şi amestecam cu un tel de mână până avem o compoziţie omogenă, de consistenţa unei smântâni groase.
  • Turnăm compoziţia în formă, nivelăm şi dăm blatul la cuptorul încins pentru 15 de minute. Chiar dacă vi se va părea că blatul nu e copt, nu îl lăsaţi mai mult la cuptor pentru că se va întări. Blatul trebuie să râmână moale şi umed la interior.
  • Lăsaţi blatul să se răcească, apoi astezaţi-l pe un platou și montați din nou inelul în jurul lui.
  • Înțepați din loc în loc blatul cu dinții unei furculițe și însiropaţi-l cu coniacul.

crema de brânză

  • Se amestecă brânza cu zahărul pudră, coaja de lămâie și vanilia.
  • Brânza mascarpone se freacă puțin cu o furculiță să se desfacă, apoi se încorporează în brânza îndulcită.
  • Se toarnă crema peste blatul însiropat, se nivelează si se dă la rece până e gata jeleul de vișine.

jeleu de vişine

  • Se pun vișinele la fiert cu apa și zahărul. Dacă folosiți vișine congelate nu e nevoie să le decongelați înainte.
  • Se lasă sa dea 2-3 clocote cât să se înmoaie puțin fructele și să se formeze un sirop cu o culoare roșie, frumoasă.
  • Între timp hidratați foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute.
  • Dați vasul cu vişine deoparte de pe foc și adăugați foile de gelatina hidratate. Amestecați până când gelatina este complet dizolvată, apoi turnați jeleul peste crema de brânză.
  • Dați din nou forma la rece până se încheagă complet jeleul.
  • Treceți cu un cuțit cu lama subțire de jur împrejurul tortului ca să îl desprindeți de formă, apoi îndepărtați inelul metalic.

decor

  • Amestecați crema de mascarpone cu zahărul pudră și pudra de vanilie.
  • Ornați folosind un poș cu dui în forma de floare și decorați cu picături de ciocolată.

bordura de ciocolată - opţional

  • Tăiați o folie de transfer sau o hârtie de copt de lungime egală cu circumferinţa tortului plus 2 cm, iar ca lăţime trebuie sa fie cu 1-2 cm mai mare decât înălțimea tortului.
  • Topiți ciocolata la bain marie apoi o întindeți uniform peste folia de transfer așezată cu modelul în sus (sau peste hârtia de copt), apoi montaţi hârtia în jurul tortului.
  • Daţi tortul la frigider pentru 20 de minute. Îndepărtaţi uşor folia/hârtia. Bordura de ciocolată va rămâne în jurul tortului.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine

Vă doresc poftă bună la o felie de tort cu ciocolată, cremă de brânză şi vişine!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
    Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
2253 shares

Comentarii

  1. mirela mainea a zis

    februarie 10, 2017 at 3:04 pm

    M-ar interesa daca pot face tortul cu ricotta in loc de branza de vaci ! Multumesc .

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 10, 2017 at 3:31 pm

      Da, puteti folosi ricotta sau urda in locul branzei de vaci.

      Răspunde
    • Ramona a zis

      iulie 07, 2023 at 5:32 pm

      Buna ziua! Îmi puteți spune va rog ce dimensiune are tava pentru blat?

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        iulie 07, 2023 at 5:43 pm

        Am folosit o tavă cu inel detașabil de 18 cm.

        Răspunde
  2. Laura C. a zis

    ianuarie 04, 2017 at 9:11 pm

    Arata fenomenal! La multi ani, Iuliana!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 04, 2017 at 9:14 pm

      Multumesc, Laura! La multi ani si tie si multe bucurii in 2017! 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.