Sterilizaţi borcanul şi capacul la 150 de grade timp de 15 minute.
Spalaţi castraveţii şi tijele de mărar, curăţaţi morcovul şi hreanul de coajă şi tăiaţi-le fâşii sau rondele. Curăţaţi usturoiul.
Aşezaţi pe fundul borcanului 1-2 tije de mărar cu tot cu flori, 2-3 căţei de usturoi şi 2-3 fâşii de hrean.
Cu borcanul înclinat începeţi să aşezaţi castraveţii, încercând să umpleţi borcanul cât mai eficient cu puţinţă. Printre castraveţi puneţi rondele de morcov, căţei de usturoi şi fâşii de hrean.
Puneţi şi boabele de piper.
Încălziţi apa cu sarea până când începe să clocotească, apoi o lăsaţi să se răcorească puţin şi turnaţi saramura în borcan. Nu uitaţi să aşezaţi borcanul pe un suport metalic ca să nu cumva să crape în contact cu lichidul cald!
Saramura rămasă nu o aruncaţi, ci păstraţi-o deoparte până a doua zi.
Acoperiţi borcanul cu o farfurioară. A doua zi, dacă nu a fost foarte frig, veţi vedea că saramura s-a tulburat şi a scăzut. Dacă a fost prea frig, e posibil ca acest proces să dureze 2 zile.
Puneţi oţetul în borcan, completaţi cu saramură dacă mai este nevoie şi capsaţi borcanul, sau îl legaţi cu un celofan în 2 straturi.
Depozitaţi borcanul într-o cămară răcoroasă.
În funcţie de temperatură, fermentarea va dura mai mult de o lună, cam 5-6 săptămâni.