Reţeta tradițională de castraveţi în saramură pentru iarnă. Castraveţii rămân fermi, crocanţi şi foarte aromaţi până primăvara.
Această reţetă de castraveţi muraţi este a mamei mele, dictată prin telefon şi respectată cu sfinţenie, ca şi cea de gogoşari la oţet pentru iarnă. Nu pot să nu remarc că mamele noastre aveau o reţetă sfântă pentru orice. Una şi bună pe care o repetau an de an, care le ieşea mereu impecabil şi de la care, deci, nu avea rost să se abată.
Dacă este vară, neapărat încercați și rețeta de castraveți murați de vară. Sunt acei castraveți acriți la soare în doar câteva zile, extraordinar de aromați și de gustoși!
Mergi direct la:
Ingrediente
Avem nevoie de:
- castraveţi
- morcovi
- usturoi
- hrean
- boabe de piper
- mărar uscat
- apă
- sare grunjoasă, neiodată
- oţet de 9 grade
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ca mai toate murăturile, şi acești castraveţi în saramură sunt o experienţă foarte personală...până la un punct. Vă puteţi juca cu aromele care vă plac: usturoi, hrean, crenguţe de mărar, de cimbru sau de vişin cum am pus eu la pepenii muraţi. Mai puteţi pune: ardei iuţi, rondele de morcovi, bucăţele de ţelină, boabe de piper, boabe de muştar, de coriandru, foi de dafin, etc.
Cum se așează castraveții în borcan
După ce aţi spălat şi curăţat castraveții și restul ingredientelor, începe partea cea mai "dificilă": convingerea castraveţilor să stea aliniaţi soldăţeşte în borcan. Din experienţă vă spun că dacă înclinaţi borcanul şi începeţi să cladiţi pe orizontală (cu borcanul culcat) şi nu pe verticală, va fi mai simplu 😉
Puneți pe fundul borcanului tije şi flori de mărar uscat, căţei de usturoi, rondele de morcov şi fire de hrean (răzuite cu instrumentul de curăţat cartofi). La fel şi deasupra.
Hreanul va menţine castraveţii tari şi crocanţi, iar rondele de morcov vor da un aspect frumos și vor înveseli borcanul.
Cum se face saramura pentru castraveți murați
Pentru saramură nu trebuie decât să măsurați apa, ținând cont de capacitatea borcanelor și de faptul că vor fi pe trei sferturi pline cu castraveți. Calculați și cantitatea de sare corespunzătoare. Se pune 1 lingură de sare la 1 litru de apă.
Puneți sarea în apă, apoi puneți apa la fiert amestecând până se dizolvă sarea.
Cum se toarnă saramura în borcane
Lăsați saramura să se răcească, trebuie să fie doar ușor călduță atunci când o turnați în borcan.
Așezați borcanele pe o tavă care să preia, eventual, diferența de temperatură şi turnați saramura călduţă peste castraveţi. Nu va intra toată saramura, păstrați deoparte ce rămâne.
Acoperiți borcanele cu o farfurioară și lăsați-i la temperatura camerei până a doua zi. Se va forma deasupra o spumă deasupra care nu trebuie îndepărtată!
A doua zi, dacă nivelul saramurii în borcan a scăzut, completați cu saramura păstrată deoparte până când acoperă bine castraveții.
Mai ales dacă locuiți la bloc și nu aveți o cămară răcoroasă în care să păstrați conservele, vă recomand ca după ce completați saramura, să puneți în borcan și o lingură mare de oţet. Apoi înfiletați capacul sau acoperiți borcanul cu celofan în două straturi, legat cu sfoară și îl mutați în cămară.
Întrebări frecvente
E foarte important să cumpăraţi castraveţi micuţi şi foarte proaspeţi. Trebuie să fie fermi la atingere, fără urme de lovituri, cu coaja ușor aspră şi înţepătoare. Dacă sunt păliţi, ofiliţi sau culeşi de câteva zile, mai bine nu îi cumpăraţi, caci se vor înmuia şi vor fi seci.
Proporţia de sare este de 1 lingură cu vârf la 1 litru de apă şi trebuie neapărat să folosiți sare grunjoasă, neiodată, pentru că altfel riscaţi să se înmoaie castraveţii.
Dacă nu aveți o cămară răcoroasă în care să păstrați conservele, este bine după ce turnați saramura, să puneți în borcan și o lingură de oţet.
Oţetul nu va afecta gustul castraveţilor, ci are rolul de a corecta ph-ul saramurii și ajută castraveţii să nu se înmoaie și să rămână crocanți timp îndelungat.
În funcţie de temperatura din cămara în care sunt păstrați, fermentația poate dura în jur de 4-6 săptămâni.
Dacă după ce deschideți borcanul cu castraveți, observați că saramura a devenit tulbure, se întinde, adică dă semne de "băloșire", înseamnă că trebuie să vânturați sau "să pritociți" castraveții. Scurgeți saramura din borcan într-un alt vas, apoi o turnați la loc. În acest fel saramura se oxigenează.
Dacă borcanul e prea greu și nu puteți scurge saramura, introduceți un furtun în borcan sau în bidon și suflați cu putere de câteva ori ca să introduceți aer - și implicit oxigen - în saramură. Apoi puneți capacul la loc.
Sare neiodată găsiți de obicei în piețe, ambalată de obicei la pungi de un kilogram. Pe pungă trebuie să scrie "sare neiodată pentru conserve (murături)". Mai găsiți sare neiodată și în farmacii sau la magazinele naturiste.
Câteva rețete de mâncăruri la care să serviți acești castraveți în saramură
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Castraveţi în saramură pentru iarnă
Rețeta Video
Ingrediente
pentru 1 borcan de 3 litri
- 2 kg de castraveţi
- 2 morcovi
- 1 căpăţână de usturoi
- 1 rădăcină de hrean
- 1 lingură de boabe de piper
- mărar uscat
- 2 litri de apă
- 2 linguri cu vârf de sare grunjoasă, neiodată
- 1 lingură de oţet de 9 grade
Instrucțiuni de preparare
- Sterilizaţi borcanul şi capacul la 150 de grade timp de 15 minute.
- Spalaţi castraveţii şi tijele de mărar, curăţaţi morcovul şi hreanul de coajă şi tăiaţi-le fâşii sau rondele. Curăţaţi usturoiul.
- Aşezaţi pe fundul borcanului 1-2 tije de mărar cu tot cu flori, 2-3 căţei de usturoi şi 2-3 fâşii de hrean.
- Cu borcanul înclinat începeţi să aşezaţi castraveţii, încercând să umpleţi borcanul cât mai eficient cu puţinţă. Printre castraveţi puneţi rondele de morcov, căţei de usturoi şi fâşii de hrean.
- Puneţi şi boabele de piper.
- Încălziţi apa cu sarea până când începe să clocotească, apoi o lăsaţi să se răcorească puţin şi turnaţi saramura în borcan. Nu uitaţi să aşezaţi borcanul pe un suport metalic ca să nu cumva să crape în contact cu lichidul cald!
- Saramura rămasă nu o aruncaţi, ci păstraţi-o deoparte până a doua zi.
- Acoperiţi borcanul cu o farfurioară. A doua zi, dacă nu a fost foarte frig, veţi vedea că saramura s-a tulburat şi a scăzut. Dacă a fost prea frig, e posibil ca acest proces să dureze 2 zile.
- Puneţi oţetul în borcan, completaţi cu saramură dacă mai este nevoie şi capsaţi borcanul, sau îl legaţi cu un celofan în 2 straturi.
- Depozitaţi borcanul într-o cămară răcoroasă.
- În funcţie de temperatură, fermentarea va dura mai mult de o lună, cam 5-6 săptămâni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ana
Buna. Nu vanturi saramura dupa 2-3 zile? Sau sa o mai fierbi o data? Cum reusesti? Eu daca nu fac asta mi se baloseste saramura. Unde gresesc? Fac totul exact ca in reteta ta, mai putin otetul de care nu stiam.
Multumesc
Iuliana
Dacă pui oțetul nu mai e nevoie să o vânturi.
ELISA
Vă rog să îmi spuneți și mie de unde cumpărați sare NEIODATA,deoarece eu nu găsesc de niciun fel! Este lege în România să se pună iod în orice sare comercializată...
Iuliana
Sunt niste exceptii de la legea cu sarea iodata si comerciantii se folosesc de ele.
Eu in Galati cumpar sare neiodata din piata, in zona halelor cu de toate. Este ambalata la pungi de 1 sau 2 kg si scrie pe ea "sare grunjoasa neiodata pentru muraturi". Daca intrebi vanzatoarele in piata din orasul tau, sigur gasesti. Cred ca o gasesti si online, pe eMag, am vazut.
Sare neiodata mai folosesc si la painea cu maia. La paine folosesc sare de Himalaia sau sare de mare si o cumpar de la magazinele naturiste sau de la farmacie, ambalata de obicei la 500g.
Ionel Bonda
rondele de morcov nu au alt rol decât să înveselească borcanul* Morcovul, cred eu, are rolul de a spori cantitatea de zahar din preparat si a ajuta fermentatia.
Iuliana
Se prea poate. Totusi, fermentatia are loc, iar castravetii se mureaza si daca nu punem morcovi in borcane, asa incat motivul meu e pur vizual 🙂
Claudia
Chiar ca fiecare mama cu reteta ei 🙂 A mea nu pune otet si asa am mostenit si eu reteta, doar saramura si atat. Si tin foarte bine pana tarziu... in vara chiar.
Iuliana
Cred ca voi nu puneti otet pentru ca aveti beci sau camara racoroasa unde sa pastrati conservele. Mama zice ca la noi la bloc e mai sigur cu otet.