• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Murături

    Castraveţi în saramură pentru iarnă

    Publicat la 17 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Reţeta tradițională de castraveţi în saramură pentru iarnă. Castraveţii rămân fermi, crocanţi şi foarte aromaţi până primăvara.

    castraveti murati

    Această reţetă de castraveţi muraţi este a mamei mele, dictată prin telefon şi respectată cu sfinţenie, ca şi cea de gogoşari la oţet pentru iarnă. Nu pot să nu remarc că mamele noastre aveau o reţetă sfântă pentru orice. Una şi bună pe care o repetau an de an, care le ieşea mereu impecabil şi de la care, deci, nu avea rost să se abată.

    Dacă este vară, neapărat încercați și rețeta de castraveți murați de vară. Sunt acei castraveți acriți la soare în doar câteva zile, extraordinar de aromați și de gustoși!

    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Cum se așează castraveții în borcan
    • Cum se face saramura pentru castraveți murați
    • Cum se toarnă saramura în borcane
    • Întrebări frecvente
    • Câteva rețete de mâncăruri la care să serviți acești castraveți în saramură
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
    Castraveţi în saramură pentru iarnă

    Ingrediente

    Avem nevoie de:

    • castraveţi
    • morcovi
    • usturoi
    • hrean
    • boabe de piper
    • mărar uscat
    • apă
    • sare grunjoasă, neiodată
    • oţet de 9 grade

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Ca mai toate murăturile, şi acești castraveţi în saramură sunt o experienţă foarte personală...până la un punct. Vă puteţi juca cu aromele care vă plac: usturoi, hrean, crenguţe de mărar, de cimbru sau de vişin cum am pus eu la pepenii muraţi. Mai puteţi pune: ardei iuţi, rondele de morcovi, bucăţele de ţelină, boabe de piper, boabe de muştar, de coriandru, foi de dafin, etc.

    Cum se așează castraveții în borcan

    Castraveţi în saramură pentru iarnă

    După ce aţi spălat şi curăţat castraveții și restul ingredientelor, începe partea cea mai "dificilă": convingerea castraveţilor să stea aliniaţi soldăţeşte în borcan. Din experienţă vă spun că dacă înclinaţi borcanul şi începeţi să cladiţi pe orizontală (cu borcanul culcat) şi nu pe verticală, va fi mai simplu 😉

    Puneți pe fundul borcanului tije şi flori de mărar uscat, căţei de usturoi, rondele de morcov şi fire de hrean (răzuite cu instrumentul de curăţat cartofi).  La fel şi deasupra.

    Hreanul va menţine castraveţii tari şi crocanţi, iar rondele de morcov vor da un aspect frumos și vor înveseli borcanul.

    Cum se face saramura pentru castraveți murați

    Pentru saramură nu trebuie decât să măsurați apa, ținând cont de capacitatea borcanelor și de faptul că vor fi pe trei sferturi pline cu castraveți. Calculați și cantitatea de sare corespunzătoare. Se pune 1 lingură de sare la 1 litru de apă.

    Puneți sarea în apă, apoi puneți apa la fiert amestecând până se dizolvă sarea.

    Cum se toarnă saramura în borcane

    Castraveţi în saramură pentru iarnă

    Lăsați saramura să se răcească, trebuie să fie doar ușor călduță atunci când o turnați în borcan.

    Așezați borcanele pe o tavă care să preia, eventual, diferența de temperatură şi turnați saramura călduţă peste castraveţi. Nu va intra toată saramura, păstrați deoparte ce rămâne.

    Acoperiți borcanele cu o farfurioară și lăsați-i la temperatura camerei până a doua zi. Se va forma deasupra o spumă deasupra care nu trebuie îndepărtată!

    spuma de fermentatie

    A doua zi, dacă nivelul saramurii în borcan a scăzut, completați cu saramura păstrată deoparte până când acoperă bine castraveții.

    Mai ales dacă locuiți la bloc și nu aveți o cămară răcoroasă în care să păstrați conservele, vă recomand ca după ce completați saramura, să puneți în borcan și o lingură mare de oţet. Apoi înfiletați capacul sau acoperiți borcanul cu celofan în două straturi, legat cu sfoară și îl mutați în cămară. 

    Întrebări frecvente

    Cum se aleg castraveții pentru murat

    E foarte important să cumpăraţi castraveţi micuţi şi foarte proaspeţi. Trebuie să fie fermi la atingere, fără urme de lovituri, cu coaja ușor aspră şi înţepătoare. Dacă sunt păliţi, ofiliţi sau culeşi de câteva zile, mai bine nu îi cumpăraţi, caci se vor înmuia şi vor fi seci.

    Câtă sare se pune la saramura pentru castraveți murați

    Proporţia de sare este de 1 lingură cu vârf  la 1 litru de apă şi trebuie neapărat să folosiți sare grunjoasă, neiodată, pentru că altfel riscaţi să se înmoaie castraveţii.

    De e bine să pui un pic de oțet la castraveții în saramură

    Dacă nu aveți o cămară răcoroasă în care să păstrați conservele, este bine după ce turnați saramura, să puneți în borcan și o lingură de oţet.
    Oţetul nu va afecta gustul castraveţilor, ci are rolul de a corecta ph-ul saramurii și ajută castraveţii să nu se înmoaie și să rămână crocanți timp îndelungat.

    Cât durează să se mureze castraveții pentru iarna?

    În funcţie de temperatura din cămara în care sunt păstrați, fermentația poate dura în jur de 4-6 săptămâni.

    Ce facem dacă se "băloșesc" castraveții

    Dacă după ce deschideți borcanul cu castraveți, observați că saramura a devenit tulbure, se întinde, adică dă semne de "băloșire", înseamnă că trebuie să vânturați sau "să pritociți" castraveții. Scurgeți saramura din borcan într-un alt vas, apoi o turnați la loc. În acest fel saramura se oxigenează.
    Dacă borcanul e prea greu și nu puteți scurge saramura, introduceți un furtun în borcan sau în bidon și suflați cu putere de câteva ori ca să introduceți aer - și implicit oxigen - în saramură. Apoi puneți capacul la loc.

    Unde găsim sare neiodată pentru murături

    Sare neiodată găsiți de obicei în piețe, ambalată de obicei la pungi de un kilogram. Pe pungă trebuie să scrie "sare neiodată pentru conserve (murături)". Mai găsiți sare neiodată și în farmacii sau la magazinele naturiste.sare neiodată pentru murături

    Câteva rețete de mâncăruri la care să serviți acești castraveți în saramură

    • tocanita de ceapa cu carne de pui
      Tocăniță de ceapă cu carne de pui
    • Musaca cu carne tocata la cuptor_reteta
      Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor
    • Pui intreg la cuptor
      Pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat
    • Pulpa de curcan in tava cu cartofi
      Curcan la cuptor marinat în iaurt, cu cartofi și usturoi

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Castraveţi în saramură pentru iarnă

    Castraveţi în saramură pentru iarnă

    Rețeta de castraveți murați în saramură care țin toată iarna și rămân crocanți, fie că locuiți la casă sau la bloc.
    5 from 12 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 30 minutes minutes
    Număr de porții: 1 borcan de 3 litri
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    pentru 1 borcan de 3 litri

    • 2 kg de castraveţi
    • 2 morcovi
    • 1 căpăţână de usturoi
    • 1 rădăcină de hrean
    • 1 lingură de boabe de piper
    • mărar uscat
    • 2 litri de apă
    • 2 linguri cu vârf de sare grunjoasă, neiodată
    • 1 lingură de oţet de 9 grade

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Sterilizaţi borcanul şi capacul la 150 de grade timp de 15 minute.
    • Spalaţi castraveţii şi tijele de mărar, curăţaţi morcovul şi hreanul de coajă şi tăiaţi-le fâşii sau rondele. Curăţaţi usturoiul.
    • Aşezaţi pe fundul borcanului 1-2 tije de mărar cu tot cu flori, 2-3 căţei de usturoi şi 2-3 fâşii de hrean.
    • Cu borcanul înclinat începeţi să aşezaţi castraveţii, încercând să umpleţi borcanul cât mai eficient cu puţinţă. Printre castraveţi puneţi rondele de morcov, căţei de usturoi şi fâşii de hrean.
    • Puneţi şi boabele de piper.
    • Încălziţi apa cu sarea până când începe să clocotească, apoi o lăsaţi să se răcorească puţin şi turnaţi saramura în borcan. Nu uitaţi să aşezaţi borcanul pe un suport metalic ca să nu cumva să crape în contact cu lichidul cald!
    • Saramura rămasă nu o aruncaţi, ci păstraţi-o deoparte până a doua zi.
    • Acoperiţi borcanul cu o farfurioară. A doua zi, dacă nu a fost foarte frig, veţi vedea că saramura s-a tulburat şi a scăzut. Dacă a fost prea frig, e posibil ca acest proces să dureze 2 zile.
    • Puneţi oţetul în borcan, completaţi cu saramură dacă mai este nevoie şi capsaţi borcanul, sau îl legaţi cu un celofan în 2 straturi.
    • Depozitaţi borcanul într-o cămară răcoroasă.
    • În funcţie de temperatură, fermentarea va dura mai mult de o lună, cam 5-6 săptămâni.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Castraveţi în saramură pentru iarnă
    Valori per porție
    Calorii
    16
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    1
    g
    2
    %
    Carbohidrați
     
    4
    g
    1
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    2
    g
    2
    %
    Proteine
     
    1
    g
    2
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
      Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.
    • Gutui murate
      Gutui murate în oțet aromat
    • Varza rosie murata
      Varză roșie murată la borcan
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Ana

      aprilie 16, 2021 at 1:37 am

      Buna. Nu vanturi saramura dupa 2-3 zile? Sau sa o mai fierbi o data? Cum reusesti? Eu daca nu fac asta mi se baloseste saramura. Unde gresesc? Fac totul exact ca in reteta ta, mai putin otetul de care nu stiam.
      Multumesc

      Răspunde
      • Iuliana

        aprilie 17, 2021 at 7:59 am

        Dacă pui oțetul nu mai e nevoie să o vânturi.

        Răspunde
    2. ELISA

      august 21, 2019 at 11:27 am

      Vă rog să îmi spuneți și mie de unde cumpărați sare NEIODATA,deoarece eu nu găsesc de niciun fel! Este lege în România să se pună iod în orice sare comercializată...

      Răspunde
      • Iuliana

        august 21, 2019 at 11:53 am

        Sunt niste exceptii de la legea cu sarea iodata si comerciantii se folosesc de ele.
        Eu in Galati cumpar sare neiodata din piata, in zona halelor cu de toate. Este ambalata la pungi de 1 sau 2 kg si scrie pe ea "sare grunjoasa neiodata pentru muraturi". Daca intrebi vanzatoarele in piata din orasul tau, sigur gasesti. Cred ca o gasesti si online, pe eMag, am vazut.
        Sare neiodata mai folosesc si la painea cu maia. La paine folosesc sare de Himalaia sau sare de mare si o cumpar de la magazinele naturiste sau de la farmacie, ambalata de obicei la 500g.

        Răspunde
    3. Ionel Bonda

      noiembrie 29, 2017 at 7:17 am

      rondele de morcov nu au alt rol decât să înveselească borcanul* Morcovul, cred eu, are rolul de a spori cantitatea de zahar din preparat si a ajuta fermentatia.

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 29, 2017 at 7:25 am

        Se prea poate. Totusi, fermentatia are loc, iar castravetii se mureaza si daca nu punem morcovi in borcane, asa incat motivul meu e pur vizual 🙂

        Răspunde
    4. Claudia

      octombrie 17, 2016 at 9:24 am

      Chiar ca fiecare mama cu reteta ei 🙂 A mea nu pune otet si asa am mostenit si eu reteta, doar saramura si atat. Si tin foarte bine pana tarziu... in vara chiar.

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 17, 2016 at 9:38 am

        Cred ca voi nu puneti otet pentru ca aveti beci sau camara racoroasa unde sa pastrati conservele. Mama zice ca la noi la bloc e mai sigur cu otet.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.