Go Back
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort cu cremă de trandafiri și lămâie

Ingrediente

blatul - pentru o forma de 26 cm

  • 330 g făină
  • 330 g zahăr pudră
  • 80 g migdale măcinate
  • 1 linguriţă de praf de copt
  • ½ linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
  • un vârf de linguriţă de sare
  • 2 linguri de apă de trandafiri
  • 2 linguri de petale de trandafir
  • 200 g unt rece
  • 4 ouă
  • coaja de la 1 lămâie
  • 200 ml lapte bătut
  • sucul de la o jumătate de lămâie mare aprox. 4 linguri

siropul-opţional

  • 200 ml de apă
  • 100 g de zahăr
  • ½ lingură apă de trandafiri

crema de unt

  • 300 g unt moale cu minim 80% grăsime
  • 300 g mascarpone la temperatura camerei
  • 350 g zahăr pudră sau după gust
  • sucul de la 2 lămâi
  • 2 linguri de petale de trandafiri măcinate
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 2 linguri apă de trandafiri
  • ½ de linguriţă pudră de hibiscus sau colorant alimentar - opţional

Mod de preparare

Vezi aici modul de preparare detaliat pentru blatul de tort umed cu unt şi pudră de migdale.

    blatul

    • Aprindem cuptorul la 175 de grade şi pregătim o formă de tort pe care o tapetăm cu hârtie de copt.
    • Cernem componentele uscate peste care adăugăm petalele de trandafir mărunţite, coaja de lămâie şi migdalele.
    • Adăugăm untul şi mixăm sau amestecăm pur şi simplu cu mâna până obţinem un aluat nisipos. Nu e nevoie să frământaţi prea mult.
    • Adăugăm ouăle pe rând şi amestecăm în continuare aluatul care va începe să se lege.
    • Adăugăm laptele bătut, apa de trandafiri şi sucul de lămâie şi când toate sunt încorporate uniform şi aluatul este dens şi umed, oprim robotul.
    • Punem aluatul în formă şi îl dăm la cuptor pentru 40-45 de minute.
    • Scoatem blatul din cuptor şi îl lăsăm să se răcească complet, apoi îl tăiem pe orizontală în 3 straturi.

    siropul - opţional

    • Punem apa la fiert împreună cu zahărul.
    • Lăsăm la fiert la foc mic până când siropul s-a îngroşat, apoi îi stingem focul şi îl lăsăm la răcit.
    • Când siropul e rece, adăugăm apa de trandafiri.

    crema

    • Untul moale se bate împreună cu zahărul timp de 3-4 minute până devine spumos, apoi se adaugă brânza mascarpone la temperatura camerei şi se mai bate scurt doar cât să se omogenizeze.
    • Se opreşte mixerul şi se adaugă sucul de lămâie, apa de trandafiri, coaja de lămâie, petalele de trandafiri mărunţite şi pudra de hibiscus (sau colorantul alimentar). Se mixează din nou crema de unt până obţineţi o culoare omogenă.

    asamblarea tortului

    • Împărţiţi crema în 3 părţi egale.
    • Puneţi primul blat pe platou, îl însiropaţi dacă doriţi, apoi îl ungeţi cu ⅓ din cremă. Nu puneţi prea mult sirop! Blatul deja este puţin umed, riscaţi să devină sfărâmicios.
    • Peste stratul de cremă puneţi al doilea blat, îl însiropaţi şi din nou un strat de cremă.
    • Repetaţi operaţiunea şi cu ultimul blat, apoi ornaţi după dorinţă. Eu am folosit şi câteva frunzuliţe de mentă proaspătă pentru a-i da o notă de prospeţime.

    Notă

    1. Ar fi foarte bine să faceţi blatul seara şi să îl umpleţi cu cremă a doua zi dimineaţa. Dacă e bine răcit şi "odihnit" se va tăia mai uşor şi mai frumos.
    2. Vă recomand ca indiferent de colorantul folosit, să îl adăugaţi puţin câte puţin şi să mixaţi până când obţineţi nuanţa dorită. Atenţie, dacă cumva scăpaţi prea mult colorant, nu va mai fi cale de întoarcere, aşa rămâne!
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!