Am visat tare mult la tortul ăsta. Am găsit ideea cremei de trandafiri într-o poză de pe Pinterest. Mi-a plăcut, dar atunci, pe moment, am trecut mai departe. Însă ideea deja încolţise şi nu mi-a mai dat pace până când nu am transformat-o într-un tort superb, cu arome fine de trandafir şi lămâie care se completează minunat una pe alta.
Mi-am dorit pentru tortul ăsta un blat mai deosebit, nu obişnuitul blat de tort din pandişpan. Aşa că am ales o altă reţetă, un blat cu unt şi iaurt, pe care l-am aromatizat de asemenea cu lămâie şi petale de trandafiri. Blatul are o textură densă, dar aerată, este uşor umed şi aşa rămâne timp 2-3 zile până se termină tortul.
Bun, deci alesesem şi blatul, tot ce-mi mai rămânea de rezolvat era...culoarea cremei. Deşi mă gândisem să pun petale măcinate în crema de unt, ştiam că acestea nu vor colora crema în roz pal-trandafiriu cum visam eu să fie tortul. Nici alternativa coloranţilor alimentari nu-mi surâdea deloc. Nu vreau să folosesc aşa ceva în bucătăria mea, destul că-i găsesc peste tot în produsele cumpărate. Spre norocul meu, la magazinul online de unde am comandat trandafirii comestibili am găsit şi pudră din flori de hibiscus. Ştiam că hibiscusul dă acea frumoasă culoare roşie ceaiurilor de plante, deci era exact ce-mi trebuia: un colorant 100% natural.
A rezultat un tort roz trandafiriu, aşa cum îmi doream, delicat, romantic, cu un aer vintage, numai bun de făcut cadou unei doamne, sau de pregătit pentru o aniversare. Soţul meu a spus că parcă ar fi un tort de nuntă. El a spus-o în glumă, dar eu am luat-o în serios şi cred că din mâinile unui cofetar priceput și decorat pe măsură, poate fi un tort perfect pentru un astfel de eveniment.
Este un tort dens şi foarte caloric datorită conţinutului mare de unt din cremă şi din blat. Se serveşte în felii subţiri. Eu l-am făcut într-o formă mare, de 26 cm pentru că toate deserturile pe care le fac le împart cu părinţii şi prietenii. Dacă un asemenea tort credeţi că e prea mult pentru familia voastră, vă recomand să înjumătăţiţi cantităţile şi să îl faceţi într-o formă mai mică, de 18 cm.
Mod de preparare tort cu cremă de trandafiri și lămâie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - pentru o forma de 26 cm
- 330 g făină
- 330 g zahăr pudră
- 80 g migdale măcinate
- 1 linguriţă de praf de copt
- ½ linguriță (rasă de bicarbonat de sodiu)
- un vârf de linguriţă de sare
- 2 linguri de apă de trandafiri
- 2 linguri de petale de trandafir
- 200 g unt rece
- 4 ouă
- coaja de la 1 lămâie
- 200 ml lapte bătut
- sucul de la o jumătate de lămâie mare (aprox. 4 linguri)
siropul-opţional
- 200 ml de apă
- 100 g de zahăr
- ½ lingură apă de trandafiri
crema de unt
- 300 g unt moale (cu minim 80% grăsime)
- 300 g mascarpone la temperatura camerei
- 350 g zahăr pudră (sau după gust)
- sucul de la 2 lămâi
- 2 linguri de petale de trandafiri măcinate
- coaja rasă de la o lămâie
- 2 linguri apă de trandafiri
- ½ de linguriţă pudră de hibiscus (sau colorant alimentar - opţional)
Instrucțiuni de preparare
Vezi aici modul de preparare detaliat pentru blatul de tort umed cu unt şi pudră de migdale.
blatul
- Aprindem cuptorul la 175 de grade şi pregătim o formă de tort pe care o tapetăm cu hârtie de copt.
- Cernem componentele uscate peste care adăugăm petalele de trandafir mărunţite, coaja de lămâie şi migdalele.
- Adăugăm untul şi mixăm sau amestecăm pur şi simplu cu mâna până obţinem un aluat nisipos. Nu e nevoie să frământaţi prea mult.
- Adăugăm ouăle pe rând şi amestecăm în continuare aluatul care va începe să se lege.
- Adăugăm laptele bătut, apa de trandafiri şi sucul de lămâie şi când toate sunt încorporate uniform şi aluatul este dens şi umed, oprim robotul.
- Punem aluatul în formă şi îl dăm la cuptor pentru 40-45 de minute.
- Scoatem blatul din cuptor şi îl lăsăm să se răcească complet, apoi îl tăiem pe orizontală în 3 straturi.
siropul - opţional
- Punem apa la fiert împreună cu zahărul.
- Lăsăm la fiert la foc mic până când siropul s-a îngroşat, apoi îi stingem focul şi îl lăsăm la răcit.
- Când siropul e rece, adăugăm apa de trandafiri.
crema
- Untul moale se bate împreună cu zahărul timp de 3-4 minute până devine spumos, apoi se adaugă brânza mascarpone la temperatura camerei şi se mai bate scurt doar cât să se omogenizeze.
- Se opreşte mixerul şi se adaugă sucul de lămâie, apa de trandafiri, coaja de lămâie, petalele de trandafiri mărunţite şi pudra de hibiscus (sau colorantul alimentar). Se mixează din nou crema de unt până obţineţi o culoare omogenă.
asamblarea tortului
- Împărţiţi crema în 3 părţi egale.
- Puneţi primul blat pe platou, îl însiropaţi dacă doriţi, apoi îl ungeţi cu ⅓ din cremă. Nu puneţi prea mult sirop! Blatul deja este puţin umed, riscaţi să devină sfărâmicios.
- Peste stratul de cremă puneţi al doilea blat, îl însiropaţi şi din nou un strat de cremă.
- Repetaţi operaţiunea şi cu ultimul blat, apoi ornaţi după dorinţă. Eu am folosit şi câteva frunzuliţe de mentă proaspătă pentru a-i da o notă de prospeţime.
Bine de știut:
2. Vă recomand ca indiferent de colorantul folosit, să îl adăugaţi puţin câte puţin şi să mixaţi până când obţineţi nuanţa dorită. Atenţie, dacă cumva scăpaţi prea mult colorant, nu va mai fi cale de întoarcere, aşa rămâne!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tort cu cremă de trandafiri și lămâie pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Alte reţete de tort care s-ar putea să vă placă:
Relutza
Draga Iuliana azi am dat o raita prin rețetele tale mai vechi și mi-a rămas la inima rețeta aceasta minunata.Dar nu aș vrea să fac un tort pentru că am făcut de curând unul de alt fel..Crezi că s-ar preta la o ruladă? Zic și eu dar nu știu dacă dacă-i potrivit blatul ca și consistentă. Dă-mi te rog un sfat Te îmbrățișez.
Iuliana
Nu, blatul asta nu cred ca e foarte potrivit pentru a fi rulat. E usor umed, nu e elastic cum e pandispanul sau genoise si nu imi dau seama cum s-ar comporta daca il rulezi, e foarte posibil sa se crape.
Poti incerca o rulada cu blat normal si crema de trandafiri sau cel mai bine, o prajitura cu blatul si crema din reteta.
Eu una as face 2 blaturi intr-o forma patrata/dreptunghiulara, as pune crema intre ele si apoi le-as taia patrate sau romburi. Le-as decora cu cate un mot de crema si gata.
De fapt as face un singur blat, in tava mare de la aragaz, (ca sa coc o singura data) si l-as taia in doua pe lungime obtinand astfel 2 blaturi. Cred ca in varianta asta ar trebui reduse cantitatile, injumatatite, chiar. Cele din reteta sunt pentru un tort mare.
Ce zici?
Relutza
Mulțumesc mult pentru sugestii! Am sa încerc una dintre variante.Un weekend plăcut
Iuliana
Cu drag oricand!
Sunt curioasa ce varianta alegi si mai ales daca ti-a placut crema de trandafiri.
Week-end frumos si tie! 🙂
Relutza
Daaa! Mi-a plăcut foarte mult.Am ales să fac un blat di jumătate de cantități într-o forma mare apoi l-am tăiat în 3 și am făcut niște prajituri minunat de aromate. Asta chiar dacă nu aveam aroma de trandafiri.Am pus mai multe petale măcinate iar pentru insiropat am făcut un sirop din petale.Nu știu cum să-ți mulțumesc pentru această rețetă. Mulțumesc pentru că exiști !!!
Iuliana
Draga Relutza, eu iti multumesc!
Tortul asta mi-a ramas la suflet, cred ca e preferatul meu dintre toate cate le-am facut.
Ma intrebam uneori daca l-a facut cineva sa vada cat e de bun si de deosebit si ma gandeam cu parere de rau ca probabil ca nu s-a incumetat nimeni...
Asa ca ma bucur nespus ca l-ai incercat si ma bucur si mai mult ca ti-a placut! 🙂
Imbratisari cu drag!
Minodora
Uaa ce fel arata! E cel mai frumos tort! Iar gustul cred ca e pe masura!
Iuliana
Multumesc 🙂
Edit
Eu am dulceata de trandafiri (facuta in casa), oare daca inlocuiesc petalele de trandafir ?
Iuliana
In crema da, poti pune dulceata fara probleme, dar in blat nu cred ca ar fi bine.
Claudia
Nu pot refuza o feliuta 🙂 Deci mai am si eu, nu? 😉
Iuliana
Intotdeauna! 🙂