blatul Explicaţii mai detaliate pentru modul de preparare al blatului găsiţi la postarea despre aluatul clasic de tartă.
Untul rece, tăiat cuburi se amestecă cu făina, zahărul pudră şi sarea până când aluatul devine nisipos.
Se adaugă 2-3 linguri de apă rece şi se amestecă în continuare până când aluatul începe să se lege şi devine moale, cât să putem forma o bilă.
Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl dăm la rece pentru cel puţin jumătate de oră.
Întindem aluatul cu sucitorul, dându-i o formă rotundă până la o grosime de 3-4 mm, îl aşezăm în tavă şi îndepărtăm marginile.
Înţeapăm aluatul cu furculiţa din loc în loc, aşezăm deasupra o foaie de copt cu boabe de fasole şi îl dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 30-35 de minute, timp în care ne ocupăm de cremă.
crema de ciocolată
Rupem ciocolata cubuleţe şi o punem la topit împreună cu smântâna şi zahărul pudră într-un vas cu fund mai gros. Amestecăm până când ciocolata este topită complet.
Luăm vasul de pe foc şi lăsăm ciocolata să se răcorească puţin. Batem oul şi gălbenuşul, adăugăm lichiorul şi turnăm puţin câte puţin în vasul cu ciocolată amestecând continuu ca să nu se transforme ouăle în omletă şi să obţinem o compoziţie omogenă.
Scoatem blatul din cuptor şi turnăm peste el crema de ciocolată. Dăm din nou tarta la cuptor pentru încă 15 minute.
bezeaua
Batem albuşurile spumă cu un praf de sare.
Adăugăm zahărul vanilat şi mixăm în continuare până când albuşurile se întăresc din nou foarte bine.
Încorporăm coaja rasă şi sucul de lămâie.
Scoatem tarta din cuptor şi cu ajutorul unui poş punem bezeaua peste crema de ciocolată.
Dăm din nou tarta la cuptor până când bezeaua se rumeneşte frumos. Mai puteţi rumeni bezeaua stingând cuptorul şi aprinzând grill-ul sau cu un pistol pentru creme brulee, dacă aveţi aşa ceva.
Curățăm fisticul de coajă şi îl mărunţim, dar nu foarte tare. Vrem să avem bucăţele crocante, cărora să le vedem culoarea minunata și pe care să le simţim ;) Presărăm fisticul tocat peste minunata tartă și servim.
Notă
Alegeți să cumpărați fistic prăjit şi sărat. Va da un gust mai bun şi mai interesant cremei de ciocolată decât cel crud şi nesărat.