Un regal de texturi şi arome, aşa este tarta asta! Blat fin cu aromă de unt, ciocolată cremoasă aromatizată cu lichior de vişine, bezea cu lămâie şi fistic crocant şi sărat. Păi...ce-ar mai fi de adăugat? Cred că pozele vorbesc de la sine și sunt mai convingătoare decât aş putea fi eu. Mai bine ne apucăm neîntârziat de treabă! 🙂
Mod de preparare tartă cu ciocolată şi bezea
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul
- 150 g unt rece
- 300 g făină
- 1 gălbenuş de ou
- 80 g zahăr pudră vanilat
- 1 vârf de cuţit de sare
- 2-3 linguri de apă rece
crema
- 100 g ciocolată neagră
- 1 gălbenuş de ou
- 1 ou întreg
- 200 ml smântână pentru frişcă
- 2 linguri de zahăr pudră
- 2 linguri de lichior (de vişine am avut eu)
bezeaua
- 2 albuşuri
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie
- zeama de la ½ de lămâie mică
- un praf de sare
în plus pentru decor
- 100 g de fistic (de preferat prăjit şi sărat)
Instrucțiuni de preparare
blatul Explicaţii mai detaliate pentru modul de preparare al blatului găsiţi la postarea despre aluatul clasic de tartă.
- Untul rece, tăiat cuburi se amestecă cu făina, zahărul pudră şi sarea până când aluatul devine nisipos.
- Se adaugă 2-3 linguri de apă rece şi se amestecă în continuare până când aluatul începe să se lege şi devine moale, cât să putem forma o bilă.
- Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl dăm la rece pentru cel puţin jumătate de oră.
- Întindem aluatul cu sucitorul, dându-i o formă rotundă până la o grosime de 3-4 mm, îl aşezăm în tavă şi îndepărtăm marginile.
- Înţeapăm aluatul cu furculiţa din loc în loc, aşezăm deasupra o foaie de copt cu boabe de fasole şi îl dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 30-35 de minute, timp în care ne ocupăm de cremă.
crema de ciocolată
- Rupem ciocolata cubuleţe şi o punem la topit împreună cu smântâna şi zahărul pudră într-un vas cu fund mai gros. Amestecăm până când ciocolata este topită complet.
- Luăm vasul de pe foc şi lăsăm ciocolata să se răcorească puţin. Batem oul şi gălbenuşul, adăugăm lichiorul şi turnăm puţin câte puţin în vasul cu ciocolată amestecând continuu ca să nu se transforme ouăle în omletă şi să obţinem o compoziţie omogenă.
- Scoatem blatul din cuptor şi turnăm peste el crema de ciocolată. Dăm din nou tarta la cuptor pentru încă 15 minute.
bezeaua
- Batem albuşurile spumă cu un praf de sare.
- Adăugăm zahărul vanilat şi mixăm în continuare până când albuşurile se întăresc din nou foarte bine.
- Încorporăm coaja rasă şi sucul de lămâie.
- Scoatem tarta din cuptor şi cu ajutorul unui poş punem bezeaua peste crema de ciocolată.
- Dăm din nou tarta la cuptor până când bezeaua se rumeneşte frumos. Mai puteţi rumeni bezeaua stingând cuptorul şi aprinzând grill-ul sau cu un pistol pentru creme brulee, dacă aveţi aşa ceva.
- Curățăm fisticul de coajă şi îl mărunţim, dar nu foarte tare. Vrem să avem bucăţele crocante, cărora să le vedem culoarea minunata și pe care să le simţim 😉 Presărăm fisticul tocat peste minunata tartă și servim.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tartă cu ciocolată şi bezea pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună la tarta cu ciocolată şi bezea!
Pusik a zis
Deosebita!
Iuliana a zis
Multumesc 🙂
Claudia a zis
Chiar ca un regal de texturi si arome 🙂
As intreba daca mai ai si pentru musafiri dar nu cred ca am sanse sa capat o bucatica :)))
Iuliana a zis
S-a terminat cat ai zice "ciocolata" :))
Sabina a zis
Doamneee, ce fel arata!!! Pare simplu de facut dar nu stiu daca la mine iasa asa frumoasa ca la dumneavoastra.
Iuliana a zis
Multumesc Sabina! Cu siguranta si a ta va fi frumoasa dar mai ales gustoasa 🙂