Go Back
+ servings
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
4.80 from 5 votes

Friptură de ied marinată

Preparare10 minutes
Gătire2 hours 30 minutes
Timp total2 hours 40 minutes
Categorie: Feluri de baza
Porții: 4 porții

Ingrediente

  • o pulpa de ied

pentru marinat

  • 100 ml de ulei vegetal de floarea soarelui sau de măsline
  • 1 pahar de vin roşu
  • 1 pahar cu apă plată
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 linguriţe de sare
  • 1 linguriţă de piper boabe
  • 1 linguriţă de boia de ardei dulce
  • 3 linguriţe de cimbru uscat
  • 1 linguriţă de seminţe de chimen
  • 3-4 frunze de dafin

Mod de preparare

  • Spălăm pulpa de ied, o curăţăm de punguţele de grăsime, pieliţe şi membrane dacă este cazul, apoi o ştergem cu un prosop de hârtie. Uscată fiind, va absorbi mai bine mirodeniile şi vinul din baiţ.
  • Crestăm pe ici, pe colo pulpa de ied şi o împănăm cu feliuţe de usturoi.
  • Amestecăm uleiul cu sarea, cimbrul uscat, boia de ardei şi frecăm bine carnea cu acest amestec. Apoi o aşezăm într-un vas încăpător. E de preferat să alegeţi un vas cu capac, pentru că va sta la frigider o zi sau două şi e bine să stea acoperit.
  • Se presară carnea cu seminţe de chimen şi piper boabe. Eu am folosit piper mozaic care conţine boabe de piper negru, verde şi roşu. Se ascund şi frunzele de dafin pe undeva pe lângă carne, apoi se toarnă apa şi vinul roşu.
  • Punem capacul vasului sau acoperim cu folie de aluminiu şi îl dăm la frigider până a doua zi. Poate sta chiar şi două zile la frigider, cu atât mai aromată va fi carnea în final.
  • Din când în când scoatem vasul din frigider şi mai întoarcem pulpa de ied pe partea cealaltă sau o stropim cu baiţul din vas.
  • Scoateți carnea din frigider cu 2 ore înainte și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei.
  • Pentru preparare se încălzeşte în prealabil cuptorul la 170 de grade. Se aşează carnea într-o tavă potrivită ca mărime şi adâncime. Se toarnă marinada în care a stat carnea, se mai adaugă un pahar de vin şi se acoperă cu folie de aluminiu.
  • Se lasă să se înăbuşească acoperită timp de 100-120 de minute, apoi se scoate folia şi se încearcă carnea cu o furculiţă. Dacă furculiţa intră uşor în pulpa de ied, înseamnă că este gata, mai trebuie doar să o rumenim puţin.
  • Se măreşte temperatura cuptorului la 200 de grade, se stropeşte friptura cu sosul din tavă şi se mai lasă la cuptor încă 20 de minute, neacoperită până se rumeneşte frumos.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!