• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Bucate Aromate

reţete simple pentru familie şi prieteni




  • Prima pagină
  • Reţete
  • Despre
    • Autoarea blogului
    • Colaboratori
    • Politica Cookies
    • Politica de confidenţialitate
  • Resurse
    • eBooks gratuite
    • Articole utile
    • Reportaje, călătorii
  • Întreabă-mă
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
  • Aperitive
  • Supe şi ciorbe
  • Feluri de bază
    • Mâncăruri cu carne
    • Gata în 30 de minute
    • Rețete de post
    • Reţete cu peşte şi fructe de mare
    • Rețete vegetariene
    • Salate
    • Paste şi pizza
    • Tarte sărate
  • Deserturi
    • Checuri, cozonac, brioşe
    • Deserturi de casă
    • Deserturi de post
    • Fursecuri, biscuiţi, cornuleţe
    • Îngheţată şi deserturi la pahar
    • Prăjituri şi tarte
    • Torturi
  • Băuturi
  • Pâine de casă
  • Conserve
  • Cum se face?

Friptură de ied marinată

28 decembrie 2015 by Iuliana 2 Comments

Mergi direct la rețetă

Friptură de ied marinată

Dacă ati găsit de cumpărat sau aţi primit de undeva o pulpiţă de ied, sunteţi foarte norocoşi! Carnea de ied este savuroasă, cu un gust deosebit şi foarte fragedă. Este mai slabă, mai săracă în calorii şi colesterol decât carnea de miel, dar mai bogată în proteine şi minerale.

Cum se face friptura de ied marinată

Carnea de ied se găteşte destul de repede, chiar dacă pregăţiţi pulpa întreagă, nu va dura prea mult până când aceasta să devină fragedă. Aromatizată cum trebuie şi lăsată o zi sau două la marinat, veţi obţine o friptură de ied absolut delicioasă. Cantităţile de mai jos sunt orientative, eu le-am folosit pentru o pulpă de ied de aproximativ 1,5 kg. Adaptaţi-le gusturilor voastre şi cantităţii de carne pe care o aveţi.

Aici găsiți și alte rețete cu carne de ied.

Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Friptură de ied marinată

Preparare10 mins
Gătire2 hrs 30 mins
Timp total2 hrs 40 mins
Categorie: Feluri de baza
Porții: 4 porții
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro

Ingrediente

  • o pulpa de ied

pentru marinat

  • 100 ml de ulei vegetal de floarea soarelui sau de măsline
  • 1 pahar de vin roşu
  • 1 pahar cu apă plată
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 linguriţe de sare
  • 1 linguriţă de piper boabe
  • 1 linguriţă de boia de ardei dulce
  • 3 linguriţe de cimbru uscat
  • 1 linguriţă de seminţe de chimen
  • 3-4 frunze de dafin

Mod de preparare

  • Spălăm pulpa de ied, o curăţăm de punguţele de grăsime, pieliţe şi membrane dacă este cazul, apoi o ştergem cu un prosop de hârtie. Uscată fiind, va absorbi mai bine mirodeniile şi vinul din baiţ.
  • Crestăm pe ici, pe colo pulpa de ied şi o împănăm cu feliuţe de usturoi.
  • Amestecăm uleiul cu sarea, cimbrul uscat, boia de ardei şi frecăm bine carnea cu acest amestec. Apoi o aşezăm într-un vas încăpător. E de preferat să alegeţi un vas cu capac, pentru că va sta la frigider o zi sau două şi e bine să stea acoperit.
  • Se presară carnea cu seminţe de chimen şi piper boabe. Eu am folosit piper mozaic care conţine boabe de piper negru, verde şi roşu. Se ascund şi frunzele de dafin pe undeva pe lângă carne, apoi se toarnă apa şi vinul roşu.
  • Punem capacul vasului sau acoperim cu folie de aluminiu şi îl dăm la frigider până a doua zi. Poate sta chiar şi două zile la frigider, cu atât mai aromată va fi carnea în final.
  • Din când în când scoatem vasul din frigider şi mai întoarcem pulpa de ied pe partea cealaltă sau o stropim cu baiţul din vas.
  • Scoateți carnea din frigider cu 2 ore înainte și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei.
  • Pentru preparare se încălzeşte în prealabil cuptorul la 170 de grade. Se aşează carnea într-o tavă potrivită ca mărime şi adâncime. Se toarnă marinada în care a stat carnea, se mai adaugă un pahar de vin şi se acoperă cu folie de aluminiu.
  • Se lasă să se înăbuşească acoperită timp de 100-120 de minute, apoi se scoate folia şi se încearcă carnea cu o furculiţă. Dacă furculiţa intră uşor în pulpa de ied, înseamnă că este gata, mai trebuie doar să o rumenim puţin.
  • Se măreşte temperatura cuptorului la 200 de grade, se stropeşte friptura cu sosul din tavă şi se mai lasă la cuptor încă 20 de minute, neacoperită până se rumeneşte frumos.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Friptură de ied marinată

Cum se servește friptura de ied marinată

Friptura de ied marinată se serveşte cu orice garnitură vă place: orez, cartofi, piure de spanac, legume înăbuşite sau salată de crudităţi. Noi de data asta am servit-o fără garnitură, doar cu salată verde. Iată cum arată în secţiune. Textura este perfectă, carnea este foarte fragedă şi suculentă 🙂

Friptură de ied marinată

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de friptură de ied marinată ca să o preparaţi mai uşor, sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.

Ca alternativă, vedeţi mai jos reţeta de friptură de miel la cuptor, sau reţeta de cotlet de porc la cuptor cu rozmarin şi vin roşu. Click pe pozele de mai jos pentru reţete:

Friptură de miel la cuptor cu vin şi usturoi

Friptură de miel la cuptor cu vin şi usturoi

Cotlet de porc la cuptor cu rozmarin si vin rosu

Cotlet de porc la cuptor cu rozmarin şi vin roşu

Poftă bună la friptura de ied !

Filed Under: Feluri de bază, Mâncăruri cu carne Tagged With: carne de ied, ied, retete pentru Paste

Previous Post: « Fursecuri bastonaşe bicolore
Next Post: Tort piramidă cu cremă de ciocolată albă »

Reader Interactions



grup FB Bucate Aromate

Vrei să afli când apare o rețetă nouă?

Introdu adresa de email în caseta de mai jos și abonează-te




Comments

  1. Claudia

    29 decembrie 2015 at 15:59

    Vai, ce bunatate de friptura! Cand gasesc si eu o pulpa de ied am sa incerc sa o marinez cum zici tu aici 🙂

    Răspunde

Trackbacks

  1. Friptură de ied cu multă ceapă și roșii la cuptor - Bucate Aromate spune:
    4 octombrie 2017 la 14:51

    […] n-am mai avut nevoie de garnitură lângă friptura de ied. Doar am desfăcut un borcan de gogoșari în oțet să vedem cum e producția de anul asta și […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primary Sidebar

Bună,
Sunt Iuliana, gazda ta pe Bucate Aromate.
Îți multumesc pentru vizită. Sper să găsești în colecția mea de rețete inspirație pentru meniul familiei tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici.






Descarcă de aici ebook-urile gratuite

eBooks gratuite pentru cititori

Footer

Colecții de rețete

aperitive uscate

10 rețete de aperitive uscate – sărățele, covrigei, pogăcele,etc.

checuri de post

5 checuri de post – mai bune decât cele cu ouă și lapte

retete cu gutui

Rețete cu gutui – 10 rețete deosebite, dulci și sărate

retete cu dovleac

10 rețete cu dovleac pe care să le faci toamna aceasta

10 retete cu prune

10 rețete cu prune – deserturi delicioase și ușor de făcut

10 retete pentru iarna

10 conserve pentru iarnă care nu trebuie să lipsească din cămară

Vezi mai multe articole →

Etichete

afine ardei ardei gras bauturi racoritoare branza branza de vaci busuioc cacao caise capsuni carne de pasare carne tocata cartofi ciocolata cirese ciuperci desert cu iaurt dieta Dukan dovlecei frisca iaurt lamaie lapte legume maia naturala malai mascarpone mere miere nuci orez oua paste peste prajituri pentru Craciun rosii scortisoara Selgros smantana solaris supa-crema unt usturoi vanilie zmeura

Hai pe Instagram!

iuliana_bucate_aromate

🍝 Food blogger 📷 Photographer 📚 Historical books reader ✈️ Enthuziastic traveler.
🌺 Find me, my recipes and my photos at #bucatearomate

Iuliana Sbîrnea.
Instagram post 17932562455327568 Știți cum e să scotocești pe blogul propriu și să ți se facă brusc poftă de o rețetă de demult? ❤️⁠
--------***--------⁠
Aici aveam o felie mare din cel mai bun cheesecake pe care l-am făcut. E cu caramel și nuci pecan. Nebunie! ⁠
--------***--------⁠
Cred că îl fac din nou de sărbători. E fără coacere, efort minim, gust maxim! 😋⁠
--------***--------⁠
Am lăsat rețeta la profil în caz că... 😉⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retete #prajituridecasa #retetesimple #deserturi #cheesecake #retetedecraciun #ce gatim #onmytable #caramel #saltedcaramel #bloguriromanesti #homemade #homebaked #reteteromanesti #inmykitchen  #dessertlover #ig_romania #fooddiary #easytocook #thecookfeed #hautescuisines #thekitchn #tv_stilllife #mancareromaneasca #saveurmag #f52grams #storyofmytable #mycommontable
Instagram post 17846333407808054 🦈🦈🦈 Un deliciu de prin părțile noastre: crap pe varză la cuptor. Pe la noi, pe aici, tot ce e cu pește e bun. Dar dacă e și cu pește, și cu varză, e suprem! 😋⁠
---------***---------⁠
Nu știu de ce unora li se pare ciudată alăturarea de pește cu varză. Probabil că mâncarea asta nu se face prin alte zone ale țării. Eu o știu de când eram mică, pe la noi e un fel de delicatesă locală. Se face îndeosebi în Postul Crăciunului, cu rondele de crap. Dar dacă mă întrebați pe mine, orice alt pește gras merge la fel de bine 😉⁠
---------***---------⁠
E o mâncare cu ingrediente puține, care se face tare ușor și e extraordinar de gustoasă. ⁠
Sper să o încercați și voi. Să-mi spuneți dacă v-a plăcut! 🙂⁠
---------***---------⁠
Rețeta e la profil ⏩⏩⏩⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetazilei #retetecupeste #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #fish #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #fishrecipe#still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Instagram post 17869406755548380 Lingurițele de ciocolată le fac de câțiva ani în preajma sărbătorilor și mereu au succes maxim.⁠
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🎄🎄🎄▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠
Sunt minunate să amesteci cu ele în cana cu lapte fierbinte sau în cafea ❤️⁠
Sunt potrivite ca decoruri pentru masa de Crăciun sau le puteți face cadou ambalate frumos în celofan cu fundiță ❤️⁠
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🎄🎄🎄▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠
Am lăsat link cu modul de preparare. Îl găsiți la profil ⏫⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetedecraciun #retetesimple #vinecraciunul #craciun #moscraciun #christmasiscoming #begood #winter #chocolatespoon #gift #ig_romania #mancarebuna #ciocolata #foodphotography #hautescuisines #inmykitchen #onmyplate #storyofmytable #mycommontable #easytocook #infinity_foodlover #fooddiary #eeeats #bon_app #chocolatelovers #easytocook #infinity_foodlover #only_beautiful_food #foodstyling
Instagram post 17855300245668235 Încă o variantă de turtă dulce nu poate fi decât binevenită în această perioadă, nu-i așa? 🙂 ⁠
---------***---------⁠
Peste tot au început să apară deja zeci de rețete de fursecuri cu care ești îndemnat să îl aștepți pe Moș Crăciun. ⁠
Bine, bine, dar Moș Crăciun vine în seara de Ajun, pe 24 decembrie, când încă mai suntem în post. Dacă Moșul ține post? La asta nu s-a gândit nimeni! Nimeni, în afară de mine! 😀⁠
---------***---------⁠
Tocmai de aceea am venit cu această variantă de turtă dulce de post, dichisită cu o glazură de ciocolată, căci totuși, e sărbătoare, nu-i așa? ⁠
---------***---------⁠
Rețeta o găsiți la profil și filmată pas cu pas în stories.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #turtadulce #depost #gingerbread #deserturi  #retetesimple #micdejun #micdejunsanatos #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #veggiesmost #homemade #foodgasm #veganmeal #veganfoodideas #veganrecipeshare #healthyvegan #plantbasedlifestyle #healthyfoodideas
Instagram post 17845153573831374 🦈🦈🦈 Pește mic prăjit în mălai până se face crocant (hamsii, obleți, chitici, baboi, jai, plevușcă, etc.). Se mănâncă cu totul, stropit cu mujdei și cu o mămăliguță alături.⁠
Cea mai minunată mâncare! 🥰⁠
-------***-------⁠
La rețeta asta cel mai greu e să faci rost de peștele potrivit. Dacă te descurci cu partea asta, o să te descurci și să-l tăvălești prin mălai și să-l arunci în tigaie 😉⁠
-------***-------⁠
Rețeta ca rețeta, dar pentru mai multe poze apetisante, am lăsat link în profil. Scuzați mirosul puternic de usturoi, da? Fără el, degeaba mai prăjim peștele 😂⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
#bucatearomate #retetazilei #retetecupeste #retetetraditionale #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #potatoesrecipe #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #fish #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Instagram post 18083103061191190 Prăjitură cu glazură de ciocolată neagră și cremă de cocos. O rețetă de post numai bună pentru sărbătoriții zilei sau dacă vreți să îl ademeniți pe Moș Nicolae cu ceva bun ❤️⁠
-------***-------⁠
Am lăsat rețeta la profil. Abia aștept să văd cum v-a ieșit 🙂⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #desertcuciocolata #mosnicolae #desertdepost  #deserturi  #retetesimple #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #coconut #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #chocolate #coconutcream #veggiesmost #homemade #foodgasm #veganmeal #veganfoodideas #veganrecipeshare #healthyvegan #plantbasedlifestyle #healthyfoodideas
Instagram post 18083507632093064 După atâtea dulcegării, să mai facem, totuși, și ceva de mâncare, nu-i așa? 😁⁠
---------***---------⁠
Mâncare de mazăre cu morcovi pentru prânzul de azi. Foarte gustoasă, ușor dulceagă și cu sos bogat în care să întingi cu niște pâine proaspătă, de preferat făcută în casă 🙂⁠
---------***---------⁠
Găsesc că îi stă foarte bine în farfuriile delicate de la @pepco_ro ❤️⁠
---------***---------⁠
Și vouă vi se pare mâncarea mai apetisantă dacă e servită în farfurii frumoase sau numai eu sunt defectă? 😛⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #PEPCO #inspiratiePEPCO #retetazilei #retetevegane #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #potatoesrecipe #ig_romania #fooddiary #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday
Instagram post 18116802259016588 Cornulețe de post cu gem de prune și nuci. ⁠
Bune lângă o cafea, bune la desert, bune la pachet, bune oricând. Cu cât mai multe, cu atât mai bune 😋⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #cornulete #desert #deserturi  #retetesimple #micdejun #micdejunsanatos #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #cookies #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #strawberry #veggiesmost #homemade #foodgasm #veganmeal #veganfoodideas #veganrecipeshare #healthyvegan #plantbasedlifestyle #healthyfoodideas
Instagram post 17928251926330230 Trigoane crocante cu mere și nuci. ⁠
Ce repede se fac și ce repede dispar! ⁠
În plus, au beneficii 2 în 1: potolesc și pofta de dulce și pe cea de ronțăit 😁⁠
-------------***-------------⁠
Rețeta e pe blog și în link-ul de la profil. Poftă bună! ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #desertcufructe #desertcumere #placintacumere #deserturi  #retetesimple #cevabun #dessert #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #ig_romania #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #apple #homemade #foodgasm #veganmeal #bloguriromanesti #blogculinar #blogcuretete #reteteromanesti #mancareromaneasca
Instagram post 17935579174326326 Eu fac parte din clubul ciudaților cărora le plac mai mult sarmalele și ardeii umpluți de post, decât cele cu carne. ⁠
Nah, ce să facem, trăim și noi, ciudații, cum putem, aici în patria sarmalelor! 😀⁠
-----------***-----------⁠
Cei din fotografie sunt umpluți cu orez și ciuperci. Buni de tot! Nu că i-am făcut eu, da' așa-s ei 😛⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetazilei #retetevegane #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #potatoesrecipe #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Vezi mai multe fotografii Urmărește-mă pe Instagram

Categorii pe site

Arhivă

Cum se face?

Cum se face iaurtul de casă

Cum se face iaurtul de casă, simplu, cremos, 100% natural

sos bolognese

Sos bolognese pentru paste și lasagna (ragu bolognese)

Maia naturală pentru pâine de casă

Maia naturală pentru pâine de casă. Cum se cultivă de la zero, cum se păstrează.

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Mai multe colecții aici →

Toate articolele(text, reţetă)  și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Bucate Aromate. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor, vedeți: Politica de utillizare cookie-uri

Copyright Bucate Aromate © 2019 · Website realizat de Artisan Web