Go Back
+ servings
reteta ciorba de perisoare cu bors
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Ciorbă de perişoare cu borș și orez - rețeta tradițională

Află cum se face cea mai bună ciorbă de perișoare acrită cu borș! Rețeta de ciorbă cu perișoare pufoase și gustoase!
Preparare30 minutes
Gătire2 hours 30 minutes
Timp total3 hours
Categorie: Supe si ciorbe
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8
Calories: 310kcal

Ingrediente

pentru supă

  • 800 g oase de vită cu cartilagii, măduvă
  • 4 litri apă
  • sare
  • 1 ceapă mare
  • 1 bucată mare de țelină 4 felii
  • 1 rădăcină de păstârnac sau pătrunjel
  • 2 morcovi
  • păstăi sau mazăre pot fi congelate
  • 1 linguriță cimbru
  • 3 linguri orez cu bob rotund
  • 400 ml suc de roșii
  • 350 ml borș sau după gust

pentru perișoare

  • 500 g carne tocată amestec sau porc, vită, curcan, pui.
  • 1 ceapă mică
  • 3 linguri de orez cu bob rotund
  • 1 lingură ulei
  • 1 ou
  • 1 linguriță boia dulce
  • 4-5 linguri pătrunjel proaspăt tocat fin
  • sare și piper după gust

optional

  • pătrujel/leuștean/mărar/tarhon pentru servit
  • 200 g smântână fermentată pentru servit
  • ardei iute pentru servit

Mod de preparare

supa de oase

  • Puneți oasele la fiert în apă cu sare pentru 2 ore. La începutul fierberii, îndepărtați spuma care se formează deasupra. După 2 ore, îndepărtați oasele și strecurați supa.
  • Tăiați legumele cuburi mici şi le puneți la fiert în supa de oase pentru 15 minute.
  • Adăugați și legumele congelate, dacă folosiți (păstăi, mazăre) și fierbeți încă 10 minute. Între timp, pregătiți perișoarele.

perișoare

  • Tăiați mărunt o ceapă mică și o căliți într-o lingură de ulei împreună cu 3 linguri de orez. Adăugați aici 1 polonic din supa care fierbe și lăsați pe foc până când orezul absoarbe lichidul.
  • Într-un castron amestecați: carnea tocată, 1 ou, ceapa și orezul călite, pătrunjel tocat fin, sare, piper și boia dulce. Frământați cu mâna 5 minute până aveți un amestec omogen, ca o pastă.
  • Cu mâinile uşor umezite formați perişoare cam de 3 cm diametru. Din cantitățile specificate ar trebui să obțineți în jur de 40 de perișoare.

ciorba de perișoare

  • Adăugați în supă care fierbe 3 linguri de orez, amestecați, apoi puneți pe rând perișoarele. Lăsați să fiarbă încă 15 minute de când supa clocotește din nou. În acest timp nu amestecați în oală!
  • Potriviți gustul de sare, apoi puneți sucul de roșii și borșul. Borșul nu se adaugă rece în ciorbă, ci trebuie în prealabil să fie adus la temperatura de fierbere. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute.
  • Stingeți focul, presărați verdeața: pătrunjel/leuștean, mărar/tarhon și lăsați ciorba acoperită cu capac încă 10 minute ca să se infuzeze aroma verdețurilor.

servire

  • Opțional, serviți ciorba de perișoare cu smântâna și cu ardei iute.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 310kcal | Carbohidrați: 22g | Proteine: 15g | Grăsimi: 18g | Colesterol: 82mg | Fibre: 3g | Zahăr: 6g | Vitamina A: 3912IU | Calciu: 76mg