Go Back
+ servings
Colăcei de post pentru parastas
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Colăcei de post pentru parastas

Preparare15 minutes
Gătire35 minutes
Dospire1 hour
Timp total50 minutes
Categorie: Paine de casa
Porții: 3 colăcei

Ingrediente

  • 400 g făină tip 650
  • 5 g drojdie uscată (am folosit Dr Oetker)
  • 8 g de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 250 ml apă călduță
  • 1 linguriță semințe de mac
  • încă puțină făină pentru blatul de lucru

Mod de preparare

  • În bolul robotului, sau în alt vas încăpător, amestecați făina cernută în prealabil, sarea, zahărul și drojdia uscată. 
  • Adăugați uleiul și apa și începeți să frământați cam 5 minute la robot, sau 8-10 minute la mână.  Aluatul trebuie să fie omogen, elastic și să nu se mai lipească de mâini sau de pereții vasului. 
  • Acoperiți bolul cu o pungă de plastic (eu folosesc căști de duș de unică folosință) și lăsați aluatul să  dospească într-un loc călduț și ferit de curent timp de aproximativ 40 de minute până când își dublează volumul. 
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și îl împărțiți în 3 părți. Eu am împărțit aluatul la ochi, nu am avut colăcei egali, dar dacă țineți la acest aspect, ideal ar fi să cântăriți aluatul ca să îl puteți împărți egal.
  • Din fiecare bucată de aluat modelați o bilă cam de mărimea unui pumn și 2 suluri subțiri pe care le împletiți ca pe o sfoară. Așezați sfoara în jurul bilei de aluat, lejer, pentru a avea loc să mai crească. Deasupra modelați o cruce tot din aluat.
  • După ce i-ați format, puneți colăceii în tava tapetată cu hârtie de copt și lăsați-i să mai crească acoperiți cu un prosop, timp de 20 de minute, cât timp se încălzește cuptorul.
  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade. 
  • Într-un castronel puneți 100 ml de apă și o lingură de făină. Amestecați să se omogenizeze. 
  • Cu o pensulă de patiserie, ungeți colăceii cu amestecul de apă și făină și presărați-i cu semințe de mac. Dacă nu e perioadă de post, îi puteți unge și cu un ou bătut, vor avea un aspect mai frumos.
  • Coaceți colăceii timp de 30-35 de minute până când sunt frumos rumeniți. deasupra.  

Notă

Înainte de a vă apuca de treabă, citiți instrucțiunile de pe pliculețul de drojdie. La unele mărci drojdia se hidratează în prealabil în apă rece (de exemplu Pakmaya), iar altele (de exemplu Dr Oetker) se adaugă în aluat în stare uscată, odată cu făina.
Eu am folosit de data aceasta Dr Oetker, de aceea nu am hidratat-o.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!