Go Back
+ servings
Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Prăjitura Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni

Preparare15 minutes
Gătire40 minutes
Timp total55 minutes
Categorie: Desert
Porții: 1 prăjitură cu diametrul de 20 cm și 10 choux

Ingrediente

aluatul (coaja)

  • 100 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 140 ml apă plată
  • 100 g unt
  • 30 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 130 g făină tip 650
  • 4 ouă (3 ouă întregi plus 1 ou bătut, atât cât e nevoie)
  • 2-3 linguri fulgi de migdale

crema

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frișcă cu 32-35% grăsime
  • 100 g zahăr pudră (sau după gust, dacă doriți o cremă mai dulce)
  • 2 linguri rase de ness cu granulație fină
  • 1 linguriță extract de vanilie

în plus

  • aprox. 250 g căpșuni
  • 1 lingură zahăr pudră pentru finisat

Mod de preparare

aluatul (coaja)

  • Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare. Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.

  • Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.

  • Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.

  • Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.

  • Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze. Adăugăm și al treilea ou și observăm că aluatul începe să devină cremos.

  • Al patrulea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa. Adăugăm din al patrulea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat spumos, dar care nu curge şi care îşi păstrează forma. Eu am pus cam ¾ din al patrulea ou, iar cu restul am uns aluatul deasupra.

  • Pe dosul unei hârtii de copt trasăm un cerc folosindu-ne de o farfurie sau altă formă rotundă. Punem aluatul într-un poş și turnăm aluatul în cercuri peste forma trasată. Eu am turnat trei cercuri de aluat pentru a obține o formă consistentă.

  • Ungem aluatul cu oul bătut rămas (sau batem un alt ou dacă nu ne-a mai rămas) și presărăm fulgii de migdale
  • Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare. Coacem aluatul de ecler timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!

  • După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm aluatul cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 20 de minute.

  • Eclerul trebuie să fie rumen, lucios, uşor şi să se desprindă singur de pe hârtia de copt. Lăsăm eclerul să se răcească în cuptor.

crema

  • Punem brânza mascarpone și smântâna pentru frișcă într-un bol și mixăm până obținem o cremă omogenă.
  • Adăugăm zahărul pudră, pudra de ness și vanilia și omogenizăm.

asamblare și decor

  • Tăiem eclerul răcit pe orizontală, îl umplem cu crema de ness și cu felii de căpșuni.
  • Decorăm și deasupra cu câteva aveline de cremă și felii de căpșuni. Eu am păstrat pentru decor câteva linguri de cremă albă, înainte să pun ness-ul.
  • Pudrăm cu zahăr folosind o strecurătoare fină pentru ceai.
  • Prăjitura se păstrează la frigider până la servire.

Notă

Din cantitățile de mai sus, eu am făcut prăjitura pe care o vedeți în fotografii, cu diametrul de 20 cm și încă 10 choux-uri micuțe de aprox. 5.5 cm diametru pe care le păstrez la congelator pentru o altă ocazie. 
 
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!