Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu căpșuni

Prăjitura Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni

Publicat la 8 iunie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

846 shares
Mergi la rețetă

Prăjitura Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni din aluat de eclere și schoux a la creme. Cum se face aluatul pentru eclere. Cum se face crema de mascarpone cu ness.

Prăjitura Paris Brest nu e altceva decât un ecler mare, în formă de cerc. Mă rog, de fapt forma e a unei roți de bicicletă pentru că, așa cum aflăm din Wikipedia , prăjitura asta a fost creată în 1910 de către un patiser francez, în cinstea turului ciclist dintre Paris și orașul Brest.

Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni

În rețeta originală, eclerul circular era umplut cu o cremă de patiserie cu pralină, dar eu în rețeta de azi l-am umplut cu o cremă de ness și l-am decorat cu căpșuni proaspete, ceea ce, după gusturile mele, e o combinație de vis!

Am mai folosit căpșuni proaspete și atunci când am făcut choux a la creme, vedeți aici rețeta.

Choux a la creme cu căpşuni

Dacă din orice motive nu vă inspiră crema de ness, puteți umple eclerul uriaș cu frișcă simplă - dar neapărat naturală, da? - cu cremă de ciocolată sau de vanilie.

Vezi aici rețeta mea de eclere de casă, umplute cu cremă de ciocolată.

Eclere de casă umplute cu cremă de ciocolată

Ceea ce este specific Paris Brest-ului, față de un ecler obișnuit, pe lângă forma sa, sunt fulgii de migdale presărați deasupra, care se rumenesc frumos în cuptor și aduc un plus de textură crocantă.

Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni

Vă las mai jos rețeta în format video pentru coji de eclere perfecte, cu toate micile ei secrete. Tehnica de preparare pentru prăjitura Paris Brest de astăzi este exact aceeași.

E un prilej bun să vă abonați chiar acum la canalul de YouTube și să apăsați clopoțelul pentru a fi anunțați de câte ori apare o rețetă nouă. Click aici pentru abonare!

Pentru a obține o formă regulată, am trasat cu creionul pe hârtia de copt conturul unei farfurii. Apoi pe acel contur am pus cu poșul 3 rânduri de aluat. L-am uns cu ou bătut și l-am presărat cu fulgi de migdale.

  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Trasăm un cerc pe hârtia de copt
  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Trasăm cercuri de aluat de mărimea dorită
  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Ungem cu ou și presărăm fulgi de migdale

La orice rețetă de eclere sau choux, partea cea mai grea este să îți cunoști bine cuptorul ca să știi cum să coci aluatul. Oricum, există și trucuri ajutătoare: nu se deschide sub nici un motiv ușa cuptorului în primele 20 de minute, iar după acest timp, se înțeapă aluatul din loc în loc cu o scobitoare pentru a fi siguri că eclerul nostru va fi plin de alveole și se va usca așa cum trebuie în interior.

Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
La jumătatea timpului de copt, am înțepat coaja cu o scobitoare ca să fiu sigură că se va usca în interior

Odată eclerul copt și răcit bine, umplerea și decorarea lui e o joacă de copil. Am pus crema tot cu ajutorul unui poș, apoi din loc în loc am pus felii de căpșuni proaspete.

  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Umplem interiorul cu cremă
  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Punem căpșuni din loc în loc
  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Cu cât mai multe căpșuni, cu atât mai bine 🙂
  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Pudrăm cu zahăr
  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Minunat! 🙂

Am pudrat eclerul cu zahăr. Pentru decorul final, eu am păstrat câteva linguri de cremă albă, înainte să pun ness-ul și am lăsat codița căpșunilor că parcă trebuia și un pic de verde în peisaj 🙂 Absolut delicios!

Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni

Din cantitățile pe care le voi scrie mai jos, am obținut un Paris Brest de 20 cm diametru (atât a avut cercul trasat inițial, căci la copt a mai crescut) și încă 10 choux-uri pe care le-am băgat la congelator pentru o dată viitoare.

Cojile de eclere și de choux se păstrază foarte bine congelate chiar și 2-3 luni. Când aveți nevoie de un desert rapid, le scoateți din congelator și le lăsați cam 30 de minute să se decongeleze la temperatura camerei. În acest timp puteți să bateți o frișcă naturală, sau să faceți o cremă rapidă de mascarpone cu care să umpleți cojile și gata desertul 😉

Vezi aici rețeta mea de choux-uri umplute cu cremă de mascarpone și șerbet de trandafiri.

Choux a la creme cu mascarpone

Mod de preparare prăjitura Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni

Prăjitura Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 1 prăjitură cu diametrul de 20 cm și 10 choux
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

aluatul (coaja)

  • 100 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 140 ml apă plată
  • 100 g unt
  • 30 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 130 g făină tip 650
  • 4 ouă (3 ouă întregi plus 1 ou bătut, atât cât e nevoie)
  • 2-3 linguri fulgi de migdale

crema

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frișcă cu 32-35% grăsime
  • 100 g zahăr pudră (sau după gust, dacă doriți o cremă mai dulce)
  • 2 linguri rase de ness cu granulație fină
  • 1 linguriță extract de vanilie

în plus

  • aprox. 250 g căpșuni
  • 1 lingură zahăr pudră pentru finisat

Instrucțiuni de preparare
 

aluatul (coaja)

  • Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare. Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.

  • Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.

  • Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.

  • Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.

  • Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze. Adăugăm și al treilea ou și observăm că aluatul începe să devină cremos.

  • Al patrulea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa. Adăugăm din al patrulea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat spumos, dar care nu curge şi care îşi păstrează forma. Eu am pus cam ¾ din al patrulea ou, iar cu restul am uns aluatul deasupra.

  • Pe dosul unei hârtii de copt trasăm un cerc folosindu-ne de o farfurie sau altă formă rotundă. Punem aluatul într-un poş și turnăm aluatul în cercuri peste forma trasată. Eu am turnat trei cercuri de aluat pentru a obține o formă consistentă.

  • Ungem aluatul cu oul bătut rămas (sau batem un alt ou dacă nu ne-a mai rămas) și presărăm fulgii de migdale
  • Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare. Coacem aluatul de ecler timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!

  • După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm aluatul cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 20 de minute.

  • Eclerul trebuie să fie rumen, lucios, uşor şi să se desprindă singur de pe hârtia de copt. Lăsăm eclerul să se răcească în cuptor.

crema

  • Punem brânza mascarpone și smântâna pentru frișcă într-un bol și mixăm până obținem o cremă omogenă.
  • Adăugăm zahărul pudră, pudra de ness și vanilia și omogenizăm.

asamblare și decor

  • Tăiem eclerul răcit pe orizontală, îl umplem cu crema de ness și cu felii de căpșuni.
  • Decorăm și deasupra cu câteva aveline de cremă și felii de căpșuni. Eu am păstrat pentru decor câteva linguri de cremă albă, înainte să pun ness-ul.
  • Pudrăm cu zahăr folosind o strecurătoare fină pentru ceai.
  • Prăjitura se păstrează la frigider până la servire.

Bine de știut:

Din cantitățile de mai sus, eu am făcut prăjitura pe care o vedeți în fotografii, cu diametrul de 20 cm și încă 10 choux-uri micuțe de aprox. 5.5 cm diametru pe care le păstrez la congelator pentru o altă ocazie. 
 

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
    Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
  • Prăjitură cu mascarpone și gem de căpșuni (fără coacere)
    Prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
  • prajitura cu capsuni si crema de branza
    Prăjitură rapidă cu brânză dulce și căpșuni
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
846 shares

Comentarii

  1. Sanda Miu a zis

    mai 08, 2020 at 12:11 pm

    Imi place, pare foarte potrivita pentru sezonul actual. Incercam si noi.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 08, 2020 at 12:18 pm

      Mulțumesc, mă bucur că vă place!
      Să îmi spuneți cum v-a ieșit 🙂

      Răspunde
  2. Mihaela a zis

    august 14, 2019 at 5:46 pm

    Buna Iuliana,
    Stii cum se fac fructele de padure cu gel, pentru decorarea tortului sa fie mai lucioase, un puc dulci, si sa fie pastrate intregi?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 15, 2019 at 3:21 pm

      Buna!
      Sunt niste pliulete de la Dr Oetker cu gel pentru fructe. Uite asa arata: https://www.oetker.ro/ro-ro/produsele-noastre/gelatine/tort-gelee0/tort-gelee-transparent0.html
      Vezi ca sunt si colorate (rosu, de ex pentru capsuni) si transparente.

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.