Go Back
+ servings
Melci cu nuca
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Melci cu nucă din aluat de cozonac

Preparare20 minutes
Gătire30 minutes
Dospire1 hour 20 minutes
Timp total2 hours 10 minutes
Categorie: Deserturi
Porții: 8 buc

Ingrediente

aluat

  • 350 g făină tip 000
  • 5 g drojdie uscată (am avut Dr. Oetker)
  • 3 gălbenușuri
  • 150 ml lapte călduț
  • 60 g unt topit și răcit
  • 60 g zahăr tos
  • 2 lingurițe coajă de lămâie
  • un praf de sare

umplutura

în plus

  • 1 ou pentru uns deasupra
  • puțin ulei pentru uns blatul de lucru

Mod de preparare

  • Cerneți făina direct în vasul în care urmează să frământați aluatul. Adăugați drojdia, așa cum scrie pe pachet (vezi și nota de subsolul rețetei), coaja rasă de lămâie și un praf de sare.
  • Bateți gălbenușurile împreună cu zahărul, apoi subțiați amestecul cu laptele puțin călduț. Turnați amestecul de lapte și ouă peste faină și începeți să frământați ușor cu mâna sau la robot.
  • Treptat începeți să încorporați și untul topit și răcit în aluat, adăugând puțin câte puțin în timp ce continuați să frământați. Aluatul trebuie frmântat cam 12 minute la robot sau 20 de minute la mână.
  • Când aluatul devine moale, elastic, neted, acoperiți vasul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să crească pânâ când își dublează volumul. Asta depinde de temperatura din bucătărie. Eu bag vasul în cuptorul stins ca să fie ferit de curent și să aibă temperatură constantă și dospirea durează cam o oră.
  • Cât timp aluatul dospește, pregătiți umplutura: măcinați nucile, cântâriți zahărul și cacaoa.
  • Bateți spumă albușurile, apoi amestecați-le cu nuca măcinată, zahărul, pudra de cacao și romul.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă. Eu am făcut 8 melci pe care i-am pus într-o tavă dreptunghiulară de 35x25 cm. Tava poate fi și pătrată sau rotundă.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Aplatizați aluatul cu palmele unse și ele cu ulei. Aluatul trebuie să aibă o formă dreptunghiulară. Eu am avut un dreptunghi cam de 40x30 cm.
  • Întindeți umplutura de nucă peste foaia de aluat, apoi rulați aluatul sul și tăiați-l în 8 felii egale cu lățimea cam de 4 cm.
  • Așezați feliile de aluat în tavă cu spirala în sus, la vedere. Lăsați cam 3 cm între feliile de aluat pentru că vor mai crește destul de mult.
  • Acoperiți tava cu o folie alimentară sau cu un prosop curat și lăsați melcii să mai crească încă 20 de minute.
  • Înainte de a-i băga la copt, ungeți melcii cu ou bătut folosind o pensulă de patiserie.
  • Dați tava la cuptor pentru aprox. 30-40 de minute, în funcție de cuptor. Când sunt rumeniți frumos, înseamnă că sunt gata.
  • Melcii cu nucă sunt buni și cât sunt calzi, sunt buni și după ce se răcesc. Se păstrează proaspeți și pufoși mai multe zile dacă îi păstrați într-o pungă de hârtie.

Notă

Eu am folosit drojdia uscată de la Dr. Oetker (aceasta). Dacă folosiți alt tip de drojdie, sau de la alt producător, procedați așa cum scrie pe etichetă.
Unele mărci de drojdie necesită hidratare în prealabil. În acest caz, hidratați drojdia în laptele trecut la ingrediente, nu adăugați lichid suplimentar în aluat.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!