Go Back
+ servings
Tort Medovik
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 20 votes

Tort Medovik - tort rusesc cu miere și smântână

Tort Medovik fin, cu decor simplu și elegant, perfect la orice sărbătoare. Rețeta este mai ieftină decât altele, are doar câteva ingrediente.
Preparare1 hour
Gătire1 hour
la rece8 hours
Timp total10 hours
Categorie: Deserturi
Cuisine: ruseasca
Porții: 10
Calories: 590kcal

Ingrediente

pentru 10 foi cu diametrul de 20-21 cm

  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 150 g miere
  • 120 g zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 2 ouă
  • 550 g făină tip 000
  • opțional în blat puteți adăuga: scorțișoară, coajă rasă de lămâie sau portocală, cardamon, etc.

pentru umplutură

  • 400 ml smântână fermentată (acră) cu 25% grăsime
  • 400 ml smântână pentru frișcă cu minim 30% grăsime
  • 90 g zahăr pudră
  • 2 lingurițe extract de vanilie

Mod de preparare

foile

  • Puneți untul, mierea și zahărul să se topească într-un bol pe baie de aburi. Amestecați până când untul se topește complet.
    topire ingrediente la bain marie
  • Dați bolul deoparte, adăugați o linguriță de bicarbonat și amestecați energic cu un tel de mână timp de 20-30 de secunde. Compoziția se deschide puțin la culoare și devine mai spumoasă.
    amestecam
  • Adăugați sarea și ouăle pe rând, unul câte unul amestecând continuu cu telul.
    adaugam ouale pe rand
  • Cerneți făina într-un castron încăpător.
    cernem faina
  • Peste făină turnați amestecul de mai sus amestecând continuu cu o spatulă.
    turnam amestecul de oua si unt
  • Amestecați aluatul la început cu o lingură, până când se umezește toată făina.
    amestecam cu o lingura
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și începeți să îl frământați.
    rasturnam aluatul pe blatul de lucru
  • Frământați doar până când reușiți să formați o bilă de aluat, nu mai mult!
    formam o bila de aluat
  • Cântăriți aluatul ca să știți cum să formați foi egale.
    cantarim aluatul
  • Împărțiți aluatul în 10 bucăți de greutate egală.
    impartim aluatul in 10 parti egale
  • Modelați cele 10 bucăți de aluat în bile mici și le așezați pe o farfurie presărată cu făină.
    formam bile de aluat
  • Acoperiți bilele de aluat cu folie alimentară ca să nu se usuce.
    pastram aluatul acoperit cu folie alimentara
  • Întindeți pe rând fiecare bilă de aluat în foi de 1 mm grosime. Lucrați direct pe o hârtie de copt. Presărați puțină făină de câte ori simțiți că aluatul se lipește de sucitor.
    intindem aluatul cu sucitorul
  • Din fiecare foaie de aluat decupați discuri de 20 sau 21 cm folosindu-vă de un capac sau o farfurie. Nu îndepărtați marginile! Înțepați aluatul din loc în loc cu dinții unei furculițe și trageți hârtia de copt în tavă.
    decupam aluatul si il intepam cu furculita
  • Coaceți foile la 200 de grade pentru 4-5 minute sau până când devin aurii. Îndepărtați marginile cât foile sunt încă calde. După ce se răcesc devin casante și se rup ușor. Păstrați marginile deoparte, le vom folosi la decor.
    indepartam marginile
  • Puneți foile unele peste altele și lăsați-le să se răcească. Le puteți păstra 2-3 zile înainte de umplere, într-un loc răcoros și uscat, acoperite cu un șervet.
    asezam foile una peste alta

crema

  • Puneți smântâna pentru frișcă într-un bol și mixați cu un mixer de mână până când se întărește. Adăugați smântâna fermentată și mixați doar cât să le omogenizați.
    batem smantana
  • Opriți mixerul, puneți zahărul pudră și extractul de vanilie și omogenizați din nou.
    adaugam zaharul si extractul de vanilie
  • Nu mixați prea mult! Trebuie să obțineți o cremă fină, pufoasă, fluidă, care formează valuri.
    batem smantana pana se intareste
  • Puneți la rece aprox. 150 g de cremă pentru decor. Restul de cremă o împărțiți egal pe fiecare foaie (aprox. 75-80 g de cremă pe fiecare foaie). Pe ultima foaie nu puneți cremă.
    punem crema pe fiecare foaie
  • Alternați straturile de foi și cremă și presați foarte ușor cu palmele pe ultima foaie ca să facă priză.
    foi si crema suprapuse
  • Dacă aveți un inel metalic ajustabil, montați-l în jurul tortului. Dacă nu, acoperiți-l cu folie alimentară și dați tortul la rece pentru cel puțin 8 ore.
    punem inelul metalic

decor

  • Mărunțiți marginile de aluat păstrate deoparte cu un chopper electric sau un robot. Trebuie să obțineți un pesmet fin.
    macinam capetele
  • Îmbrăcați tortul în crema păstrată la frigider.
    imbracam tortul in crema
  • Tapetați tortul de jur împrejur și deasupra cu pesmetul obținut din marginile de aluat.
    tapetam cu pesmet
  • Tortul e gata de servit. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți cuțitul cu un șervețel după fiecare tăietură.
    stergem cutitul dupa fiecare taietura

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 590kcal | Carbohidrați: 79g | Proteine: 10g | Grăsimi: 27g | Colesterol: 105mg | Fibre: 1g | Zahăr: 38g